Τυχαίνει να έχω μαθητές διαφόρων ηλικιών, πολλοί και πολλές από τους οποίους δεν έχουν δεχθεί ποτέ μασάζ στη ζωή τους. Αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για μένα, γιατί μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πέρα από την εκπαίδευση, θα πρέπει να καταφέρω να τους κάνω να ρίξουν τους “αμυντικούς” τους μηχανισμούς, να ξεχάσουν ότι αρνητικό έχουν ακούσει μέχρι αυτή τη στιγμή και να τους κάνω να το αγαπήσουν και να το υιοθετήσουν και σαν τρόπο ζωής. Έχω μεγάλη ευθύνη απέναντι τους και η συναίσθηση της ευθύνης αυτής, είναι που με κάνει να μπαίνω κάθε φορά στο μάθημα με το γνωστό τρέμουλο και το χτυποκάρδι του πρωτάρη.

Έχω επίσης δει πάρα πολλά νέα παιδιά, που ενώ ήδη ασχολούνται χρόνια με το επάγγελμα, δεν έχουν μάθει ακόμα να δέχονται οι ίδιοι το άγγιγμα από τον συνάνθρωπό τους και δεν έχουν οι ίδιοι ακόμα συμφιλιωθεί επαρκώς με αυτό που κάνουν. Και αυτό είναι μια μεγάλη αλλά ευχάριστη πρόκληση για εμένα. Όλοι και όλες φεύγουν από τα χέρια μου, γεμάτοι αυτοπεποίθηση για τη δύναμη του αγγίγματος τους και για τη συμπόνια, για την χαρά και για την γαλήνη που μπορεί να προσφέρει το μασάζ, τόσο σε εμάς που το προσφέρουμε, όσο και στους συνανθρώπους μας που το εισπράττουν. Και αυτό είναι που εμένα προσωπικά (αν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια), είναι που μου δίνει “απεριόριστη” δύναμη και όρεξη για να συνεχίσω αυτό που κάνω με την ομάδα μου, για πολύ καιρό ακόμα.

 facemassage-938x704

Ίσως να φαίνονται ακαταλαβίστικα αυτά για μερικούς. Πως να μην είναι άλλωστε, από τη στιγμή που σε κάποιες χώρες της δύσης (όπως στις Η.Π.Α.), κοντεύουν να ποινικοποιήσουν την αφή σε δημόσιους χώρους, την ένδειξη τρυφερότητας μέσω μιας αγκαλιάς ή ενός φιλιού στο μάγουλο. Ακόμα και στην Ταϊλάνδη με την γνωστή της παράδοση στις εναλλακτικές θεραπείες, το άγγιγμα και η ένδειξη τρυφερότητας σε δημόσιους χώρους είναι κάτι που δεν έχει φυσικά ποινικοποιηθεί, ωστόσο είναι κατακριτέο!

Για να δείτε και εσείς με τα ίδια σας τα μάτια, το πόσο πολύ έχει υποβαθμιστεί η σημασία του ανθρώπινου αγγίγματος (ως έννοια) στις μέρες μας, θα σας ζητήσω να κάνετε το εξής απλό: Πηγαίνετε σε μια μηχανή αναζήτησης και βάλτε τον Αγγλικό όρο “touch”, θα εκπλαγείτε σίγουρα με τα αποτελέσματα όπως ξαφνιάστηκα και εγώ φυσικά. Πως είναι δυνατόν να μην εκπλαγείτε όταν διαπιστώνετε πως πάνω από το 80% των αποτελεσμάτων της αναζήτησης (πηγαίνατε στις εικόνες) παραπέμπουν σε οθόνες “αφής” των διαφόρων tablets και smartphones; Κάτι σίγουρα δεν πάει καλά με τον “σύγχρονο” πολιτισμό μας.

 

sm1


Για να δώσουμε μια πιο ευχάριστη νότα στο θέμα μας, διαβάστε παρακάτω ένα πολύ ενδιαφέρον επιστημονικό άρθρο, αναδημοσιευμένο και μεταφρασμένο από τα Αγγλικά. ΠΗΓΗ: Health.com

 

Το άγγιγμα μας κάνει πιο υγιείς!

Ένα απλό άγγιγμα στο χέρι, μια μεγάλη αγκαλιά, ένα μασάζ, ακόμα και ένα παιχνίδισμα με το έτερον ήμισυ … Το άγγιγμα φαίνεται να είναι το απόλυτο φάρμακο νου και σώματος!

Από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας ως την αύξηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανακούφιση του πόνου, αν πάρουμε ή δώσουμε ένα χάδι γινόμαστε πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο αγχωμένοι.

Πώς θα αξιοποιήσετε αυτά τα οφέλη για την τόνωση του σώματος; Ας μετρήσουμε τους τρόπους!

 

Κάντε ένα μασάζ

Όποιος έχει κάνει μασάζ, γνωρίζει ότι σε χαλαρώνει. Αυτό δεν είναι απλά μια αλλαγή στη ψυχική μας διάθεση, απεναντίας το μασάζ χαλαρώνει τους μύες, μειώνει τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό, μειώνει την αυξημένη αρτηριακή πίεση και ρίχνει το επίπεδα της κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες). Σε αυτή την χαλαρή κατάσταση, το σώμα σας είναι σε θέση να ανασυνταχθεί και να επαναφορτιστεί. Ένα χαρούμενο αποτέλεσμα: ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

«Η κορτιζόλη καταστέλλει την ανοσολογική απάντηση», εξηγεί ο Roberta Lee, MD, αντιπρόεδρος του Τμήματος Ολοκληρωμένης Ιατρικής στο Beth Israel Medical Center στη Νέα Υόρκη και συνεχίζει λέγοντας πως οτιδήποτε αυξάνει την ανταπόκριση στη χαλάρωση ενεργοποιεί την αποκατάσταση της ανοσολογικής σας απάντησης.

Πρόσφατα, οι ερευνητές μέτρησαν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε υγιείς ενήλικες, οι οποίοι είτε έκαναν 45 λεπτά σουηδικό μασάζ. Η ομάδα που έκανε το σουηδικό μασάζ, είχε περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια – συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών φονικών κυττάρων, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τους ιούς και άλλους παθογόνους παράγοντες. Είχε επίσης λιγότερους τύπους φλεγμονωδών κυτοκινών που σχετίζονται με αυτοάνοσα νοσήματα.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε κατά πόσο το τακτικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει στο να αποφύγουμε το κρύωμα, αλλά δεν είναι μια παράλογη θεωρία όπως σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mark Rapaport, MD, πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και συμπεριφοράς Νευροεπιστημών στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Αγκαλιαστείτε

Η αγκαλιά πλημμυρίζει το σώμα μας με ωκυτοκίνη, την «ορμόνη δέσιμο» που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς και να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Μειώνει επίσης, τα επίπεδα της κορτιζόλης και τα επίπεδα του στρες. Οι γυναίκες που δέχονται περισσότερες αγκαλιές από τον σύντροφο τους, έχουν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακή συχνότητα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Όμως, μια αγκαλιά από οποιονδήποτε κοντινό μας πρόσωπο μπορεί να «λειτουργήσει» επίσης. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin στο Madison, έλεγξαν τα επίπεδα στρες, μεταξύ εθελοντών πριν κάνουν μια παρουσίαση. Όσοι από αυτούς πήραν μια αγκαλιά από την μητέρα τους, τα επίπεδα της κορτιζόλης τους μειώθηκαν, μια ώρα μετά την παρουσίαση.

 Hug1

Κρατηθείτε χεράκι- χεράκι με τον αγαπημένο σας

Τυλίξτε τα δάχτυλά σας με τον αγαπημένο σας και νιώστε πάρα πολύ ήρεμος. Ο James Coan, PhD, επίκουρος καθηγητής της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, το ανακάλυψε όταν έκανε μαγνητική τομογραφία σε 16 παντρεμένες γυναίκες, λέγοντάς τους ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ένα ήπιο σοκ.

Το αποτέλεσμα του άγχους που προκλήθηκε από τις εικόνες της εγκεφαλικής δραστηριότητας έμοιαζε με ένα φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αλλά όταν οι γυναίκες κρατούσαν το χέρι ενός ερευνητή η αντίδραση στο στρες υποχώρησε – και όταν κρατούσαν το χέρι του συζύγου τους, ήταν πραγματικά ήρεμες. Σύμφωνα με την Coan υπήρξε μια ποιοτική στροφή του αριθμού των περιοχών του εγκεφάλου που απλά δεν αντιδρούσαν πια με την απειλή.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον: Όταν είσαι σε μια ευτυχισμένη σχέση, το σφίξιμο των χεριών μειώνει το στρες σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος – ο οποίος μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης – καθώς και το τμήμα του εγκεφάλου που καταγράφει τον πόνο, το οποίο πραγματικά σας βοηθά να μην νιώθετε το αίσθημα του πόνου τόσο έντονα.

Αγκαλιά με το κατοικίδιό σας

Εάν έχετε κατοικίδιο, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι είστε λιγότερο σε υπερένταση όταν το χαϊδεύετε. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η αρτηριακή πίεση των ανθρώπων πέφτει όταν έχουν κατοικίδιο ένα σκύλο, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για ένα σκυλί που ξέρουμε και αγαπάμε. Το χάιδεμα των σκυλιών έχει αποδειχθεί επίσης ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και όχι του ίδιου του ζώου (νέες μελέτες δείχνουν πως τα σκυλιά δεν είναι και πολύ οπαδοί της αγκαλιάς) και ότι επίσης μας ανακουφίζει από τον πόνο ή τουλάχιστον την αντίληψη του.

«Όταν η προσοχή σας εστιάζεται στο σκυλί σας και όχι σε εσάς το μυαλό σας δεν επικεντρώνεται στον πόνο», εξηγεί ο Μπραντ Lichtenstein, γιατρός και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Συμβουλευτικής και Ψυχολογίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Bastyr στο Σιάτλ. (Οι ειδικοί λένε πως η επαφή με οποιοδήποτε γούνινο κατοικίδιο ζώο μπορεί να είναι εξίσου χαλαρωτική).

Επομένως, μην αντισταθείτε όταν το κατοικίδιο σας κουρνιάσει δίπλα σας – αφιερώστε του ποιοτικό χρόνο, όπως ακριβώς προτείνουν και οι γιατροί!

Πηγή: Health.com

 


Άς δούμε και την επίδραση του αγγίγματος, κάτω από μια άλλη οπτική γωνία. Θα ήθελα να σας παρουσιάσω μερικά παραδείγματα από την θετική επίδραση που έχει το άγγιγμα ακόμα και στα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα.

 

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΓΓΙΓΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΩΡΑ ΜΩΡΑ

Σε μια επιστημονική μελέτη, ελλιποβαρή και πρόωρα γεννημένα μωρά δέχθηκαν μια ιδιαίτερη μεταχείριση. Για δέκα συνεχόμενες ημέρες, τα βρέφη αυτά δεχόντουσαν τρία δεκαπεντάλεπτα μασάζ. Ζεστά και απαλά χέρια, χάιδευαν απαλά τα μωράκια από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, γυμνάζοντας απαλά τα άκρα τους με προσεκτικές κινήσεις. Η αύξηση του βάρους στα πρόωρα μωρά, είναι σημαντική ένδειξη και καθοριστικός παράγοντας στο εάν τα μωρά αυτά θα επιβιώσουν ή όχι. Είναι λοιπόν αξιοσημείωτο πως τα μωρά της συγκεκριμένης μελέτης, καταναλώνοντας τις ίδιες ακριβώς θερμίδες με τα υπόλοιπα μωρά της ίδιας μελέτης που δεν δέχθηκαν το μασάζ ή άγγιγμα αν θέλετε, παρουσίασαν αύξηση βάρους κατά 50% περισσότερο, ανά ημέρα!

Η ειδική αυτή μεταχείριση συνέβαλε επίσης στην γρήγορη επίτευξη ενός φυσιολογικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να ενσωματωθούν με την οικογένειες τους κατά μέσο όρο, έξι ημέρες νωρίτερα από τα υπόλοιπα. Παρακολουθώντας τα μωράκια αυτά για έναν επιπλέον χρόνο, διαπιστώθηκε πως είχαν εμφανή πλεονεκτήματα στην σωματική αλλά και πνευματική τους ανάπτυξη. Και όλα αυτά, με δέκα μόνο ημέρες θεραπευτικού αγγίγματος.

 Baby-Massage-Holistic-Parenting

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Την ημέρα που διόρθωνα και συμπλήρωνα αυτό το κείμενο, βρέθηκα τυχαία σε μια είδηση που μόνο ως θαύμα μπορεί να χαρακτηριστεί. Την αναφέρω μόνο και μόνο επειδή έχει άμεση σχέση με το θέμα μας και μας κάνει να αναρωτιόμαστε καμιά φορά, εκεί που νομίζαμε πως τα έχουμε δει και ακούσει σχεδόν όλα.

Γεννήθηκε λοιπόν ένα μωράκι στην Αυστραλία, πολύ πρόωρα, γύρω στην 27η εβδομάδα της κύησης (πριν συμπληρωθούν 7 μήνες), ζυγίζοντας μόλις 900 γραμμάρια. Το νεογέννητο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών (επί 20 τουλάχιστον λεπτά έκαναν προσπάθειες να του υποστηρίξουν την αναπνοή), δεν τα κατάφερε και εξέπνευσε.

Η μητέρα του αφού στην αρχή δεν μπόρεσε να το πιστέψει, κάποια στιγμή αναγκάστηκε και το αποδέχθηκε και η ίδια. Ακούμπησε ωστόσο το “άψυχο” μωράκι πάνω στο στήθος της για δύο ώρες περίπου και το χάιδευε ασταμάτητα. Όταν ξαφνικά άρχισε να αναπνέει και να αποκτά τις αισθήσεις του, όλοι πια μιλούσαν για θαύμα. Το μωράκι αυτό φυσικά, σήμερα ζει και αναπτύσσεται φυσιολογικά!

 

Πηγή: Dailymail.co.uk

 

 

 

banner468x58b_massther

 

Creative Commons License MASSAGE SEMINARS by George Khun. Χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Comments are closed.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.