Πέρα από τα γενικά οφέλη του μασάζ στον άνθρωπο που όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε, θα ήθελα να σας παρουσιάσω παρακάτω μια νέα επιστημονική έρευνα, η οποία αλλάζει δραματικά τα δεδομένα με τη νέα γνώση που μας προσφέρει και ανοίγει τον δρόμο για ακόμα περισσότερες έρευνες.

 chool-13

Οι αθλητές -και όχι μόνο- μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η χειρομάλαξη ή κοινώς μασάζ ανακουφίζει τους σωματικούς πόνους και γενικότερα αναζωογονεί το σώμα. Τώρα μια νέα έρευνα τεκμηριώνει την αποτελεσματικότητα που δεν οφείλεται αποκλειστικά στον έμπειρο επαγγελματία, άλλα στο DNA του κάθε ανθρώπου.

Ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση «Buck» στις ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο στον Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Ταρνοπόλσκι, ειδικό σε θέματα νευρομεταβολισμού, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, σύμφωνα με το Science, ανακάλυψαν ότι το μασάζ, σε κυτταρικό επίπεδο μειώνει τη φλεγμονή και διευκολύνει την ανάπτυξη νέων μιτοχονδρίων στους σκελετικούς μυς.

Οι επιστήμονες έκαναν γενετική ανάλυση των βιοψιών μυών που πήραν από τετρακέφαλους 11 νεαρών ανδρών, αφού είχαν κάνει ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο. Στη συνέχεια το ένα από τα δύο πόδια τους επιλέχθηκε κατά τύχη για να γίνει μασάζ και ακολούθησαν νέες βιοψίες δειγμάτων από τους μυϊκούς ιστούς.

Οι συγκριτικές αναλύσεις, πριν και μετά το μασάζ, έδειξαν ότι οι χειρομαλάξεις καταπολεμούν την εμφάνιση των κυτοκινών (των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στα μυϊκά κύτταρα), ενώ παράλληλα προωθούν τη βιογένεση των μιτοχονδρίων (των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα).

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μασάζ ενεργοποιεί γονίδια που θεραπεύουν τους μυς και απενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή. Συγκεκριμένα, το πόδι στο οποίο είχε γίνει μασάζ είχε κατά μέσο όρο 30% περισσότερο PGC-1α, ένα γονίδιο που βοηθά τα μυϊκά κύτταρα να δημιουργούν μιτοχόνδρια, σε σχέση με το πόδι στο οποίο δεν είχε γίνει μασάζ. Επίσης στο πόδι που είχε προηγηθεί χειρομάλαξη υπήρχε τρεις φορές λιγότερο NFkB, που ενεργοποιεί τα γονίδια τα οποία σχετίζονται με τη φλεγμονή.

mood-boost

Η νέα έρευνα μάλιστα καταρρίπτει και την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το μασάζ ωφελεί επειδή διώχνει το συσσωρευμένο γαλακτικό οξύ και άλλες άχρηστες ουσίες από τους κουρασμένους μυς, καθώς δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο.

 

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακούφιση από τον πόνο που φέρνει το μασάζ, βασίζεται σε παρόμοιο βιολογικό μηχανισμό με αυτόν που επιφέρουν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

 

«Υπάρχει γενική ομοφωνία ότι το μασάζ σε κάνει να νιώθεις καλά, τώρα έχουμε και μια επιστημονική βάση για αυτή την εμπειρία», δήλωσε ο ερευνητής Σίμον Μέλοβ.

Όπως είπε ο Δρ Ταρνοπόλσκι, η νέα έρευνα έρχεται να προσδώσει επιστημονική τεκμηρίωση σε μια πρακτική που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. «Τα δυνητικά οφέλη του μασάζ μπορεί να αποβούν χρήσιμα σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, όσων υποφέρουν από μυοσκελετικά τραύματα και όσων πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις», ανέφερε.

Το μασάζ, πέρα από τη εφαρμογή του από (*)φυσικοθεραπευτές, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές και θεραπευτικές πρακτικές, διεθνώς.

 

ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ

 


(*) Να σημειώσω εδώ πως οι φυσικοθεραπευτές, ενώ ίσως σε κάποιες χώρες του εξωτερικού θεωρούνται ειδικοί και στην χειρομάλαξη, στην χώρα μας τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν ισχύει απόλυτα. Χωρίς να θέλω να προσβάλω τον κλάδο (έτσι κι αλλιώς το μασάζ δεν αποτελεί το κύριο αντικείμενο τους) και με όλο το σεβασμό για το έργο τους, οι δικές μου πληροφορίες λένε πως δεν γνωρίζουν το μασάζ που γνωρίζουν οι θεραπευτές μάλαξης που εργάζονται σε ένα SPA για παράδειγμα. Και πιθανόν να μην έχουν τις αντοχές που χρειάζεται για να βγάλουν 5 ή 6 συνεδρίες μέσα σε ένα 8 ή 9-άωρο. Για την ακρίβεια, το μασάζ αποτελεί μια συμπληρωματική αγωγή στις τεχνικές που συνήθως εφαρμόζουν. Όταν εφαρμόζουν χειρομάλαξη μάλιστα, η διάρκεια της συνήθως περιορίζεται στα 5 με 10 λεπτά της ώρας και σε τοπικό μόνο επίπεδο.

Health-leg-massage

Λίγοστοί είναι οι φυσικοθεραπευτές εκείνοι που αναγνωρίζουν στον ίδιο βαθμό με εμάς, την χρησιμότητα και την αξία της μάλαξης. Μάλιστα μετά λύπης μου, κάποιοι από αυτούς (μιλάω για την Ελλάδα) “σνομπάρουν” ή νιώθουν να απειλούνται ακόμα από αυτή την αρχαία γνώση. Βλέπω γύρω μου όμως πως αυτό τείνει να αλλάξει στις μέρες μας και ήδη αρκετοί επαγγελματίες στον χώρο της υγείας (ακόμα και ιατροί), αναζητούν πηγές για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από το μασάζ (διαχείρηση πόνου – “pain management”). Και μεταξύ σοβαρού και αστείου, αν είναι κάποιος κλάδος να “απειληθεί” από την ύπαρξη του μασάζ, αυτός μάλλον θα είναι ο κλάδος των “ψυχίατρων” και των “ψυχαναλυτών”.

 

 

banner468x58b_massther

 

 

 

 

 

Creative Commons License MASSAGE SEMINARS by George Khun. Χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Comments are closed.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.