Είναι κοινή πεποίθηση πως το μασάζ είναι εντελώς άκακο και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μας βλάψει. Αυτή η αντίληψη βέβαια δεν είναι και τόσο σωστή.

Όσο άκακο και αγνό είναι το μασάζ, μην ξεχνάτε πως απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία αυτού που ονομάζουμε “υγιής πληθυσμός”. Για παράδειγμα, σε έναν άνθρωπο με έντονα καρδιακά προβλήματα ή πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις, με το μασάζ δύναται να θέσουμε την υγεία του σε κίνδυνο. Αν έχουμε αμφιβολίες κάποιες φορές για το εάν θα πρέπει ή όχι να εφαρμόσουμε τεχνικές μάλαξης σε έναν συνάνθρωπο μας, δεν είναι καθόλου ντροπή να συμβουλευτούμε κάποιον πιο ειδικό από εμάς.

Υπάρχουν κάποιες πρακτικές και τεχνικές μάλαξης που εφαρμόζεται σε ιατρικά κέντρα και από ειδικούς θεραπευτές που έχουν συνδυάσει το μασάζ με τις ιατρικές τους σπουδές και δεξιότητες. Όπως όμως έχω αναφέρει αρκετές φορές ήδη, ο σκοπός αυτού του Blog είναι να μελετήσουμε το μασάζ και την επίδραση του στον άνθρωπο, σε ότι αφορά κυρίως την χαλάρωση, την καταπολέμηση μυϊκών εντάσεων και την καταπολέμηση του στρες. Ο στόχος μας δεν είναι καθαρά “θεραπευτικός”, δεν είναι αυτό το κύριο αντικείμενο μας αλλά ούτε και δική μας ευθύνη.

1271190219foot26811190219

Συνεπώς, θα πρέπει να αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν κάποιες κοινωνικές ομάδες, πιο ευπαθής ή πιο ευαίσθητες από κάποιες άλλες, για τις οποίες δεν ενδείκνυται το μασάζ (τουλάχιστον στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή). Σε αρκετούς ανθρώπους λοιπόν, συναντάμε κάποιες αντενδείξεις που συχνά πυκνά μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η σπουδαιότητα του ιατρικού ιστορικού – ερωτηματολογίου (Intake form ή Consultation form) συνεπώς, είναι πάρα πολύ μεγάλη και δεν θα πρέπει να την αποφεύγουμε για να γλιτώσουμε μερικά λεπτά από το πρόγραμμα της ημέρας, όσο βεβαρυμμένο και να είναι αυτό. Ας μην ξεχνάμε, πρόκειται για την υγεία των πελατών, επισκεπτών και φίλων μας, αυτών που μας στηρίζουν δηλαδή. Άς τους προσφέρουμε λοιπόν, ότι καλλίτερο.

 

intakeform

(Δείγμα συμβουλευτικής καρτέλας)

banner468x58b_massther


Γνωμάτευση – Ερωτηματολόγιο – Ιατρικό Ιστορικό

Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συνεδρία, θα πρέπει να αφιερωθούν 10′-15′ για την συμπλήρωση ειδικής φόρμας (της συμβουλευτικής καρτέλας που αναφέρουμε και πιο πάνω).

Μερικές από τις βασικές αντενδείξεις και προφυλάξεις, που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας και οι οποίες ως ένα βαθμό είναι και αυτονόητες, αναφέρονται παρακάτω:

 

– Υψηλός πυρετός

– Οξείες φλεγμονές ή οιδήματα (έντονο πρήξιμο). Αποφεύγουμε μάλαξη τις πρώτες 3 ημέρες κυρίως (acute phase)

– Σοβαροί τραυματισμοί (πρόσφατα κατάγματα)

– Πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις (ακόμα και οι πιο ήπιες)

– Ηπατίτιδα Β, AIDS (κυρίως για καταβεβλημένα άτομα, με ανοιχτές πληγές, με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κλπ.)

– Σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα (σοβαρές περιπτώσεις σκολίωσης, κύφωσης, λόρδωσης, κακώσεις από ατυχήματα, αυχενικά σύνδρομα κλπ)

– Μεταδοτικές ή μη δερματικές ασθένειες (ψωρίαση, ψώρα, μυκητιάσεις, μυρμηγκιές κλπ)

– Προχωρημένη εγκυμοσύνη ή εγκυμοσύνη στα πρώτα της στάδια (απαγορεύεται κάθε είδος μασάζ στους 3 πρώτους μήνες της κύησης, ενώ από τον τέταρτο μήνα και μετά, εκτελούμε εξειδικευμένες τεχνικές και με ιδιαίτερη προσοχή)

– Κατάσταση μέθης (για αυτονόητους λόγους αλλά και γιατί με το μασάζ επιταχύνουμε τη κυκλοφορία του αλκοόλ μέσα στο σώμα, με απρόβλεπτες συνέπειες)

– Αδιαθεσία για τις γυναίκες (έμμηνος ρήση, κυρίως για τις πρώτες μέρες και αναλόγως τη περίπτωση)

– Υπερβολικά χαμηλή αρτηριακή πίεση (επιτρέπεται με επιφύλαξη και μόνο αν ακολουθούν φαρμακευτική ή άλλη εναλλακτική αγωγή)

– Καρδιακά προβλήματα (κατόπιν προσφάτων εγχειρήσεων, εγκεφαλικά, εμφράγματα κλπ)

– Ανοιχτές πληγές και πρόσφατοι τραυματισμοί

– Φλεβίτιδες και κιρσοί (αποφεύγουμε τις συγκεκριμένες περιοχές), θρομβώσεις (για αποφυγή θρομβοεμβολών)

– Όλες οι μορφές καρκίνου. Υπάρχει κίνδυνος μετάστασης. Οι απόψεις εδώ διίστανται γι αυτό καλλίτερα είναι να αποφεύγονται αυτές οι περιπτώσεις (προσωπική μου γνώμη), παρά να παίρνετε ρίσκα.

 

consultation-female-patient-1024x682

Η φόρμα αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί με μερικά βασικά προσωπικά στοιχεία των πελατών μας (Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα κλπ), καθώς και με στοιχεία που αφορούν την φυσική τους κατάσταση και γενικότερα την κατάσταση της υγείας τους. Η δήλωση αποποίησης ευθύνης (ίσως και δήλωση εχεμύθειας) είναι και αυτή σημαντική υπόθεση και θα πρέπει αφού συμπληρώσουν τη φόρμα, να βάλουν και την υπογραφή τους. Έτσι έχουμε στα χέρια μας μια επίσημη (;) γραπτή δήλωση των πελατών μας, πως ήταν ειλικρινής μαζί μας και πως τα στοιχεία που μας παρουσιάζουν για τη γενικότερη εικόνα της υγείας τους, είναι ορθά.

Σε περίπτωση που αμελήσουν (από παράλειψη ή από σκοπιμότητα) να μας ενημερώσουν για κάποια σοβαρή πάθηση τους, υπάρχει πιθανότητα να συμβούν και δυσάρεστα απρόοπτα. Κατά τη συνεδρία δεν θα ήταν καθόλου ευχάριστο για παράδειγμα, να παρουσιαστούν ξαφνικά στον πελάτη μας συμπτώματα επιληψίας. Γι αυτό είναι πολύ σημαντική η υπογραφή της δήλωσης και να είναι ειλικρινείς μαζί μας κατά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, διαφορετικά θα έχουμε ακόμα και ποινικές ευθύνες αν κάτι κακό συμβεί και ο πελάτης βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Αν η περίπτωση του καρκίνου σας φαίνεται υπερβολική (περίπτωση μετάστασης από το μασάζ), δικαίωμα σας είναι αν θα προσφέρετε τις υπηρεσίες σας σε καρκινοπαθείς ή όχι. Εγώ θα σας έλεγα όμως να το αποφύγετε, ακόμα και αν οι νέες τάσεις και απόψεις που επικρατούν το θεωρούν πια όχι μόνο ασφαλές, αλλά και αναγκαίο.

 

Σε μερικές ιδιαίτερες περιπτώσεις (κυρίως για σοβαρά καρδιακά νοσήματα), πριν οποιαδήποτε συνεδρία μασάζ, ενδέχεται να χρειασθεί και η έγκριση του προσωπικού τους Ιατρού.

 

 

 

 

  

Creative Commons License MASSAGE SEMINARS by George Khun. Χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Comments are closed.

This website uses cookies to offer you the best experience online. By continuing to use our website, you agree to the use of cookies.