Όταν δεχθήκαμε το πρώτο μας μασάζ, η εμπειρία ήταν σαφώς και διαφορετική για τον καθένα μας. Πήγαμε με διαφορετικές προσδοκίες, κάτω από διαφορετικές συνθήκες και το σημαντικότερο απ’όλα, με διαφορετικές ανάγκες.

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ – ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣΑΖ

Όταν δέχθηκα εγώ το πρώτο μου μασάζ, ομολογώ πως δεν ήταν δική μου συνειδητή επιλογή, έγινε κατόπιν ανάγκης. Πριν 20 χρόνια περίπου, βρέθηκα στη βόρεια και κρύα Σουηδία (επαρχία Dalarna) για σπουδές. Εκεί παρέμεινα για ένα εξάμηνο, προκειμένου να ολοκληρώσω το πρώτο τμήμα του μεταπτυχιακού προγράμματος το οποίο παρακολουθούσα. Πολύ διάβασμα, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν μια ωραία και ανεπανάληπτη εμπειρία.

Όλα πήγαιναν καλά, μέχρι που μια συνηθισμένη και χιονισμένη μέρα, έκανα την κλασική καθημερινή κίνηση προκειμένου να δέσω τα κορδόνια των παπουτσιών μου. Δεν θυμάμαι να άκουσα κάτι, αυτό που θυμάμαι είναι ο πανικός που με έπιασε όταν βρέθηκα στην πρωτόγνωρη για μένα κατάσταση, να μην έχω τον απόλυτο έλεγχο του σώματος μου. Όπως είχα σκύψει, έτσι παρέμεινα για κάμποση ώρα. Δεν θυμάμαι πως γίνανε τα πράγματα ακριβώς, αλλά για να μην μακρηγορώ, βρέθηκα ξαφνικά να οδηγώ ένα παλαιό ποδήλατο που μας είχαν νοικιάσει από τη σχολή, μέσα στα χιόνια και με κατεύθυνση ένα κοντινό χωριό.

4hand02-500x312

Εκεί υπήρχε ένας χειροπρακτικός, καλός απ’ότι μου είπανε. Οι Σουηδοί και ιδιαίτερα οι κάτοικοι εκείνης της επαρχίας έχουν πάθος με το Vasaloppet, έναν μαραθώνιο αγώνα (90 km) cross country ski. Τα ατυχήματα είναι συνηθισμένα όπως καταλαβαίνετε και η εξοικείωση των κατοίκων με τους χειροπρακτικούς είναι μεγάλη. Δεν ίσχυε το ίδιο με εμένα όμως. Έτσι βρέθηκα στο κρεβάτι του πόνου, μην γνωρίζοντας τι θα ακολουθήσει. Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη, ο θεραπευτής ήταν άντρας και γύρω στα 190 ύψος, θα πρέπει να ζύγιζε και πάνω από 130 κιλά. Με έβαλε να ξαπλώσω σε ένα πάγκο και με έτριβε (το πρώτο μου μασάζ) για μία ώρα τουλάχιστον στη πλάτη. Κατόπιν, και εκεί που δεν το περίμενα, με πιάνει αγκαλιά και αρχίσαμε τα “κρακ”-“κρακ”. Έπαθα σοκ, και ειλικρινά έγινα κίτρινος από το φόβο μου.

Το μασάζ που το δέχθηκα για να ζεσταθούν οι μυϊκές ομάδες της μέσης μου, το ξέχασα σχεδόν ακαριαία. Πρώτον, λόγω της τρομάρας που πήρα και δεύτερον διότι σχεδόν αμέσως σηκώθηκα περπατώντας, χωρίς πόνους. Έτσι πήρα το ποδήλατο μου και πήγα στην φοιτητική μου κατοικία σαν κύριος, σαν να μην είχε συνέβη τίποτα. Μπορεί μια τέτοια εμπειρία να μην με έστρεψε τότε προς το μασάζ (ακολούθησαν τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια), μου άφησε όμως χαραγμένες στη μνήμη μου, μοναδικές και πολύτιμες εμπειρίες.

 

banner468x58b_massther

 

Είχα ξαναπάει στη Σκανδιναβία και παλιότερα, και είχα βρεθεί και πάλι στη Σουηδία, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 80. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, πως εκεί που περπάταγα αμέριμνος και χάζευα σε κάποια εμπορικά κέντρα της Στοκχόλμης, έβλεπα τους ανθρώπους που συνωστίζονταν γύρω από κάποιον που κάθονταν σε ένα παράξενο ξύλινο καρεκλάκι. Γύρω από αυτόν υπήρχε ένας που τον χτύπαγε από δω, τον τράβαγε από εκεί. Χωρίς υπερβολές ψιλοφοβήθηκα τότε, γιατί ο άνθρωπος στο καρεκλάκι είχε σχεδόν αποκοιμηθεί. Μάλιστα υπήρχαν και μερικοί άλλοι (έμεινα να παρακολουθήσω αρκετή ώρα) που τους έτρεχαν ακόμα και τα σάλια από το στόμα τους και ήταν σαν να βρίσκονταν πραγματικά σε κατάσταση λήθαργου! Γελάω ακόμα με την παιδική μου αφέλεια, γιατί πιο πολύ για “μάγια” μου φάνηκαν όλα αυτά. Τότε βλέπετε δεν είχα την παραμικρή ιδέα, ούτε είχα ακούσει ποτέ κάτι σχετικό με το μασάζ! Ούτε που τόλμησα να ρωτήσω και να μάθω από τότε για το chair massage, είχα σοκαριστεί με την επίδραση που είχαν αυτές οι τεχνικές, οι “μαγικές” κινήσεις πάνω στους ανθρώπους αυτούς. Είχα μείνει κατάπληκτος.

Rückenmassage

 

Το επόμενο μου μασάζ, που το αναζήτησα για θεματάκια που είχα με τη μέση μου και πάλι, το έκανα στην μακρινή Ταϊλάνδη. Ήταν αρχές του 2000 και είχα βρεθεί σε κάποιο τουριστικό θέρετρο. Γνώριζα πως το μασάζ ίσως με βοηθήσει και πάλι, γι αυτό ούτε που με πείραξε η προχωρημένη ηλικία της θεραπεύτριας, ούτε και τον σωματότυπο της παρατήρησα ιδιαίτερα. Μπήκα μέσα σε ένα τυχαίο μαγαζάκι και ζήτησα τη βοήθεια τους.

Περιττό να σας πω τι έγινε, μου πρότειναν το «Παραδοσιακό το Ταϊλανδέζικο» και με έβαλε κάτω η γεροδεμένη γυναίκα και άρχισε να με πατάει (το θυμάμαι ακόμα). Τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε τότε και μόνο τα πατήματα θυμάμαι, αλλά το αποτέλεσμα με απογείωσε στην κυριολεξία. Έφυγαν σχεδόν οι πόνοι και η δυσκαμψία που είχα πριν. Περιττό να αναφέρω πως το μασάζ αυτό, μου έφτιαξε και την όλη διάθεση.

Κάπως έτσι μπήκα σιγά, σιγά στον κόσμο του μασάζ και κατέληξα μετά από μερικά χρόνια, να το διδάσκω κιόλας.

 

banner468x58b_massther

 

Επειδή η δική μου αναζήτηση ξεκίνησε από προβλήματα με την υγεία μου, αυτό δεν σημαίνει πως το μασάζ απευθύνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και μόνο. Μην περιμένετε να φτάσετε στα όρια σας, είτε από στρες, είτε από μυϊκούς πόνους και γενικά από ψυχο-σωματικές ενοχλήσεις, προκειμένου να αποφασίσετε να αναζητήσετε τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Το μασάζ αποτελεί μια απολαυστική και ευεργετική εμπειρία, που θα πρέπει να αναζητούμε κάθε στιγμή. Από τότε που γνώρισα για τα καλά τι εστί μασάζ, το αναζητώ με την πρώτη ευκαιρία σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου που είχα και θα έχω την τύχη να επισκεφτώ.

 


Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ – ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣΑΖ

Κάποια στιγμή θα αποφασίσετε να δεχθείτε και εσείς ένα μασάζ. Θα ακούσετε τη συμβουλή των φίλων σας ή ίσως θα αποφασίσετε να επισκεφτείτε ένα κέντρο μασάζ επειδή διαβάσατε ένα ενδιαφέρον άρθρο και σας έδωσε την κατάλληλη ώθηση. Στο πρώτο σας μασάζ λοιπόν, να ξέρετε πως είναι απολύτως λογικό να έχετε μερικές απορίες, ίσως και κάποιες ανησυχίες. Επειδή θα είναι η πρώτη φορά που θα πάτε και θα έχετε κάποια νευρικότητα, ενδέχεται να μην το απολαύσετε και πολύ, διότι αναπόφευκτα θα είσαστε λίγο νευρικοί και ανήσυχοι. Έτσι είναι συνήθως η πρώτη φορά.

Εδώ θα σας περιγράψω μερικές βασικές διαδικασίες που ισχύουν σε πολλά κέντρα μασάζ και SPA ανά τον κόσμο, προκειμένου να είσαστε λιγάκι πιο προετοιμασμένοι (ψυχολογικά κυρίως). Θα σας περιγράψω μερικούς βασικούς κανόνες, που θα βοηθήσουν στην καλλίτερη προετοιμασία σας πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της συνεδρίας. Ελπίζω έτσι, να μην βρεθείτε ποτέ προ εκπλήξεων και να μην νιώσετε ποτέ αμήχανα.

Lymphatic-Drainage-1024x679

Ένα πρωτόκολλο το οποίο εφαρμόζουμε εμείς στο κέντρο μας, κυλάει ως εξής:

Καταρχήν, αφού σας υποδεχθούμε και σας προσφέρουμε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι, ο θεραπευτής σας ή η υπεύθυνη υποδοχής και εσείς, θα περάσετε μερικά λεπτά της ώρας συζητώντας τόσο για το πρόγραμμα, όσο και για την ίδια την διαδικασία που θα ακολουθήσει. Αφού συμπληρωθεί και το σχετικό ερωτηματολόγιο, ήδη θα έχετε αναπτύξει μια πρώτη σχέση εμπιστοσύνης με τους οικοδεσπότες σας. Αυτή η εμπιστοσύνη θα γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή με κάθε λεπτό που θα περνάτε μαζί με τον θεραπευτή ή την θεραπεύτρια σας, κατά την διάρκεια και της συνεδρίας.

 


ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ – ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

 

– ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΣΑΖ –

Ο θεραπευτής (ή ο υπεύθυνος του κέντρου) θα συζητήσει μαζί σας για συγκεκριμένα προβλήματα και ενοχλήσεις στα οποία θα θέλατε να δώσει ιδιαίτερη προσοχή. Μερικές ερωτήσεις που για εσάς είναι απλές, ίσως λύσουν τα χέρια του θεραπευτή και τον βοηθήσουν να κάνει πιο ολοκληρωμένη δουλειά. Εάν υποφέρετε από παλαιούς τραυματισμούς ή άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία σας, σιγουρευτείτε πως θα του τις αναφέρετε. Καμιά φορά ξεχνάμε να αναφέρουμε καταστάσεις και παλαιότερους τραυματισμούς μας, γιατί απλούστατα έχουν περάσει αρκετά χρόνια και τις εμπειρίες αυτές τις έχουμε σχεδόν διαγράψει από τη μνήμη μας.

Κατόπιν ο θεραπευτής ή η θεραπεύτρια μάλαξης, θα σας ξεναγήσει προκειμένου να γνωρίσετε τους κοινόχρηστους χώρους και τον χώρο στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία. Επίσης θα σας δείξει που θα τακτοποιήσετε τα ρούχα σας και που θα φυλάξετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να φρεσκαριστείτε με ένα ζεστό ντους. Εάν φοράτε φακούς επαφής, κοσμήματα κάθε λογής, επιβάλλεται να τα βγάλετε. Θα σας περιγράψει επίσης βήμα προς βήμα, όλη την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε.

back_massage-1024x682

Αφού βρεθείτε ξαπλωμένοι (και καλυμμένοι) στο κρεβάτι του μασάζ και αφού αισθανθείτε αναπαυτικά, θα σας περιγράψει εν συντομία την ακολουθία του προγράμματος που έχετε επιλέξει. Θα φροντίσει επιπλέον, ο χώρος να έχει την ιδανική θερμοκρασία και φωτισμό. Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να τον ενημερώσετε και εσείς με τη σειρά σας για τις όποιες προτιμήσεις σας (σε περίπτωση που δεν το αναφέρατε κατά τη συμβουλευτική διαδικασία). Εάν για παράδειγμα θα θέλατε να αποφύγετε κάποια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας, θα πρέπει να το αναφέρετε.

 

banner468x58b_massther

– ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΣΑΖ –

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η θεραπεύτρια ή ο θεραπευτής, θα σας ρωτήσει εάν η πίεση που ασκεί στο σώμα σας είναι η ιδανική ή όχι, δηλαδή εάν είναι ευχάριστη ή αν σας προκαλεί πόνο. Θα πρέπει να καταλάβετε πως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά επίπεδα αντοχής στην πίεση, γι’ αυτό καλό είναι να τον ή την ενημερώνετε για τις προτιμήσεις σας. Ο θεραπευτής βασίζεται στην γνώμη σας, προκειμένου να επιτύχει το ιδανικό αποτέλεσμα.

Προκειμένου να απολαύσετε στο έπακρον όλα τα οφέλη ενός θεραπευτικού μασάζ, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίας. Για να το επιτύχουν αυτό, πολλοί άνθρωποι απλώς κλείνουν τα μάτια τους και αυτό τους αρκεί. Άλλοι πάλι προτιμούν να μιλούν με τον θεραπευτή τους, αυτό όμως δεν πρέπει το ενθαρρύνουμε, απεναντίας θα πρέπει να το αποτρέπουμε. Τις πιο πολλές φορές συμβαίνει ο πελάτης να “αφήνεται” στο επαγγελματικό άγγιγμα του θεραπευτή, να χαλαρώνει τόσο πολύ και γιατί όχι, ακόμα και να αποκοιμηθεί. Είναι απολύτως φυσιολογικό.

Spa-1024x682

Κατά τη διάρκεια του μασάζ, κάποιες φορές να χρειασθεί να προσαρμόσετε την θέση και στάση του σώματός σας (π.χ. όταν γυρίσετε από μπρούμυτα, σε θέση ανάσκελα). Όταν φθάσει αυτή η στιγμή, θα σας ενημερώσει και θα σας κατευθύνει ο θεραπευτής (ή η θεραπεύτρια σας) αναλόγως.

Εάν υπάρξει ανάγκη να επισκεφθείτε το W.C., μην διστάσετε να το αναφέρετε. Όχι μόνο είναι απολύτως φυσιολογικό, είναι και επιθυμητό. Επιπλέον σημαίνει πως η αποτοξίνωση ήδη επιταχύνεται, το σώμα μας λειτουργεί φυσιολογικά και το μασάζ “κάνει” τη δουλειά του.

 

– ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ –

Στο τέλος ο θεραπευτής (ή η θεραπεύτρια) σας θα σας αφήσει να μείνετε για λίγο ξαπλωμένοι, ώστε να «συνέλθετε» από την βαθιά αίσθηση χαλάρωσης που σίγουρα θα νιώσετε. Στη συνέχεια και αφού σας βοηθήσει να σηκωθείτε, θα σας προσφέρει ένα ποτήρι νερό και κατόπιν θα αναχωρήσει προκειμένου να ντυθείτε ή θα σας συνοδέψει προς τα αποδυτήρια. Θα έχετε τον χρόνο να φρεσκαριστείτε και εάν επιθυμείτε, να κάνετε ένα ζεστό ντους πριν αναχωρήσετε.

 

 

banner468x58b_massther

 

  

Creative Commons License MASSAGE SEMINARS by George Khun. Χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Comments are closed.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.