Το μασάζ αποτελεί μια υπηρεσία η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια του SPA, ωστόσο δεν είναι και η μοναδική.

Παρακάτω θα αναφερθούμε στη διαδρομή της όλης αυτής κουλτούρας και της εμμονής που ώθησε τον άνθρωπο στο να δώσει ιδιαίτερη σημασία στο νερό και στις ιδιότητες του. Μέσα από το πέρασμα των αιώνων, θα δούμε πως εξελίχθηκαν έννοιες όπως “υδροθεραπεία”, “θαλασσοθεραπεία”, “λουτροθεραπεία”, έννοιες οι οποίες αποτελούν βασικές υπηρεσίες των σημερινών κέντρων ευεξίας και SPA. Επίσης θα αναφερθούμε στην διαχρονική αξία των ιαματικών πηγών, των Ρωμαϊκών Λουτρών, των Τούρκικων “Hammam,” των Φινλανδικών “Sauna”, των Γιαπωνέζικων “Onsen” και στην επίδραση τους σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε μοντέρνο SPA.

 SPA-HYDRO001


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές, όσο και αυτό μας φαίνεται περίεργο, για το πώς προήλθε το όνομα “SPA”. Μια από τις εκδοχές θεωρεί πως ο όρος SPA προέρχεται από το Λατινικό “Sanitas per Aqua”, που εν ολίγοις σημαίνει «Υγεία δια μέσου του Νερού». Μια άλλη, ίσως και πιο πιθανή εκδοχή για την προέλευση του ονόματος, βρίσκεται στην ύπαρξη μιας Βέλγικης πολιτείας με το ίδιο ακριβώς όνομα.

Τα SPA υπάρχουν εδώ και πάρα πολλούς αιώνες (όχι φυσικά με τη σημερινή τους μορφή), σε αντίθεση με το τι πιστεύανε οι περισσότεροι από εμάς. Η φιλοσοφία των SPA ξεκίνησε από τη στιγμή που η τεχνολογία (έστω και υποτυπώδες), επέτρεψε στον άνθρωπο να εκμεταλλευτεί τη δυναμική του νερού, για αναψυχή και για θεραπευτικούς σκοπούς. Όπου υπήρχε το νερό σε αφθονία, υπήρξε και η δυναμική για την ανάπτυξη μεθόδων ίασης και φροντίδας για τον άνθρωπο, υπήρξε η «πρώτη ύλη» με άλλα λόγια, για την ανάπτυξη των λουτρών και εν συνεχεία των SPA στη σημερινή τους μορφή.

Πολλοί λαοί ανά τον κόσμο και από τα βάθη της ιστορίας μέχρι τη σημερινή μας εποχή, πίστευαν πως η επαφή με το νερό και ειδικά το νερό των πηγών, των ποταμών ή ακόμα και των πηγαδιών, επέφερε σωματική και πνευματική κάθαρση. Η θεραπευτική αξία του νερού των πηγών, έχει καταγραφεί σε αμέτρητα ιστορικά ντοκουμέντα, θρησκευτικές τελετουργίες, λαϊκούς μύθους και παραδώσεις. Λίγα όμως χειροπιαστά στοιχεία, όπως κτήρια και εγκαταστάσεις έχουν μείνει ανέπαφα στις μέρες μας, κυρίως διότι οι πρώτες κατασκευές γύρω από τις υδάτινες πηγές αυτές, ήταν πρόχειρες και όχι ισχυρές κατασκευές για να αντέξουν στο πέρασμα των αιώνων.

SPA-HYDRO005

Υπάρχουν πλούσια ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως η έννοια των SPA (σε μια προγενέστερη της μορφή), εμφανίστηκε στην αρχαία Ελλάδα, στην αρχαία Αίγυπτο και αναπτύχθηκε κατά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τα περιβόητα Ρωμαϊκά λουτρά έχουν φήμη που ακόμα και στις μέρες μας, προκαλούν δέος και θαυμασμό. Ήταν χώροι με ελεύθερη είσοδο (υπήρχαν και οι χώροι αποκλειστικά για την ελίτ φυσικά), που προορίζονταν για ανάπαυση, ίαση, ευεξία, αθλητισμό και φυσικά για κοινωνικοποίηση. Υπήρξαν ειδικοί χώροι με λουτρά και εγκαταστάσεις, που ο καθένας τους προορίζονταν και για διαφορετική λειτουργία (unctorium, aleipterion, caldarium, frigidarium).

 

banner468x58b_massther

Κατά τα τέλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όμως, τα ήθη στους χώρους αυτούς άρχιζαν να χαλαρώνουν και έτσι αντί να δίνεται έμφαση στην ευεξία, την υγεία και γενικότερα στην θεραπευτική τους πλευρά, τα λουτρά άρχιζαν να γνωρίζουν την παρακμή και σχεδόν εξαφανίστηκαν κατά τον Μεσαίωνα.

 

SPA-HYDRO006


ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (476 Μ.Χ.) και την επικράτηση του Χριστιανισμού, η έννοια του λουτρού σχεδόν απαξιώθηκε και απαγορεύτηκε. Η έκλυση των ηθών ήταν ο κύριος λόγος για να απαγορευτούν και για να στραφεί η προσοχή των πιστών, σε θέματα που άγγιζαν την ψυχή και την σωτηρία της και όχι το σώμα. Θεωρήθηκε πως η πίστη και η προσευχή είχαν μεγαλύτερη σημασία από την καθαριότητα και την υγιεινή. Πολλά από τα υπάρχοντα λουτρά μετατράπηκαν σε ναούς, ωστόσο μερικά παρέμειναν ως είχαν και χρησιμοποιούνταν από ευγενείς και πλουσίους ισχυρούς ανθρώπους της εποχής, οι οποίοι σαφώς βρίσκονταν υπεράνω κάθε θρησκευτικού και μη νόμου.

Από τον 13ο αιώνα και μετά, τα λουτρά σταδιακά «αναγεννήθηκαν», ειδικά στην Νότια Ευρώπη υπό την επιρροή των Μαυριτανών. Δημόσια λουτρά ξαναχτίστηκαν και η είσοδος συνήθως ήταν ελεύθερη για όλους. Τα λουτρά συνωστίζονταν από ανθρώπους κάθε λογής και κουράρονταν για ώρες ολόκληρες, ακόμα και για ημέρες. Αφαιμάξεις, κλύσματα, και πόση άφθονου νερού (μέχρι και 10 λίτρα) αποτελούσαν μερικές συνήθης πρακτικές. Φυσικά οι κύριοι λόγοι επίσκεψης ήταν η ξεκούραση και η αναψυχή.

SPA-HYDRO004


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Από τον Μεσαίωνα και μετά (Dark Ages), η ανάπτυξη των λουτρών (των προγόνων των σημερινών SPA), δεν σταμάτησε ποτέ και οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Στην Ευρώπη και κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπήρξε μια άνθηση των Τούρκικων Hammam. Τα Τούρκικα χαμάμ θυμίζουν περισσότερο τις σάουνες, ωστόσο έχουν επηρεαστεί κυρίως από τα Ελληνο-Ρωμαϊκά λουτρά της αρχαιότητας.

Αρκετά αργότερα και κατά τον 16ο αιώνα, η εικόνα των δημόσιων λουτρών έχασε το κύρος της σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά από αυτά. Θεωρήθηκαν υπεύθυνα για την μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών, όπως η σύφιλη, η πανώλη και η λέπρα. Τα λουτρά συνεπώς υπήρξαν επικίνδυνοι τόποι για την δημόσια υγεία και η χρήση τους περιορίστηκε στο ελάχιστο. Οι μόνοι που δεν άλλαξαν τις συνήθειες τους, ήταν οι ευγενείς, οι οποίοι δεν επέλεγαν τα δημόσια λουτρά, αλλά λουτρότοπους με ιαματικά νερά και απρόσιτα για τον απλό λαό.

SPA-HYDRO014

Η χρήση επιλεγμένων λουτρών από το ευρύτερο κοινό, γινόταν τώρα πια μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς και κατόπιν ιατρικής παρακολούθησης. Μερικοί σπουδαίοι Ιταλοί ιατροί, έδωσαν ώθηση στην εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών για θεραπευτικούς σκοπούς. Η στροφή αυτή πήρε σάρκα και οστά, μετά από έρευνα και ανακάλυψη αρχαίων συγγραμμάτων, που τους οδήγησαν στην επιστημονική πια τεκμηρίωση, γύρω από τα οφέλη και την θεραπευτική αξία των ιαματικών νερών. Η συμβουλή του Γαληνού, του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη, του Ασκληπιού κ.α. ήταν καθοριστική στην στροφή αυτή.

Η νέα αυτή κουλτούρα ή και μόδα ακόμα, που ξεκίνησε από την Ιταλία την εποχή αυτή, δηλαδή περί ιαματικών νερών, υδροθεραπείας, υγιούς στάσης απέναντι στη ζωή, επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι διάφορες υπηρεσίες που αναπτύχτηκαν (με βάση τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού) απευθύνονταν στην άρχουσα τάξη και στους οικονομικά ισχυρούς της εποχής. Η άνθηση επεκτάθηκε πολύ σύντομα και στην Γαλλία του 17ου αιώνα. Αυτήν την εποχή παρατηρούμε και μια στροφή προς τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών. Ιατροί ανέπτυξαν ειδικά κέντρα για θεραπευτικούς και μόνο λόγους και όχι για αναψυχή και κοινωνικές συναναστροφές.

 

banner468x58b_massther

Το γεγονός όμως πως πολλά από αυτά τα κέντρα πρόσφεραν και θεατρικές παραστάσεις δεν μας εκπλήσσει, μιας που ήταν πιστή σχεδόν αντιγραφή της αρχαίας παράδοσης από την εποχή του Ασκληπιού (Ασκληπιείο και το θέατρο της Επιδαύρου σε απόσταση αναπνοής). Στην αρχαία Ελλάδα, τα θέατρα συνυπήρχαν με τα νοσοκομεία ως αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής αγωγής.

SPA-HYDRO010

Γύρω στα 1800 μ.Χ. έγιναν πολλές απόπειρες χημικής ανάλυσης των συστατικών των διαφόρων ιαματικών πηγών και αυτό προκειμένου να διερευνηθεί η θεραπευτική τους αξία, σε ότι αφορά την καταπολέμηση των ασθενειών που ταλαιπωρούσαν τον άνθρωπο της εποχής. Οι επιστήμονες ήταν πεπεισμένοι, πως για κάθε ανθρώπινη ασθένεια η «μητέρα φύση» είχε και την αντίστοιχη θεραπεία. Πίστευαν ακράδαντα πως οι χημικές αναλύσεις των υδάτων θα τους έδιναν τις απαντήσεις που ζητούσαν. Κάποιοι προχώρησαν στη διατύπωση ακόμα και ακραίων υποθέσεων, ισχυριζόμενοι πως «υπήρχε τουλάχιστον μια πηγή, για κάθε πάθηση ή ασθένεια».

Έτσι αναπτύχτηκαν στα SPA της εποχής, διάφορες συνδυαστικές θεραπείες καθώς και θεραπείες με βάση τη χρήση του νερού, όπου η θερμοκρασία του ήταν αυτή που έπαιζε πια τον καθοριστικό ρόλο. Χάριν στον Sebastian Kneipp (έναν Βαυαρό ιερέα της εποχής, 1821-1897) αναπτύχθηκαν τεχνικές υδροθεραπείας με συνδυασμένη χρήση κρύου και θερμού νερού, θεραπείες που είχαν σαν βάση τα λουτρά με έλαια και βότανα, προγράμματα μαλάξεων, άθλησης και δίαιτες.

SPA-HYDRO011

Δεν θα ήταν δίκαιο να μην αναφέρουμε σε αυτό το σημείο και την κουλτούρα Σάουνας (Saunas) που αναπτύχθηκε και επικρατεί στις χώρες της βαλτικής και κυρίως στη Φινλανδία. Ήδη από το 1000 μ.Χ. και μετά, η παράδοση της σάουνας (έντονη εφίδρωση και τις βουτιές σε παγωμένα νερά), συνεχίζει και μέχρι τις μέρες μας. Η κουλτούρα αυτή, έχει επιτυχώς ενταχθεί στις θεραπείες και τα προγράμματα των πιο πολλών SPA της δύσης.

Πολύ αργότερα και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, υπήρξε μια άνοδος των κρατικών κοινωνικών παροχών και ως αποτέλεσμα οι θεραπείες στα διάφορα SPA της εποχής, δίνονταν στους δικαιούχους με συνταγογράφηση. Οι υπηρεσίες που προσφέρονταν στα SPA αναπτύχτηκαν περεταίρω και η λουτροθεραπεία, η υδροθεραπεία και η φυσικοθεραπεία, γνώρισαν ακόμα μεγαλύτερη άνθηση και επιστημονικό κύρος.

SPA-HYDRO015


ΟΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Θεωρείται πως πρώτος ο Ηρόδοτος παρατήρησε και σχολίασε τη θεραπευτική δράση των νερών αυτών στον άνθρωπο, ωστόσο ο Ιπποκράτης ήταν αυτός που με συστηματικό τρόπο, κατέγραψε και κατηγοριοποίησε τις πηγές, ανάλογα με την θεραπευτική τους δράση και αξία.

Οι Ιαματικές πηγές ονομάζονται έτσι, διότι τα νερά τους (με επιστημονική τεκμηρίωση) διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά νερά ακολουθούν μια πορεία μέσα από τα πετρώματα του υπεδάφους και κατά τη πορεία τους μέχρι την επιφάνεια της γης, εμπλουτίζονται συνεχώς με μεταλλικά στοιχεία (τα οποία και τους δίνουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες).

 


ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ως υδροθεραπεία (με τον τρόπο που εφαρμόζεται στα SPA), ονομάζεται η χρήση του νερού σε υγρή, σε στερεή ή υπό μορφή υδρατμών , για θεραπευτικούς σκοπούς. Το υγρό στοιχείο επιδρά στον άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο, αναλόγως την χρήση του νερού (θερμική, μηχανική και χημική).

Ανάλογα με το αν η εφαρμογή του νερού στο ανθρώπινο σώμα είναι εσωτερική ή εξωτερική, δίνεται και ο κατάλληλος χαρακτηρισμός της επιμέρους θεραπείας. Έχουμε λοιπόν την «ποσιμοθεραπεία» και την «αναπνευσιοθεραπεία» (εσωτερική υδροθεραπεία με υδρατμούς) και την «λουτροθεραπεία» (εξωτερική υδροθεραπεία).

Η «θερμική» επίδραση του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό, λειτουργεί κυρίως βάσει της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ του νερού και της περιοχής του σώματος στο οποίο εφαρμόζεται η αγωγή. Η διαφορά στην θερμοκρασία, ενεργοποιεί μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος και επηρεάζει άμεσα το κυκλοφορικό, το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα.

SPA-HYDRO012

Η «μηχανική» επίδραση του νερού στο ανθρώπινο σώμα προκαλείται με την σύγκρουση του νερού με το δέρμα (ύπαρξη ελεγχόμενης πίεσης). Ειδικές συσκευές χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό, οι οποίες είναι είτε φορητές, είτε προ-εγκατεστημένες σε ειδικές μπανιέρες (π.χ. Jacuzzi). Η πίεση με την οποία έρχεται σε επαφή το ζεστό ή κρύο νερό με το ανθρώπινο σώμα, λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως και στο μασάζ. Επιταχύνεται δηλαδή η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή όπου ασκείται η πίεση και αναλόγως την ένταση της, η επίδραση του νερού δρα και στις στοχευόμενες μυϊκές ομάδες.

 

banner468x58b_massther

Η σύσταση των ιαματικών νερών διαφέρει αναλόγως την πηγή («χημική» επίδραση). Συνεπώς και οι ιδιότητες του νερού της κάθε πηγής, προορίζονται και για διαφορετικές εφαρμογές και θεραπείες. Πολλά από τα ιαματικά νερά των φυσικών πηγών, κρίνονται ασφαλή ακόμη και για πόση (ποσιμοθεραπεία). Τα μεταλλικά στοιχεία των νερών αυτών, δρουν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, θα πρέπει όμως η διαδικασία αυτή να παρακολουθείται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

 


ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η λουτροθεραπεία (balneotherapy, από την Λατινική λέξη balneum, που σημαίνει μπάνιο), ως όρος αναφέρεται στην χρήση των ιαματικών νερών των πηγών για λουτρό, για μπάνιο δηλαδή, το αυτονόητο δηλαδή. Στην πορεία της ιστορίας, από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν τα «κοινά λουτρά» (Ρωμαϊκά λουτρά, οι Σάουνες, τα Γιαπωνέζικα Onsen κλπ.), η πλειοψηφία των ανθρώπων χρησιμοποιούσε τα νερά αυτά για το κοινό μπάνιο και μάλιστα κάθε λαός και με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Έτσι φθάσαμε στη σημερινή εποχή να έχουμε μια αρκετή μεγάλη ποικιλία τρόπων, με τους οποίους μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας, σε ένα σύγχρονο SPA. Παρακάτω απλώς αναφέρω μερικούς.

SPA-HYDRO002

Herbal bath (με χρήση βοτάνων), Seaweed Bath (με χρήση φυκιών), Mud bath (με χρήση θεραπευτικής λάσπης, λασποθεραπεία δηλαδή), Essential Oil bath (με αιθέρια έλαια), Enzyme bath (με ειδικά ένζυμα, συνηθίζεται στην Ιαπωνία), Whirlpool bath (με πιεστικά μηχανήματα), Hydrotherapy tub bath (τύπου Jacuzzi), Underwater massage (ο θεραπευτής χειρίζεται ειδική αντλία, κάτω από την επιφάνεια του νερού), Cold bath (σύντομες βουτιές σε κρύα νερά, μετά από μπάνιο με θερμό νερό), Carbon dioxide bath (το οποίο μπορεί να προστεθεί και τεχνητά), Contrast bath (εναλλαγή θερμού και κρύου μπάνιου), Localized bath (τοπικό, πλένονται τα μέλη του σώματος τμηματικά), Sitz bath (σε καθιστή θέση και εστιάζει μόνο στην περιοχή της λεκάνης), Mineral bath (θερμό ή κρύο νερό με προσθήκη κυρίως ασβεστίου ή άλλα μεταλλικά άλατα).

Φυσικά τα μπάνια αυτά έχουν θεραπευτική αξία και εκτελούνται κάτω από την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού. Και εδώ εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα draping, όπως και στο μασάζ.


ΤΑ SPA ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Τη πραγματική τους άνθηση την έχουν γνωρίσει στην εποχή μας και ειδικά τα τελευταία 20-30 χρόνια, με μια έξαρση φυσικά τη δεκαετία που διανύουμε. Αυτή η άνθηση ταυτίζεται χρονικά με την ανάπτυξη της τουριστικής «βιομηχανίας» και στις δυνατότητες που δόθηκαν στον σύγχρονο άνθρωπο, να έχει το διαθέσιμο εκείνο κεφάλαιο, αλλά και τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου να στηρίξει μια τέτοια ανάπτυξη. Ενώ κατά τον 19ο αιώνα, τα SPA υπήρξαν προορισμοί για τους πλουσίους, στις μέρες μας, αυτή η αντίληψη έχει αλλάξει και αυτές οι υπηρεσίες απευθύνονται σε μια πιο ευρεία αγορά. Όχι πως στις σημερινές δύσκολες μέρες, μπορεί ο καθένας μας να επισκέπτεται ένα SPA και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Απλώς δεν είναι τόσο δυσπρόσιτα όσο υπήρξαν κατά το παρελθόν.

Η έννοια των SPA αποτελεί σήμερα μια δυναμική κουλτούρα, μια ολόκληρη φιλοσοφία που επεκτείνεται πολύ πιο πέρα από τα «φαντάσματα» του παρελθόντος. Τα σημερινά SPA, είναι άρρηκτα δεμένα με την ύπαρξη του νερού, συνεπώς οι όροι «λουτροθεραπεία», «υδροθεραπεία», «θαλασσοθεραπεία», αποτελούν βασικό συστατικό της κουλτούρας αυτής. Ολόκληρες πόλεις (SPA Towns) και τουριστικά θέρετρα εξειδικευμένα σε υπηρεσίες SPA (Destination Spa), προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία από εναλλακτικές θεραπείες. Θεραπείες που στόχο έχουν το «ευ ζην», δηλαδή την σωματική και πνευματική ανάταση του ανθρώπου.

Για πολλούς ανθρώπους, το να επισκέπτονται ένα SPA, αποτελεί πια και τρόπο ζωής (Lifestyle). Τα σύγχρονα SPA καλύπτουν μια τεράστια γκάμα από υπηρεσίας υγείας και ευεξίας και ο ρόλος τους έχει σαφώς αναβαθμιστεί. Σε κάθε ήπειρο, σε κάθε σχεδόν χώρα του πλανήτη, φαίνεται πια ξεκάθαρα πως αυτές οι τάσεις δεν αποτελούν απλώς μια περαστική μόδα, αποτελούν μια στροφή προς ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μια φιλοσοφία που απευθύνεται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της ανθρώπινης ύπαρξης.

SPA-HYDRO016

 

Είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς, αν οι υπηρεσίες που προσφέρονται σε ένα SPA, όντως έχουν αποτέλεσμα. Η απάντηση είναι ΝΑΙ, και αυτό εξηγείται από τους πολλούς «πιστούς» των SPA, που αντί να μειώνονται, αυξάνονται κάθε χρόνο. Οι μάσκες σώματος και προσώπου, τα προϊόντα με καταγωγή τη «νεκρά θάλασσα», τα αιθέρια έλαια, τα φύκια, τα scrubs και τα wraps, όλα αυτά αναμφισβήτητα επηρεάζουν θετικά την ανθρώπινη υγεία με τον ένα ή άλλο τρόπο. Ωστόσο, αυτό που παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο και κρίνει την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα μιας υπηρεσίας σε ένα SPA, η χρήση του νερού γενικότερα και φυσικά το μασάζ.

Για παράδειγμα, σε μια υπηρεσία επάλειψης του δέρματος με βότανα, έλαια ή ακόμα και φρούτα (body wrap), το θερμό νερό είναι αυτό που παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο και όχι τα ίδια τα βότανα, που απλώς δρουν ως «καταλύτες».

Οι θεραπείες με βάση τη χρήση του ύδατος των ιαματικών πηγών, αποτελούν τον κύριο πόλο έλξης για τα SPA που διαθέτουν πρόσβαση σε αυτές τις πηγές. Το ίδιο επίσης ισχύει και στην περίπτωση που απουσιάζουν οι ιαματικές πηγές, αλλά υπάρχει πρόσβαση σε θαλασσινό νερό («θαλασσοθεραπεία»). Για τα υπόλοιπα SPA, όπου το υδάτινο στοιχείο σχεδόν λείπει ή είναι περιορισμένο (δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις όπως πισίνες, υδρομασάζ κλπ), ο κύριος πόλος έλξης είναι οι θεραπείες μάλαξης (μασάζ σώματος και θεραπείες ομορφιάς, όπως είναι π.χ. η περιποίηση προσώπου). Μάλιστα το μασάζ ειδικά, έχει αποκτήσει περίοπτη θέση στα σύγχρονα SPA και άποψη μου είναι πως, πολύ δύσκολα μπορεί μια επιχείρηση SPA να γίνει ανταγωνιστική και να έχει προοπτική, χωρίς σοβαρές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες μάλαξης.

 


ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ SPA

Αν μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα διάφορα SPA στην σημερινή εποχή, θα έλεγα πως οι παρακάτω έξι κατηγορίες καλύπτουν όλα τα είδη τους.

Destination Spa – Πρόκειται για ολοκληρωμένα συγκροτήματα υποδοχής επισκεπτών με δυνατότητες φιλοξενίας, χωρίς να είναι ξενοδοχειακές μονάδες με την στενή έννοια του όρου. Εδώ, ολόκληρος ο προορισμός ταυτίζεται με το ίδιο το SPA, μιας που αποτελεί από μόνο του και το μοναδικό ή κύριο πόλο έλξης.

Hotel/Resort Spa – Πρόκειται για ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες έχουν προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις (κυρίως αρχιτεκτονικές και προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού), προκειμένου να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες SPA στους επισκέπτες τους, ως μια συμπληρωματική υπηρεσία.

Day Spa – Είναι τα SPA των πόλεων, αυτά που βρίσκουμε να ξεφυτρώνουν δίπλα μας, ακόμα και σε κάθε γειτονιά. Διαφέρει το ένα με το άλλο, κυρίως ως προς το μέγεθος αλλά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι πως δεν διαθέτουν χώρους φιλοξενίας για παρατεταμένη διαμονή, όπως είναι η δυνατότητα διανυκτερεύσεων.

Club (fitness) Spa – Πρόκειται για τα κέντρα άθλησης (γυμναστήρια) που διαθέτουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και “know-how”, προκειμένου να προσφέρουν από μικρή (βασικές υπηρεσίες), έως και ολοκληρωμένη γκάμα από υπηρεσίες SPA.

Medical/Dental Spa – Πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν παράλληλα και ως θεραπευτήρια ή συνεργάζονται με αυτά (εξωτερικοί συνεργάτες). Προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίας SPA, δίνοντας κυρίως έμφαση στο κομμάτι της αποθεραπείας και της αποκατάστασης.

Mineral Springs Spa – Αποτελούν τα περιβόητα Ιαματικά λουτρά στα οποία έχουμε ήδη αναφερθεί εκτενώς.

 


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ SPA

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι αρχικά ήταν από τους πρώτους που έδωσαν τόση έμφαση στις ιαματικές ιδιότητες των θερμών πηγών, που αρχικά τις έβλεπαν σαν ένα τρόπο για να θεραπεύσουν τους πληγωμένους και άρρωστους στρατιώτες. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, τα θερμά νερά με τις αμέτρητες θεραπευτικές ιδιότητες, που ανέβλυζαν από τα βάθη της γης, αποτέλεσαν τον λόγο για την κατασκευή περίτεχνων κτηρίων και εγκαταστάσεων. Αυτές οι θαυμαστές κατασκευές προσέλκυσαν και μια άλλη κατηγορία επισκεπτών, αυτούς που στους συγκεκριμένους χώρους έβρισκαν την ιδανική ατμόσφαιρα για χαλάρωση και για πολλές μορφές κοινωνικών εκδηλώσεων.

Σήμερα, τα διάφορα SPA ικανοποιούν τις ίδιες ανάγκες περίπου για χαλάρωση, ευεξία, ανακούφιση από πόνους και στρες, εφαρμόζοντας θεραπευτικές μεθόδους παρόμοιες με αυτές του παρελθόντος. Η υδροθεραπεία με τη μία ή την άλλη της μορφή κυριαρχεί στα SPA με τρεχούμενα νερά (ιαματικά ή όχι), υπάρχουν όμως και υπηρεσίες για την απολέπιση της επιδερμίδας (body scrubs) & body wraps. Άλλα SPA πάλι, προσφέρουν και συμβουλευτικές υπηρεσίες πάνω σε θέματα διατροφής (δίαιτα και αποτοξίνωση), διαλογισμού και αυτογνωσίας, μαθήματα Yoga και Tai Chi. Βλέπουν τον όρο της «ευεξίας» σαν τρόπο ζωής, τον οποίο και προσπαθούν να τον μεταφέρουν στους επισκέπτες τους, μέσα από τη διαδικασία της πρακτικής εξάσκησης και της on site εκπαίδευσης, που τις πολλές φορές μοιάζει και με παιχνίδι.

Όπως αναφέρω και παραπάνω, κυρίαρχο ρόλο σε όλες του σχεδόν τις μορφές, έχει το μασάζ. Η βαρύτητα που θα δώσει σε αυτό η κάθε επιχείρηση, εξαρτάται από την τοποθεσία, τις εγκαταστάσεις, την φιλοσοφία και γενικότερα από την πολιτική και το μοντέλο ανάπτυξης της.

SPA-HYDRO008


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Μέσα από το πέρασμα των αιώνων, η στάση των ανθρώπων απέναντι στη χρήση του νερού ως μέσω ίασης και η αξία που έδιναν σε αυτό και τις ιδιότητες του, βλέπουμε να μεταβάλλεται από αιώνα σε αιώνα και από έθνος σε έθνος. Η επιστημονική κοινότητα επίσης, ανάλογα και με την εποχή, έβλεπε το όλο θέμα και με διαφορετικό μάτι κάθε φορά. Από τον υπέρμετρο ενθουσιασμό, στην υπερβολική αποστροφή και δαιμονοποίηση του ακόμα.

Στις μέρες μας, οι αντιλήψεις έχουν αλλάξει και η αναγνώριση της θεραπευτικής του αξίας δείχνει να έχει παγιωθεί στις συνειδήσεις μας, πια και με επιστημονικό τρόπο. Ωστόσο, λείπουν ακόμα τα ακριβή και απόλυτα μετρήσιμα μεγέθη. Συνεπώς, είναι ανάγκη να γίνουν περαιτέρω έρευνες για τις επιδράσεις του νερού στον άνθρωπο και κυρίως για τις επιδράσεις του πάνω στο μυο-σκελετικό μας σύστημα.

 

Creative Commons License MASSAGE SEMINARS by George Khun. Χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Comments are closed.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.