Αν με μια λέξη, θα μπορούσαμε να δώσουμε απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, θα λέγαμε πως αυτό θα ήταν πρακτικά “αδύνατον”.

Μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ, θα σας δώσει πάρα πολλά αποτελέσματα σε ότι αφορά το μασάζ και τα είδη του. Ανάμεσα σε αξιόλογες γνωστικές πηγές (όπως η wikipedia και διάφορα επιστημονικά portals), θα συναντήσετε και αρκετές περιπτώσεις κακογραμμένων κειμένων. Αυτά τα κείμενα είτε έχουν γραφτεί στο πόδι και από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, είτε προέρχονται από κακές μεταφράσεις ξένων κειμένων.

 

1408266_f496-300x154

Όπως θα διαπιστώσετε λοιπόν από τις αναζητήσεις σας, υπάρχουν αμέτρητες ονομασίες τεχνικών μάλαξης που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου (αναφέρουμε αρκετές από αυτές, λίγο πιο κάτω). Τα τελευταία χρόνια ειδικά, παρατηρείται μια αύξηση νέων “ειδών μασάζ”, κάτι που εμένα τουλάχιστον με προβληματίζει κάπως.

Είναι δυνατόν για κάθε νέα ονομασία που ξεφυτρώνει κάθε τόσο και λιγάκι, να αντιστοιχούν και νέες τεχνικές, οι οποίες ως σύνολο θα μπορούν να εκπροσωπήσουν ένα εντελώς νέο είδος στυλ μάλαξης; Και όλα αυτά κατά την τελευταία δεκαετία; Υπάρχουν τελικά τόσες πολλές νέες τεχνικές, οι οποίες διαφοροποιούνται τόσο πολύ από τις ήδη υπάρχουσες και από μόνες τους είναι ικανές να σταθούν ως αυτόνομες; Δεν νομίζω. Συνεπώς τι μπορεί να συμβαίνει στη πραγματικότητα;

Θα σας απαντήσω με το εξής ερώτημα:

“Ποια είναι η ανάγκη εκείνη, που κάνει τους ανθρώπους να παρουσιάσουν συνεχώς κάτι το “διαφορετικό”, ενώ το μόνο που κάνουν στην ουσία είναι να “αναμασούν” το παλαιό και το καταξιωμένο, προκειμένου να το παρουσιάζουν ως καινοτόμο και πρωτοποριακό;

Μα φυσικά, η ανάγκη για δόξα και χρήμα (ίσως και λίγο απληστία)!

 

disegno-300x93

Λόγω της αυξημένης προσοχής που δέχεται το μασάζ τα τελευταία 15 – 20 χρόνια, είναι λογικό να ξοδεύεται παραπάνω φαιά ουσία σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Όπως λογικότατο είναι να ασχολούνται σαφώς και περισσότεροι άνθρωποι με αυτή τη νέα “βιομηχανία” και σαν φυσικό επακόλουθο, να έχουμε στην πορεία και νέες «ανακαλύψεις». Στην πραγματικότητα όμως, δεν νομίζω πως πρόκειται για κάτι τέτοιο. Πρόκειται κυρίως για παραλλαγές ή μετονομασίες ήδη γνωστών συστημάτων ή ακόμα (όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω) και για “παντρέματα” δύο και τριών τεχνικών μαζί.

 

banner468x58b_massther

Εγώ τείνω να διαφωνώ με αυτή τη λογική, ωστόσο δεν θα ήθελα να πηγαίνω και πολύ κόντρα με τις τάσεις της εποχής, έτσι λοιπόν βάζω νερό στο κρασί μου καμιά φορά. Ο λόγος που δεν συμφωνώ και τόσο με τις νέες (και εντυπωσιακές) ονομασίες και τα συνδυαστικά προγράμματα είναι ότι, αντί να απλοποιούμε τα πράγματα, βλέπω πως κάνουμε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να τα περιπλέξουμε. Έχοντας πει αυτά, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια φιλόδοξη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σκοπό έχει να ξεκαθαρίσει και να μπει μια τάξη στο τοπίο των εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών.

Η προσπάθεια αυτή είναι γνωστή με την ονομασία CAMbrella και τα αποτελέσματα της φαίνονται από τις μέχρι τώρα δημοσιεύσεις των ομάδων εργασίας. Αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο που μελετά τις εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες (complementary and alternative medicine – CAM). Το δίκτυο αυτό αποτελείται από 16 συνεργαζόμενα ιδρύματα από 12 Ευρωπαϊκές χώρες και εστιάζει στην ακαδημαϊκή έρευνα χωρίς να παίρνει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης θεραπευτικής προσέγγισης. Η ομάδα εργασίας αυτή έχει ιδρυθεί από το “Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα” της ΕΕ.

Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει διαβάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας για το νομικό καθεστώς της Ελλάδος, βλέπουμε πως και επίσημα πια, δεν υπάρχει νομικό καθεστώς που να απαιτεί συγκεκριμένα προσόντα, προκειμένου να ασκήσει κάποιος την τέχνη του μασάζ. Ως επακόλουθο, ο κάθε θεραπευτής έχει και την απόλυτη νομική ευθύνη για τις πράξεις του.

 


Ας δούμε μερικές από αυτές τις εναλλακτικές (ή συμπληρωματικές) θεραπείες.

Πολλές φορές στην Ελλάδα ακούμε τους όρους “θεραπευτικό” και το “χαλαρωτικό” μασάζ. Αναφέρω τις απόψεις μου σε ότι αφορά το ζήτημα αυτό σε άλλο μου άρθρο. Εδώ θα ήθελα απλώς να επαναλάβω, πως δεν αποτελούν κάποιο συγκεκριμένο είδος μασάζ, απλώς έτσι έχει επικρατήσει στη χώρα μας, κάποιες γενικές και αόριστες υπηρεσίες μασάζ να ονομάζονται κατά αυτόν τον τρόπο.

Ένα άλλο παράδειγμα στο οποίο θα ήθελα λιγάκι να σταθώ, είναι και η περίπτωση της Αρωματοθεραπείας. Και στην αρωματοθεραπεία λοιπόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές μασάζ που εξ’ ορισμού θα πρέπει να εφαρμόζονται. Συνεπώς η αρωματοθεραπεία δεν αποτελεί ένα συγκεκριμένο είδος μασάζ ή συνδυασμό συγκεκριμένων τεχνικών. Οποιαδήποτε μορφή μασάζ και να εφαρμοσθεί σε ένα πρόγραμμα, αν χρησιμοποιηθούν έλαια βάσης με συνδυασμό με αιθέρια έλαια, τότε μπορεί να χαρακτηριστεί ως “μασάζ αρωματοθεραπείας“.

 

Σημείωση: Tο μασάζ (όπως το περιγράψαμε πριν) αποτελεί μια μόνο μορφή αρωματοθεραπείας, δεν είναι ωστόσο η μοναδική.

health-benefits-of-massage

Από την άλλη μεριά, ένα από τα πιο δημοφιλή είδη μασάζ, το λεγόμενο “Σουηδικό“, το συναντάμε σαν τη βάση για πολλά άλλα είδη μασάζ. Σχεδόν παντού θα συναντήσουμε τεχνικές Effleurage (τεχνικές με τις οποίες απλώνουμε το λάδι στην αρχή ή το αφαιρούμε στο τέλος), Petrissage (kneading, wringing), Tapotement (τεχνικές hacking, pounding, cupping κλπ). Σε αρκετά είδη μασάζ μπορούμε να συναντήσουμε επίσης και στοιχεία από τη Yoga ή τεχνικές διατάσεων από το Thai Yoga massage. Απλώς πολλοί από εμάς δεν το γνωρίζουμε όταν τα συναντάμε μπροστά μας.

Όταν ισχυρίζονται πως κάποιοι ανακάλυψαν κάτι “καινούργιο”, για παράδειγμα το Watsu, επειδή παντρέψαμε το Shiatsu με το νερό (Water), ή επειδή αποφασίσαμε να εκτελούμε κάποιες τεχνικές μάλαξης μόνο με τα πόδια μας και έτσι να τις βαφτίζουμε ως Ashiatsu, εγώ πραγματικά αρχίζω και ανησυχώ. Πάμε ένα βήμα παραπέρα και βλέπουμε να συνδυάζουν κάποιοι το Ashiatsu με το Thai και να το βαφτίζουν Ashi Thai! Και λέω στον εαυτό μου, αλλά και στους μαθητές μου: “κατά που πάμε, που θα σταματήσει αυτός ο βανδαλισμός”; Τεχνικές με τα πόδια εφαρμόζονται ήδη εδώ και αιώνες σε πάρα πολλά είδη μάλαξης, όπως στο Παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο και στο Αγιουβερδικό μασάζ (δείτε την τεχνική Kalari παρακάτω).

thai-spa-965x1024

Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη που στις μέρες μας μπορώ και συναντώ τόσες θαυμαστές θεραπείες και τεχνικές και νιώθω πραγματικό δέος που έχω το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή τη γνώση. Αυτές οι “εναλλακτικές θεραπείες” και τεχνικές που έχουν πλούσια θεωρητική και ιστορική βάση (όπως το “Traditional Thai massage“, το “Lomi-lomi” κ.α.), είναι δύσκολο να αποδεχθώ το γεγονός πως γίνονται τόσο εύκολα “θύματα” παραποίησης, με μόνο σκοπό το εύκολο κέρδος.

 

banner468x58b_massther

Αυτά τα αρχαία συστήματα έχουν “κατακρεουργηθεί” στην κυριολεξία από τα αχόρταγα “όρνια” της μοντέρνας “εναλλακτικής” σκηνής και μας παρουσιάζονται ως νέες ανακαλύψεις. Τεχνικές του Thai Yoga μασάζ έχουν δανεισθεί πάρα πολλές από τις εναλλακτικές μεθόδους που αναφέρουμε παρακάτω και αυτό που με λυπεί κυρίως, είναι το γεγονός πως δεν γίνεται καμιά αναφορά στη προέλευση των τεχνικών αυτών. Προφανώς γιατί ίσως δεν το γνωρίζουν και οι ίδιοι ή θέλουν εσκεμμένα να το αποκρύψουν. Αυτό για εμένα προσωπικά αποτελεί κάτι σαν “βλασφημία” και τουλάχιστον έλλειψη σεβασμού για τη σοφία και τις παραδόσεις ολόκληρων γενεών!

 

petalsmass-1024x682


 ΟΡΙΣΜΟΣ – ΕΙΔΗ ΜΑΛΑΞΗΣ

Ένας γενικός, απλοϊκός αλλά και ευρέως αποδεκτός ορισμός για το μασάζ, θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι:

 

“Μασάζ είναι ο συνδυασμός των ελεγχόμενων χειρισμών των χεριών μας (κυρίως αλλά όχι μόνο), των απαλών κτύπων και πιέσεων των διάφορων μυϊκών ομάδων του ανθρώπινου σώματος, οι οποίοι επιφέρουν στον δέκτη ανακούφιση από τον πόνο και το στρες, καθώς και μια γενικότερη αίσθησης ευεξίας και χαλάρωσης.”

 

Παρακάτω σας παρουσιάζω μια λίστα από τεχνικές μασάζ (και όχι μόνο) που βρήκα κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο Ίντερνετ. Αυτό που θα παρατηρήσετε πολύ εύκολα είναι πως, ενώ μερικές τεχνικές και μέθοδοι μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ολοκληρωμένα είδη μασάζ από μόνα τους , άλλες δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο τι αντιπροσωπεύουν ακριβώς. Η σειρά είναι αλφαβητική και δεν τις έχω βάλει σε κάποια σειρά με βάση κάποιο άλλο κριτήριο. Διαβάστε τις σύντομες περιγραφές και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

(Τις περισσότερες από τις πληροφορίες που θα δείτε παρακάτω, τις άντλησα κυρίως από την “Wikipedia“).

 


 

banner468x58b_massther

Μερικά είδη που δεν μας είναι και εντελώς άγνωστα:

Acupressure – Πίεση σε σημεία, όχι πυροδότησης πόνου, αλλά σημεία που βρίσκονται πάνω σε συγκεκριμένους μεσημβρινούς (meridians). Οι τεχνικές αυτές θυμίζουν επίσης Παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο μασάζ (προχωρημένες τεχνικές).

Anticellulite massage – Το μασάζ για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας στις γυναίκες, είναι ένα κράμα από ήδη γνωστές τεχνικές μάλαξης (rolling, cupping, kneading, wringing κλπ), που εστιάζουν κυρίως σε σημεία που υπάρχει συσσωρευμένη κυτταρίτιδα. Συχνά γίνεται και χρήση ειδικών κρεμών και γέλης, που ενισχύουν τη θεραπευτική αγωγή. Κάποιες τεχνικές εφαρμόζονται με χρήση ειδικών συσκευών και τις συναντούμε συνήθως σε κέντρα αισθητικής ή medical Spas.

Ayurvedic massageTo Αγιουρβεδικό μασάζ, που το συναντάμε και ως Abhyangha, αποτελεί ένα παρακλάδι της Ινδικής παραδοσιακής ιατρικής που ονομάζεται Ayurveda. Το μασάζ αυτό το συναντάμε στις Ινδίες σε πάρα πολλές μορφές και παραλλαγές. Η χρήση ελαίων και βοτάνων είναι απαραίτητη και εκτελείται από έναν ή δύο θεραπευτές ταυτόχρονα. Το Shirodhara είναι μια τεχνική που από μόνη της δεν αποτελεί είδος μασάζ, ωστόσο μπορεί να εφαρμοσθεί συνδυαστικά, ως “συμπληρωματικό στοιχείο” ενός Αγιουβερδικού μασάζ.

Balinese massage – Το Μπαλινέζικο μασάζ προέρχεται από το Μπαλί της Ινδονησίας. Ουσιαστικά αποτελεί ένα είδος μασάζ που δεν διαφέρει καθόλου από τα άλλα είδη που συναντάμε στην Ν.Α. Ασία.

Chair MassageΤο μασάζ σε καθιστή θέση οφείλει την δημοτικότητα του στον Robert Palmer, ο οποίος είναι και ο κύριος υπεύθυνος για τη φήμη που έχει αποκτήσει τα τελευταία 20 χρόνια. Μια συνεδρία Chair massage είναι σύντομη στη διάρκεια και κυμαίνεται από 15 έως και 25-30 λεπτά περίπου. Δεν αποτελεί ένα νέο είδος μασάζ, απεναντίας θεωρώ πως είναι το αποτέλεσμα μιας έξυπνης επεξεργασίας γνωστών τεχνικών μάλαξης (Anma, Shiatsu, Παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο μασάζ). Για το λόγο αυτό, εγώ το ονομάζω «συνδυασμό ή σύστημα τεχνικών» και όχι αμιγές είδος μασάζ. Οι τεχνικές εκτελούνται πάνω από τα ρούχα (όπως το Shiatsu και το Thai Yoga massage) και λόγω της εύκολης φορητότητας της ειδικής εργονομικής καρέκλας, μπορεί να εκτελεστεί σχεδόν παντού (σε δημόσιους χώρους, πάρκα, εμπορικά κέντρα, χώρους εργασίας κλπ.).

Deep Tissue massage – Ο Ελληνικός όρος είναι “μασάζ βαθέως ιστού” και αποτελεί ένα είδος μασάζ που εστιάζει στις βαθύτερες εκείνες μυϊκές ομάδες, που συνήθως είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσει ένας θεραπευτής με τις συνήθης τεχνικές μάλαξης. Χρησιμοποιούνται μεγαλύτερα και ισχυρότερα “εργαλεία”, όπως οι πήχεις και οι αγκώνες. Μια από τις πολλές μέθοδος που αξιοποιεί στο έπακρο τις Deep Tissue τεχνικές, είναι το Rolfing.

Esalen massage – Επίσης ονομάζεται και Californian massage και αποτελεί μια μέθοδος μάλαξης, ήπιας προσέγγισης, απαλού μασάζ, με στοιχεία δανεισμένα από πολλές τεχνικές (Σουηδικό, Lomi-lomi κλπ).

Holistic massageΤο “ολιστικό” μασάζ ουσιαστικά δεν εκφράζει κάτι το νέο και ο καθένας μας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει. Συνήθως όταν λέμε πως θα έχουμε μια «ολιστική» προσέγγιση στο μασάζ, εννοούμε πως θα δούμε το σώμα σαν μια ολότητα και όχι τμηματικά. Να υποθέσω λοιπόν πως ένα ολιστικό μασάζ, θα περιλαμβάνει κάποιο κράμα από τεχνικές μάλαξης που θα απευθύνονται σε ολόκληρο το σώμα (συνήθως θα συμπεριλαμβάνει ακόμα και το πρόσωπο και το κεφάλι) του δέκτη.

Hot stone massage – Το μασάζ με ζεστές πέτρες, αποτελεί μια ιδιαίτερη τεχνική μάλαξης που άνθισε στην Δύση και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από όλα σχεδόν τα SPA παγκοσμίως. Το μασάζ αυτής της μορφής αποτελεί στην ουσία συμπληρωματική τεχνική του κλασικού μασάζ με έλαια. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου μασάζ οφείλεται στην χορογραφία των τεχνικών που ο θεραπευτής επιλέγει να ασκήσει και συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρωτόκολο. Οι πέτρες που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως από βασάλτη. Θεωρείται και ως “ενεργειακό” μασάζ με τη λογική ότι οι πέτρες έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν την “κακή” ενέργεια από το σώμα του δέκτη.

Pregnancy massage – Το μασάζ εγκυμοσύνης αποτελεί ένα σύνολο από προσεκτικές και επιλεγμένες, γνωστές όμως τεχνικές, που μπορούν να εφαρμόζονται με ασφάλεια σε εγκύους, ακόμα και κατά την προχωρημένη εγκυμοσύνη (μετά τον τρίτο μήνα της κύησης).

ReflexologyΤη ρεφλεξολογία τη συναντάμε σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο στις χώρες της Δύσης, όσο και της Ανατολής. Είναι μια πάρα πολύ διαδεδομένη μορφή μασάζ που εστιάζει κυρίως στα κάτω άκρα. Δεν αποτελεί μια απλή μορφή μάλαξης, απεναντίας εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία (π.χ. στις πατούσες), τα οποία αντιστοιχούν σε εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, τα οποία επηρεάζει με ευεργετικό τρόπο. Υπάρχουν και είδη ρεφλεξολογίας που εστιάζουν στα χέρια, το πρόσωπο αλλά και τα αυτιά (βασίζονται κυρίως στη Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική).

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στον όρο αυτό, εννοούμε τη Ρεφλεξολογία που αναπτύχθηκε στη Δύση και σαν όρος τουλάχιστον, οφείλει την ύπαρξη της στον William Fitzgerald (θεραπεία ζωνών) και στην Eunice Ingham (παρουσίασε τους πρώτους ρεφλεξολογικούς χάρτες). Στην Ασία (Κίνα, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ινδίες) η ρεφλεξολογία υπάρχει και εφαρμόζεται για αιώνες, ωστόσο υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των διάφορων τεχνικών. Πολλοί από την ιατρική κοινότητα αμφισβητούν ευθέως τις θεραπευτικές της ιδιότητες, ωστόσο το γεγονός πως έχει τόσους φανατικούς υποστηριχτές, δηλώνει κάτι διαφορετικό.

Rejuvance – Βιοενεργειακό lifting για το πρόσωπο.

Shiatsu – Μια πασίγνωστη Ιαπωνική μέθοδος δακτυλοπιέσεων η οποία εφαρμόζεται σε ειδικό στρώμα στο πάτωμα. Μοιάζει κατά πολύ με το Παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο μασάζ, διότι ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τόσο τους αντίχειρες του όσο και τις παλάμες του, ωστόσο λείπει εντελώς το στοιχείο των διατάσεων (stretching). Για αυτό το λόγο, πιστεύω πως το Shiatsu αν και είναι πιο γνωστό από το Thai Yoga μασάζ (λόγω marketing), κατά τη γνώμη μου υστερεί απέναντι του.

Sports MassageΤο λεγόμενο «Αθλητικό μασάζ», δεν αποτελεί κάποιο νέο είδος μασάζ. Είναι ένα συνονθύλευμα τεχνικών, δανεισμένες από άλλα είδη μασάζ (Σουηδικό, Deep Tissue, Thai Yoga massage, Shiatsu, Trigger point κλπ.). Ως στόχο έχει να καταπολεμήσει τον πόνο, την δυσκαμψία των αρθρώσεων και να επαναφέρει την μυϊκή ελαστικότητα. Απευθύνεται κυρίως σε αθλητές, εξού και η ονομασία του.

* Για να είμαστε όμως ρεαλιστές, δεν μπορώ εγώ να δεχθώ πως ένα «αθλητικό» μασάζ μπορεί και έχει νόημα όταν προσφέρεται σε ένα SPA ξενοδοχείου για παράδειγμα. Το αυθεντικό αθλητικό μασάζ (αν δεχθούμε πως υπάρχει κάτι τέτοιο), θα πρέπει να προσφέρεται στους χώρους άθλησης, πριν και μετά το τέλος μιας αθλητικής εκδήλωσης (για προθέρμανση και αποθεραπεία αντίστοιχα).

Swedish massage – To Σουηδικό μασάζ αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη και δημοφιλή μορφή μασάζ στο δυτικό κόσμο. Θεωρείται μια ήπια μορφή μασάζ, που κατά περίπτωση μπορεί να γίνει και δυναμική. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη τεχνική χειρομάλαξης (και με ισχυρή θεωρητική βάση), μιας που ευεργετεί τόσο το μυοσκελετικό, όσο το κυκλοφορικό και το νευρικό μας σύστημα και φυσικά επιφέρει βαθιά χαλάρωση.

Thai Yoga massage (ή Traditional Thai massage) Το Παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο Μασαζόπως ονομάζεται στη γλώσσα μας, αποτελεί και τη πιο δημοφιλή μορφή Ταϋλανδέζικου μασαζ τόσο στην ίδια τη Ταϋλάνδη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Αποτελεί μια αρχαία μορφή μασαζ που ενώ εφαρμόζεται στην Ταϋλάνδη εδώ και πολλούς αιώνες, μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκε η σπουδαιότητά του από τον Δυτικό κόσμο.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του τύπου μασαζ είναι πως δεν γίνεται χρήση ελαίων και ο αποδέκτης είναι ντυμένος (με αναπαυτικά ρούχα) καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίας. Επιπλέον, δεν γίνεται χρήση του παραδοσιακού κρεβατιού για μασαζ, διότι ολόκληρη η συνεδρία πραγματοποιείται πάνω σε ειδικό στρώμα που βρίσκεται στο πάτωμα.

Εφαρμόζονται τεχνικές διατάσεων παρόμοιες με αυτές της γιόγκα, αλλά και ποικίλες μορφές πιέσεων του θεραπευτή χρησιμοποιώντας διάφορα μέλη του σώματός του (όπως δάκτυλα, παλάμες, αγκώνες και πόδια). Ο θεραπευτής εστιάζει στις βασικές ενεργειακές γραμμές του σώματος (πάντα σύμφωνα με την αρχαία Ταϋλανδέζικη παράδοση) με σκοπό να βοηθήσει στην απελευθέρωση της ενέργειας που ρέει μέσα μας.

Thai Style Oil massage – Ένα είδος μασάζ που θα το δούμε να εφαρμόζεται τόσο στα στρώματα που εκτελείται και το Παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο μασάζ, όσο και στα κανονικά κρεβάτια του μασάζ, με οπή ή και χωρίς. Οι τεχνικές του διαφέρουν από ένα κλασικό μασάζ Ευρωπαϊκού τύπου όπως το Σουηδικό, ωστόσο έχει δανειστεί και αρκετές τεχνικές από τη Δύση.

Διαφέρει από τα άλλα είδη μασάζ κυρίως στις τεχνικές και στην αρμονική κίνηση (θυμίζει κάτι από Tai Chi) του θεραπευτή που το εκτελεί. Επίσης βασικό χαρακτηριστικό του είδους αυτού, είναι τα στοιχεία που έχει δανεισθεί από το Παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο μασάζ (το Thai Yoga massage). Συνεπώς θεωρείται και “ενεργειακό” μασάζ, μιας που πολλές τεχνικές (όπως οι δαχτυλοπιέσεις και οι πιέσεις παλάμης), εστιάζουν και στις ενεργειακές γραμμές – “μεσημβρινούς” του σώματος (energy lines ή Sen Sib).

Thai Herbal Compress (LukPraKhop) – Η συγκεκριμένη μορφή μασάζ (Μασάζ με θερμές κομπρέσες ή ΛΟΥ-ΠΡΑ-ΚΟΜΠ) συνδυάζεται είτε με Παραδοσιακό Ταϋλανδέζικο μασάζ, είτε με το Ταϋλανδέζικο μασάζ με χρήση ελαίων. Η χρήση των κομπρεσών (ή πουγκιών) γίνεται παράλληλα με το μασάζ και απαλύνει τον πόνο, χαλαρώσει τους μύες και βοηθά στην καλλίτερη κυκλοφορία του αίματος. Οι κομπρέσες αποτελούν ένα ειδικά συσκευασμένο “μπουκέτο” από επιλεγμένα θεραπευτικά βότανα, προέλευσης Ταϊλάνδης.

Thai Style foot massage – Η Ταϊλαδέζικη ρεφλεξολογία (μασάζ ειδικά για τα πόδια), αποτελεί προέκταση του παραδοσιακού Ταϊλανδέζικου μασάζ, ωστόσο επειδή έχει γνωρίσει τεράστια άνθηση (και ειδικότερα στην Νότιο-Ανατολική Ασία), αποτελεί από μόνο του ξεχωριστό και μοναδικό είδος μασάζ. Η συνεδρία ξεκινά με απαλές ζυμώσεις και κατόπιν ασκούνται τεχνικές συνδυασμών πίεσης, κυρίως με τα δάκτυλα του θεραπευτή, αλλά και με την χρήση ειδικού ξύλινου εργαλείου.

Trigger Point – Είναι η εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος που απευθύνεται στα λεγόμενα “Μυϊκά Σημεία Πυροδότησης Πόνου”. Οι τεχνικές αυτές δεν γνωρίζω αν προέρχονται, αλλά θυμίζουν Shiatsu και Παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο μασάζ (προχωρημένες τεχνικές). Από εδώ προφανώς βγαίνει και το Trigger Point performance therapy.

 

 


 

Massage-Therapy600

Μερικά είδη σχετικά άγνωστα στους πιο πολλούς από εμάς:

 

Active Release Techniques (ART) – Μια θεραπευτική μέθοδος που εστιάζει στην μυοσκελετική αποκατάσταση. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται βασίζονται στην κίνηση και εστιάζουν σε μυϊκές ομάδες, τένοντες, αρθρώσεις, περιτονίες, νεύρα. Κάποιες από τις τεχνικές που έχω δει μάλιστα, μου θυμίζουν τεχνικές από το Παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο μασάζ.

Anma – Αποτελεί Γιαπωνέζικο θεραπευτικό σύστημα, ωστόσο θεωρείται πως προέρχεται από την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική και συγκεκριμένα από το Tui Na. Η συγκεκριμένη Γιαπωνέζικη τεχνική, αποτέλεσε την βάση για την ανάπτυξη του Shiatsu.

Breema Bodywork – Άλλη μια αντιγραφή του Τhai yoga μασάζ, που έχει ξεφύγει από τις αυστηρές αρχές και κανόνες που διδάσκονται στις σημαντικότερες σχολές της Ταϊλάνδης. Η εκτέλεση αυτής της τεχνικής εμπεριέχει ένα πιο έντονο χορευτικό στοιχείο και απαιτεί καλές γνώσεις από body mechanics. Πολλοί θέλουν να το βλέπουν ως το Thai yoga για ζευγάρια, λόγω των πιο χαλαρών ορίων μεταξύ θεραπευτή και δέκτη. Ο τρόπος αγγίγματος κατά τη συγκεκριμένη τεχνική, δεν είναι “polite” όπως θα έλεγαν και οι ίδιοι οι Ταϊλανδοί και εγώ προσωπικά προβληματίστηκα αρκετά πριν το βάλω σε αυτή τη κατηγορία.

Champissage – Έτσι ονομάζεται το Ινδικό μασάζ κεφαλής. Κατά τη τεχνική αυτή, ο θεραπευτής εστιάζει αποκλειστικά στο τριχωτό της κεφαλής, τον αυχένα και το πρόσωπο. Φυσικά και εδώ συναντάμε το στοιχείο της “ενεργειακής ισορροπίας”, αφού θεωρείται πως δουλεύοντας πάνω σε συγκεκριμένα “ενεργειακά μονοπάτια” όπως θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τους μεσημβρινούς, διώχνουμε την “κακή” ενέργεια που είναι υπεύθυνη για το στρες, τους πονοκεφάλους, ακόμα και την τριχόπτωση.

Endermologie – Είναι μια μέθοδος που ασκεί μηχανική δράση στο δέρμα (ειδικές συσκευές) και θεωρείται πως καταπολεμά την κυτταρίτιδα.

Hair Play Head Massage – Είδος μασάζ που εφαρμόζεται στο κρανίο και το τριχωτό της κεφαλής. Η τεχνική αυτή είναι προφανές πως έχει τις ρίζες της, στις αντίστοιχες τεχνικές που για αιώνες εφαρμόζονται στις Ινδίες.

Hilot – Είναι μια παραδοσιακή θεραπευτική τεχνική από τις Φιλιππίνες.

Kalari – Είδος μασάζ προερχόμενο από τις Ινδίες. Χαρακτηριστικό του είναι η υπερβολική ίσως χρήση ελαίων. Επίσης ο θεραπευτής κάνει χρήση τόσο των χεριών του, όσο και των ποδιών του. Ίσως από εδώ να πήραν κάποιοι την ιδέα για αυτό που στη Δύση ονομάζεται ως Ashiatsu.

Ku Nye – Παραδοσιακό μασάζ με προέλευση το Θιβέτ.

Lomi-lomi massageΤο Λόμι-λόμι μασάζ, προέρχεται από τη Χαβάϊ και στην τοπική γλώσσα σημαίνει “θεραπευτής μάλαξης”. Είναι ένα πολυσύνθετο είδος μασάζ, κατά την εκτέλεση του οποίου απαιτείται ιδιαίτερη δεξιότητα και εμπειρία από τον θεραπευτή. Έχει έντονο το πνευματικό στοιχείο (στην αυθεντική του μορφή τουλάχιστον) και απαιτεί ο δέκτης να βρίσκεται σχεδόν γυμνός, προκειμένου οι ακολουθίες να εκτελεστούν αβίαστα και ομαλά.

Manual lymphatic drainage – Η Λεμφική παροχέτευση ή αλλιώς το Λεμφοντρενάζ, οφείλει την ύπαρξη του στον Emil Vodder. Τη θεραπευτική αυτή μορφή χειρομάλαξης (αποτοξινώνει, ενισχύει την άμυνα μας, βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος κλπ.), δεν τη συναντάμε και τόσο συχνά σε SPA, καθώς θεωρείται “ιατρικό είδος μασάζ” και συνήθως προσφέρεται σε ειδικές κλινικές και νοσοκομεία. Έχει την ιδιότητα να είναι και το πιο “απαλό” μασάζ, καθώς είναι “επιφανειακό” και η πίεση που ασκείται στην επιδερμίδα του δέκτη, είναι αμελητέα. Έχει μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από όλα τα άλλα είδη μασάζ και το ίδιο το γεγονός πως οι τεχνικές του εστιάζουν την περιοχή κάτω από την επιδερμίδα, είναι και αυτό που του δίνει τον χαρακτήρα του “απόλυτου ηρεμιστικού”, καθώς ενεργοποιεί με ιδιαίτερη ευκολία το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα.

Myomassology – Ένα ακόμα κατασκεύασμα, το οποίο συνδυάζει κάποιες τεχνικές μεταξύ τους, κατά τη γνώμη μου αρκετά «ασύμβατες». Συνδυάζει, Σουηδικό μασάζ, αρωματοθεραπεία, acupressure, κρανιοιερή θεραπεία, ρεφλεξολογία και αρχές του body mechanics.

Neuromuscular therapy (NMT) – Αποτελεί μια μορφή μασάζ που δανείζεται τεχνικές από άλλα είδη μασάζ, ωστόσο οι θεραπευτές που την εφαρμόζουν ακολουθούν αρχές και της νευρολογίας. Έτσι καταφέρνουν να ισορροπήσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα με το μυοσκελετικό, επιφέροντας ομοιοστατική ισορροπία στον δέκτη.

Qigong massage – Είναι μια μορφή ενεργειακού μασάζ που βασίζεται στις αρχές του Qigong ή αλλιώς chi kung ή και chi gung. Το Qigong συνδυάζει τις αρχές του διαλογισμού, τεχνικών αναπνοής, της κίνησης του σώματος και της εκγύμνασης.

Remedial massage – Άλλη μια ονομασία για να περιγράψει μια συνδυαστική θεραπευτική προσέγγιση μασάζ που συμπεριλαμβάνει, «αθλητικό μασάζ», trigger point μασάζ και PNF stretching. Το τελευταίο έχει δανεισθεί ασκήσεις διατάσεων από τη yoga όπως και το Παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο μασάζ.

Tandem Massage – Βρήκα και αυτόν τον όρο, που αν δεν κάνω λάθος αναφέρεται στο μασάζ από δύο θεραπευτές ταυτόχρονα, δηλαδή μασάζ με 4 χέρια.

Tui na massage – Το Τουινά μασάζ αποτελεί μια αρχαία μορφή θεραπευτικής χειρομάλαξης η οποία συνήθως συνδυάζεται με τον βελονισμό, τη χρήση από βεντούζες, την Κινέζικη βοτανοθεραπεία, το Tai Chi και το Qigong. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής (TCM) και συνδυάζει αρχές του Ταοϊσμού και διάφορων πολεμικών τεχνών, προκειμένου να επέλθει ισορροπία στις οκτώ θεμελιώδης αρχές της.

Visceral manipulation – Αρχαίο είδος μάλαξης της κοιλιακής χώρας, η οποία εξασκούνταν από τους Μάγια. Σήμερα εφαρμόζεται κυρίως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Yumeiho – Αποτελεί κατά τη γνώμη μου, άλλη μια αντιγραφή του Παραδοσιακού Ταϊλανδέζικου ή Thai Yoga massage. Έχει “εμπλουτιστεί” θα έλεγα με τεχνικές που κατά τη γνώμη μου μόνο χειροπρακτικοί θα έπρεπε να εφαρμόζουν, καθώς και θεραπευτές άλλων συναφή ειδικοτήτων.

Zoku Shin Do – Είναι ένα αρχαίο (αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό) Κινέζικο σύστημα ρεφλεξολογίας. Από το μασάζ στα πόδια ξεμπλοκάρονται ολόκληρα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού βοηθώντας στην καλλίτερη κυκλοφορία της ενέργειας του σώματος.

 

 


30-Minute-Massage

Κάποια από τα παρακάτω συστήματα εναλλακτικής ή συμπληρωματικής θεραπευτικής αγωγής δεν αποτελούν καθεαυτό είδος μασάζ. Αρκετά από αυτά συμπεριλαμβάνουν τεχνικές μάλαξης μεν, όμως μόνο ως μια συμπληρωματική μέθοδο, χωρίς το ίδιο το μασάζ να κατέχει τον κυρίαρχο ρόλο.

 

Bowen Technique – Αποτελεί μια από τις «θεραπευτικές» προσεγγίσεις που δεν έχουν την κατάλληλη επιστημονική αποδοχή. Ο ίδιος ο δημιουργός της Tom Bowen, παρά τις προσπάθειες του δεν έγινε ποτέ αποδεκτός από την Αυστραλιανό σύλλογο των οστεοπαθητικών. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται είναι ήπιες και ασκούνται σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες και τένοντες. Σε μια τυπική θεραπεία διάρκεια μιάς ώρας, είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα, πως ο θεραπευτής ή η θεραπεύτρια θα παραμείνει ελάχιστα μέσα στο δωμάτιο με τον δέκτη. Ο θεραπευτής θα εκτελεί κάποιες τεχνικές για κάποια δευτερόλεπτα και αμέσως μετά θα αναχωρεί. Θα ξαναεπιστρέψει βέβαια στο δωμάτιο μετά από μερικά λεπτά της ώρας προκειμένου να εκτελέσει την επόμενη τεχνική και ούτω καθεξής. Στο διάστημα αυτό, ο δέκτης απλώς κάθεται αναπαυτικά ξαπλωμένος και … περιμένει.

Breuss Massage – Το είδος αυτό είναι ένα ελαφρύ μασάζ που εφαρμόζεται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Πιστεύεται πως αυτή η τεχνική μπορεί με ασφάλεια να επιφέρει ήπιας μορφής διάταση στην σπονδυλική στήλη, να την θρέψει, να την ευθυγραμμίσει, να της μεταφέρει «ενέργεια» και να την θεραπεύσει! Ο Αυστριακός Rudolf Breuss που ανέπτυξε αυτή τη μέθοδο, ισχυριζόταν πως οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι στην ουσία δεν φθείρονται, αλλά εκφυλίζονται και ότι είναι δυνατή ακόμα και η αναγέννηση τους.

Craniosacral therapy (CST) – Η κρανιοιερή θεραπεία είναι μια ήπια τεχνική, όπου η πίεση που ασκείται (κρανίο, σπονδυλική στήλη) είναι της τάξης των 5 γραμμαρίων. Στοχεύει στην ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Εφαρμόζεται πάνω από τα ρούχα και δεν είναι καθόλου επιβαρυντική για τον δέκτη, ο οποίος βρίσκεται ξαπλωμένος ανάσκελα σε ένα ιατρικό κρεβάτι ή κρεβάτι μασάζ.

Dorn method – Αυτή η μέθοδος επιδέξιου «χειρισμού» του ανθρώπινου σώματος, αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που χρησιμοποιείται προκειμένου να διορθώνονται κάποιες «αποκλίσεις» της σπονδυλικής στήλης και διαφόρων αρθρώσεων. Αποτελεί μια θεωρητική προσέγγιση και έχει κοινά στοιχεία με την οστεοπαθητική και την χειροπρακτική, αλλά διαφέρει κατά τον τρόπο εφαρμογής της. Για παράδειγμα, οι δέκτες (ασθενείς) καλούνται να συμμετέχουν ενεργά, μετακινώντας τα αντίστοιχα μέλη του σώματος τους, την ώρα που ο θεραπευτής ασκεί διάφορες τεχνικές πάνω σε αυτά.

Graston technique – Μια τεχνική που χρησιμοποιεί 6 ατσάλινες λάμες διάφορων σχημάτων, με τις οποίες ασκούνται τριβές στην επιδερμίδα προκειμένου να διεγείρουν τους μύες και να επιφέρουν υπεραιμία. Η επιστημονική βάση αυτής της τεχνικής αμφισβητείται. Παρόμοια, ξύλινα όμως εργαλεία έχω δει να χρησιμοποιούνται στην Ν.Α. Ασία.

Hanna somatic Technique – Αποτελεί μια θεραπευτική μέθοδος, που βασίζεται στις αρχές της «Alexander technique» και της «Feldenkreis». Στόχος της είναι η καταπολέμηση χρόνιων πόνων που προέρχονται από μυοσκελετικά προβλήματα ή ενοχλήσεις νευρικής φύσεως. Βοηθά το σώμα να αποκτήσει ελαστικότητα και ευκινησία και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Hellerwork – Αποτελεί και αυτή η τεχνική μια μορφή «Δομικής ολοκλήρωσης». Είναι ένας μοναδικός και δυναμικός συνδυασμός τεχνικών deep tissue, κινησιολογικής εκμάθησης και διαλόγου. Επιφέρει μεγαλύτερη ευκολία στην αναπνοή, βοηθά στην τήρηση σωστής στάσης, απομακρύνει χρόνιους πόνους, ενισχύει την ελαστικότητα των μυών και των συνδετικών ιστών γενικότερα, καταπολεμά το στρες και ενισχύει την αίσθηση της ευεξίας.

Kinesis Myofascial Integration (KMI) Και αυτή η τεχνική αποτελεί παρακλάδι της «Δομικής ολοκλήρωσης» και η οποία συμπεριλαμβάνει deep tissue μασάζ σε συνδυασμό με την κινησιολογική εκμάθηση. Το KMI είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να επαναφέρει την δομική ισορροπία του σώματος, την ανεμπόδιστη κίνηση του με μια αίσθηση πως «τα πάντα βρίσκονται στη θέση τους».

Manual therapy – Ο όρος «Ορθοπεδική θεραπεία με χειρισμούς» (ΟΜΤ), εκφράζει τις εναλλακτικές τεχνικές εκείνες που χρησιμοποιούν οι φυσικοθεραπευτές, οι οστεοπαθητικοί, οι χειροπρακτικοί, προκειμένου να θεραπεύσουν μυοσκελετικούς πόνους και δυσλειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Η ΟΜΤ βοηθά στην αποκατάσταση των νευρο-μυκων-σκελετικών προβλημάτων με ειδικούς χειρισμούς (όπως η χειρομάλαξη) και κάνοντας χρήση εξειδικευμένων ασκήσεων.

Metamorphic Technique – Είναι μια απαλή μορφή μάλαξης, η οποία εστιάζει σε κάποιους ενεργειακούς μεσημβρινούς του σώματος. Θα έλεγα πως μου θυμίζει πιο πολύ μια μορφή ενεργειακής «θεραπείας», παρά τεχνική μασάζ. Ερευνήστε το και εσείς και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

Myofascial Release – Η Μυο-περιτοναΐκή απελευθέρωση αποτελεί μια θεραπευτική προσέγγιση που στοχεύει στο να αποκαταστήσει την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κίνηση του σώματος και φυσικά να περιορίσει τον πόνο που προκαλείται κυρίως από μυϊκές δυσλειτουργείς. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται εστιάζουν στην περιτονία, που στην ουσία είναι ένα περίπλοκο πλέγμα από συνδετικό ιστό που καλύπτει όλες τις μυϊκές και όχι μόνο δομές και του ανθρώπινου σώματος. Ο τρόπος που ο ιστός αυτός «αγκαλιάζει» τους μύες είναι περίτεχνος και περίπλοκος, ωστόσο ακολουθεί συγκεκριμένες αρχές και διαδρομές.

Είναι καθαρά μια τεχνική που βοηθά στην αποκατάσταση και δεν αποτελεί είδος μάλαξης, ωστόσο βλέπει το σώμα σαν ένα ενιαίο σύνολο και όχι σαν μεμονωμένα μέρη (ώμοι, αυχένας, οσφυϊκή χώρα κλπ).

Osteopathic Technique – Η Οστεοπαθητική αποτελεί μια φιλοσοφική αντίληψη και παράλληλα μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής. Η φιλοσοφία αυτή βασίζεται στις αλληλεπιδράσεις της δομής με τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Εστιάζει επίσης και στην ικανότητα που έχει το σώμα μας για αυτοίαση. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται μοιάζουν κατά τη γνώμη μου με τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι χειροπρακτικοί.

Οι οστεοπαθητικοί στις ΗΠΑ ονομάζονται “osteopathic physicians” (οστεοπαθητικοί ιατροί) και είναι διπλωματούχοι ιατροί οι οποίοι εκπαιδεύονται στην «οστεοπαθητική ιατρική», ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιείται ο όρος «οστεοπαθητικός» (osteopath) που ειδικεύονται στην οστεοπαθητική (“osteopathy”). Αυτό συμβαίνει διότι στον υπόλοιπο κόσμο, την οστεοπαθητική δύναται να την εφαρμόζουν και επαγγελματίες χωρίς την ιατρική ιδιότητα.

Polarity Therapy – Η τεχνική αυτή που με ελεύθερη μετάφραση μπορεί να αποδοθεί ως «θεραπεία πόλωσης», αποτελείται από ένα κράμα τεχνικών μάλαξης σε συνδυασμό με τεχνικές «πόλωσης» που στοχεύουν στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία του ανθρώπινου σώματος. Κατά την τεχνική αυτή, θεωρείται πως κάθε ανθρώπινο κύτταρο έχει δύο πόλους, έναν αρνητικό και έναν θετικό. Η τεχνική αυτή λοιπόν, έχει ως στόχο να επιφέρει ισορροπία σε αυτούς τους δύο πόλους. Παράλληλα με το μασάζ, η τεχνική αυτή εστιάζει στην σωστή διατροφή και την αποτοξίνωση, σε ασκήσεις διατάσεων (κυρίως Yoga) και φυσικά σε μίνι συνεδρίες «πόλωσης» όπου ο θεραπευτής ασχολείται με το «ξεμπλοκάρισμα» της εσωτερικής μας ενέργειας.

Reiki – Είναι μια μορφή “ενεργειακής” θεραπευτικής αγωγής, πολύ διαδεδομένης και στη χώρα μας. Έχει καταγωγή από την Ιαπωνία και φυσικά, καμία σχέση δεν έχει με το μασάζ. Ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται στη χώρα μας, θα έλεγα πως είναι λιγάκι υπερβολικός, πάντα σε σχέση με τα αποδεδειγμένα αποτελέσματα της στο ανθρώπινο σώμα. Είναι από τις τεχνικές εκείνες που μπορώ να πω, πως δεν με έχουν “αγγίξει”, απεναντίας θα έλεγα πως το Reiki με έχει βαθύτατα προβληματίσει.

Rolfing – Αποτελεί παρακλάδι της «Δομικής ολοκλήρωσης» (Structural Integration) και από μόνη της είναι μια ολοκληρωμένη θεραπευτική πρσέγγιση, με τεχνικές εξειδικευμένες που εστιάζουν τόσο στα επιφανειακά μυϊκά στρώματα, όσο και στα βαθύτερα. Θεωρείται Ιατρικό μασάζ (medical massage) και στις ΗΠΑ εφαρμόζεται από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους θεραπευτές. Η θεραπευτική αυτή μέθοδος οφείλει την ύπαρξη της στην Ida Pauline Rolf (19 Μαϊου 1896 – 19 Μαρτίου 1979). Η ίδια αναφέρει πως το σύστημα αυτό έχει μια «ολιστική» αντίληψη του σώματος και εστιάζει σε χειρισμούς των μαλακών ιστών (μύες και περιτονίες). Η μέθοδος αυτή ευεργετεί πολλαπλώς το ανθρώπινο σώμα ως σύνολο και επιτρέπει στους αποδέκτες της να στέκονται πιο ευθυγραμμισμένοι, να κερδίζουν ακόμα και σε ύψος και να κινούνται με μεγαλύτερη άνεση από πριν.

Structural Integration – «Δομική ολοκλήρωση» ονομάζεται ένα ευρύ φάσμα από παράλληλα συστήματα τεχνικών όπως Rolfing, Hellerwork, Kinesis Myofascial Intergration κλπ. Σκοπός της αγωγής αυτής είναι να επαναφέρει τη φυσική ισορροπία του σώματος που ταλαιπωρείται από τις επιπτώσεις της βαρύτητας. Στοχεύει στο σκελετικό, μυϊκό, νευρικό σύστημα και δίνει έμφαση στην αγωγή των περιτονιών. Οι θεραπευτές εκπαιδεύουν τους δέκτες στο να χρησιμοποιούν το σώμα τους με πιο ορθό τρόπο προς αποφυγή επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.

Zero BalancingΟ εμπνευστής αυτής της τεχνικής ο Fritz Smith, έχοντας τεράστια εμπειρία τόσο από την κλασική δυτική ιατρική, όσο και από τις εναλλακτικές διδαχές περί ενέργειας και διαλογισμού (με επιρροές κυρίως από την Κίνα και τις Ινδίες), αποφάσισε να φτιάξει ένα «θεραπευτικό σύστημα» που θα φέρνει αυτούς τους δύο κόσμους μαζί. Στόχος της τεχνικής αυτής, είναι η ύπαρξη εσωτερικής ισορροπίας και ηρεμίας, κάτι σαν εσωτερικό Feng Shui, όπως χαρακτηριστικά λέει και ο ίδιος. Επίσης λέει, πως τα οστά αποτελούν και αυτά έναν ζωντανό συνδετικό ιστό και ενθαρρύνει τεχνικές που εφαρμόζονται κατευθείαν πάνω σε αυτά. Λόγω της πυκνότητας τους, τα οστά μπορούν και μεταφέρουν διάφορες δονήσεις από το ένα σημείο του σώματος, στο άλλο και μάλιστα πολύ πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο μέσο από αυτά που διαθέτει το ίδιο μας το σώμα.

 

Αν ξέχασα να αναφέρω κάποιο είδος μασάζ, να γνωρίζετε πως από την πλευρά μου δεν υπήρξε καμία σκοπιμότητα. Όλο και κάποιο νέο “είδος” θα μου ξέφυγε, είμαι βέβαιος γι αυτό. Η σελίδα αυτή, όπως και πολλά από τα υπόλοιπα άρθρα μου, θα ενημερώνονται κατά καιρούς.

 

 

 

 

Creative Commons License MASSAGE SEMINARS by George Khun. Χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Comments are closed.

This website uses cookies to offer you the best experience online. By continuing to use our website, you agree to the use of cookies.