Πολλοί θα απορείτε ίσως (ειδικά οι παλαιότεροι), γιατί ενώ κάποτε οι επαγγελματίες που πρόσφεραν υπηρεσίες μασάζ ονομάζονταν “masseur” και “masseuse” (“masseurs”), εδώ και αρκετά χρόνια επικρατεί ο όρος “massage therapist” (θεραπευτής ή θεραπεύτρια μασάζ); Ποιά ακολουθία γεγονότων οδήγησε σε αυτή την αλλαγή και για ποιόν ακριβώς λόγο άλλαξε το όνομα; Είναι μόνο το όνομα που άλλαξε ή υπάρχουν άλλοι, βαθύτεροι λόγοι που οδήγησαν ως σε αυτή την αλλαγή;

Θα μου πείτε εύλογα: “και τι σημασία έχει που άλλαξε το όνομα”; Προφανώς κάποια επαγγελματική σκοπιμότητα εξυπηρετεί και τίποτα άλλο. Ίσως από την πλευρά του καταναλωτή να μην υπάρχει ενδιαφέρον και δικαιολογημένα κατά τη γνώμη μου. Εμείς όμως που ασχολούμαστε με τον χώρο, ή εσείς που σκοπεύουμε κάποια στιγμή να ασχοληθείτε, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε κάποια γεγονότα.

Πολλά από αυτά που χαρακτηρίζουν τον λεγόμενο «Δυτικό τρόπο ζωής», από Lifestyle, διατροφικές συνήθειες και δίαιτες, μόδες και τάσεις σε ότι αφορά την καταναλωτική μας συμπεριφορά κυρίως, προέρχονται από τις Η.Π.Α ή τον “Δυτικό Κόσμο”, αν θέλετε. Έτσι έχουν τα πράγματα εδώ και πολλές δεκαετίες, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Συνεπώς, και σε ότι αφορά το θέμα μας, οφείλω να σας ομολογήσω πως ισχύει το ίδιο ακριβώς.

adultFem

Το 1983 η “American Massage Therapy Association” ή απλώς AMTA, σύνδεσμος που αποτελεί ένα ευυπόληπτο όργανο με ρυθμιστικό ρόλο σε ότι αφορά το μασάζ (εκπαίδευση, νομικό πλαίσιο κλπ), αποφάσισε την αλλαγή αυτή στην ονομασία. Ο λόγος ήταν απλός, ήθελαν να προστατεύσουν τους επαγγελματίες του χώρου από την «κακή φήμη» που είχε σχηματίσει το επάγγελμα αυτό σε αρκετές συνειδήσεις. Φυσικά αναφέρομαι στην εσκεμμένη ή μη, σύγχυση με τις υπηρεσίες του αγοραίου έρωτα.

Με την αλλαγή αυτή του ονόματος λοιπόν, σκόπευαν να προστατεύσουν τον κλάδο και να του δώσουν πίσω το κύρος που του αξίζει. Ίσως η εισαγωγή του όρου “therapist” να βοήθησε λιγάκι εδώ που τα λέμε, διότι σίγουρα θα απέτρεπε μερικούς να επιλέξουν μια συνεδρία “massage therapy” εάν είχαν κάτι διαφορετικό στο μυαλό τους. Αυτό λέει η κοινή λογική, αλλά δυστυχώς δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα.

Ειδικά στην Ελλάδα, μιας που ο όρος «θεραπεία» ή «θεραπευτικός» και «θεραπευτής» ακούγεται λίγο πιο αυστηρός, λογικό είναι να λειτουργεί αποτρεπτικά για κάποιον που έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του. Αυτό έγινε κατανοητό πιστεύω, ωστόσο υπάρχει και μια άλλη πτυχή που θα έπρεπε να μας προβληματίζει και που πάλι έχει σχέση με την ονομασία.

pregnant-massage

Πάντα θα υπάρχουν ανάμεσα στους καλούς και οι κακοί επαγγελματίες, ή αυτοί που επιδιώκουν σκόπιμα αυτή τη «σύγχυση». Και πάντα θα υπάρχουν οι πελάτες που ενώ γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το μασάζ, έχουν στο μυαλό τους μια δόση «περιπέτειας». Όσα ονόματα και να αλλάξει ένας επαγγελματικός κλάδος, τέτοια είδους προβλήματα θα εξακολουθούν να υπάρχουν και να μας προβληματίζουν. Η αλήθεια είναι πως πάντα θα τα βρίσκουμε μπροστά μας, το θέμα είναι λοιπόν να αναπτύξουμε τα κατάλληλα αντανακλαστικά ώστε να τα αναγνωρίζουμε έγκαιρα και να τα κρατάμε σε απόσταση. Είναι καθαρά θέμα παιδείας και τίποτε άλλο!

Βέβαια στις Η.Π.Α. έχει ανοίξει και μια παράλληλη συζήτηση σε ότι αφορά το νομικό κομμάτι της υπόθεσης και το θέμα διαχωρισμού του «πραγματικά» θεραπευτικού μασάζ (κατά μερικούς «ιατρικού») και του μασάζ τύπου «ευεξίας» και «χαλάρωσης». Μην ξεχνάμε πως εκεί, μιας που και κάθε πολιτεία έχει τα δικά της στάνταρντ και νομοθεσίες, λογικό είναι και να συναντάμε διαφορετικά πρότυπα και όρους εκπαίδευσης. Όπως είναι λογικό να συναντάμε και διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα, σε ότι αφορά την αναγνώριση και την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Σίγουρα οι εναλλακτικοί θεραπευτές (όσων η ειδικότητα είναι αναγνωρισμένη από την αντίστοιχη πολιτεία) αλλά και η ιατρική κοινότητα, δεν βλέπουν με καλό μάτι τον όρο “massage therapist”, για ευνόητους λόγους. Φοβούνται από την μία να μην χάσουν το μερίδιο της πίτας που τους αναλογεί (αν είναι ποτέ δυνατόν), αλλά και από την άλλη ανησυχούν πραγματικά και για τυχόν τσαρλατάνους που μπορούν να δώσουν μια άσχημη εικόνα στον κλάδο της υγείας γενικότερα. Είναι καθαρά κλαδικό το πρόβλημα τους και κατά τη γνώμη μου, εμάς δεν μας αφορά άμεσα.

massageman-1024x681

Μας αφορά μερικώς, με το εξής όμως σκεπτικό. Επειδή πρόκειται για Ελληνική λέξη, ο όρος «θεραπευτής μάλαξης» ακούγεται όντως κάπως υπερβολικός, δικαιολογημένα θα έλεγα. Σίγουρα επιστήμονες του τομέα της υγείας δεν νιώθουν και τόσο “άνετα” δίπλα σε επαγγελματίες που προσφέρουν μασάζ και δεν έχουν κάτσει σε θρανίο πάνω από μερικούς μήνες (ίσως και συνολικά). Δίκαιο έχουν και εγώ συμμερίζομαι τις ανησυχίες τους, ωστόσο εμείς (οι ευσυνείδητοι επαγγελματίες) γνωρίζουμε πως δεν “θεραπεύουμε” με τη ευρεία, επιστημονική έννοια του όρου. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε αλλά και ούτε πρέπει ποτέ να ισχυρισθούμε κάτι τέτοιο, εκτός εάν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε ανώτατες σπουδές στον χώρο της υγείας.

Τι ακριβώς προσφέρουμε τότε, όλοι εμείς που ασχολούμαστε επαγγελματικά με το μασάζ; Εμείς λοιπόν οι επαγγελματίες «θεραπευτές μάλαξης», απλώς βοηθούμε το σώμα να κάνει ένα “reboot” θα έλεγα, έτσι ώστε το σώμα μας να ξυπνήσει κατά κάποιο τρόπο από τον καθημερινό του λήθαργο. Αυτό μας προσφέρει (έστω και προσωρινά), μια αίσθηση απόλυτης ηρεμίας και επίγνωσης του μεγαλείου της ύπαρξης μας. Εμείς που ασχολούμαστε επαγγελματικά με το μασάζ (θα το ξαναπώ), είμαστε οι πρώτοι που διαχωρίζουμε τη θέση μας και έχουμε την επαγγελματική ευσυνειδησία και ευθύνη συνάμα, να μην αναλαμβάνουμε περιπτώσεις ανθρώπων που χρήζουν ιατρικής φροντίδας.

Από την άλλη μεριά όμως, πιστεύω ακράδαντα πως κάθε μορφής αγγίγματος που γίνεται με σεβασμό στη προσωπικότητα και τη γενετήσια αξιοπρέπεια του συνανθρώπου μας, έχει και αυτό την (μικρή έστω) θεραπευτική του αξία. Κανείς πια δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

 

 

 

banner468x58b_massther

 

 

Creative Commons License MASSAGE SEMINARS by George Khun. Χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Comments are closed.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.