Ένα ολόσωμο ή Full body μασάζ, αναλόγως τις τεχνικές που θα εφαρμοσθούν, μπορεί να διαρκέσει από 1 μέχρι και 2 ώρες. Το δίωρο πρόγραμμα ενώ αρχικά φαίνεται υπερβολικό, αν το δοκιμάσετε θα διαπιστώσετε πως θα κυλίσει πολύ ευχάριστα και δεν θα καταλάβετε για πότε πέρασαν οι δυο αυτές ώρες. Επιπλέον τόσο το σώμα σας, όσο και η ψυχική σας διάθεση θα απογειωθούν. Για να βγει όμως μια δίωρη συνεδρία, θα πρέπει βέβαια και ο θεραπευτής ή η θεραπεύτρια μάλαξης να έχει τις κατάλληλες γνώσεις, εμπειρία και φυσικά τις κατάλληλες αντοχές.

Εδώ θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω το μασάζ καθαρά και μόνο ως υπηρεσία, μια υπηρεσία που θα προσφέρεται έναντι αμοιβής φυσικά. Θα εστιάσουμε λοιπόν τόσο στον δέκτη-πελάτη, όσο  και στον ίδιον τον θεραπευτή ή θεραπεύτρια, για να δούμε τι παράμετροι θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Θα σας περιγράψω κάποια πρακτικά θέματα, θέματα που θα σας λύσουν βασικές απορίες, είτε είσαστε φανατικοί λάτρεις-ερασιτέχνες του μασάζ, είτε είσαστε ήδη επαγγελματίες και έμπειροι θεραπευτές μάλαξης.

Αναφέρω παραπάνω πως οτιδήποτε διαρκεί μεταξύ μίας ή δύο ωρών, είναι γενικά αποδεκτό και θα το συναντήσετε συνήθως σε όλα τα κέντρα μασάζ ή SPA που έχετε ήδη επισκεφθεί. Υπάρχουν επίσης και κάποια λογικά επιχειρήματα που θα σας παρουσιάσω παρακάτω, που αιτιολογούν το γιατί δεν είναι και τόσο συνετό να προσφέρουμε μικρότερης (της μίας ώρας) ή ακόμα μεγαλύτερης διάρκειας (από το δίωρο) συνεδρίες μασάζ.

Abhasa-Spa-Massage


Α) Γιατί δεν είναι τόσο σωστό ή πολύ δύσκολο να προσφέρουμε υπηρεσίες μασάζ σώματος, με διάρκεια μικρότερη της μίας ώρας;

Φανταστείτε πως μέσα σε μία ώρα (ας πάρουμε την μία ώρα σαν βάση), θα πρέπει να ασκήσουμε τεχνικές μάλαξης στα εξής σημεία του σώματος: πατούσες, περιοχή της κνήμης, μηρούς (ανάσκελα και μπρούμυτα), επίσης χέρια, στήθος (θωρακικός μυς), αυχένας, γλουτούς, πλάτη, ίσως και κοιλιακή χώρα.

Κατά τη γνώμη μου, το ιδανικό για ένα ολόσωμο μασάζ είναι να συμπεριληφθούν όλες οι παραπάνω περιοχές (εκτός της κοιλιάς ίσως). Το πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουμε και θα ασκήσουμε μάλαξη σε κάθε μία από αυτές τις περιοχές του σώματος, εξαρτάται αφενός από το ίδιο το πρόγραμμα μας (και το τυχόν πρωτόκολλο που ακολουθούμε) και αφετέρου από τις επιμέρους ανάγκες (π.χ. ενοχλήσεις, “πιασίματα”) ή και τις τυχόν ιδιαιτερότητες (π.χ. ψηλός, σωματώδης) που θα έχει ο πελάτης μας.

 

Πως θα επιμερίσουμε την μία ώρα που έχουμε στη διάθεση μας, όταν έχουμε να ασκήσουμε τεχνικές σε όλα τα παραπάνω σημεία; Ας το δούμε λιγάκι αναλυτικά, ακολουθώντας μια απλουστευμένη λογική:

– Πόδια-κάτω άκρα (ανάσκελα) => 7 λεπτά ανά πόδι = σύνολο: 14 λεπτά

– Χέρια (ανάσκελα) => 5 λεπτά ανά χέρι =10 λεπτά, σύνολο μέχρι τώρα: 24 λεπτά

– Στήθος – αυχένας (ανάσκελα) => 10 λεπτά, σύνολο μέχρι τώρα: 34 λεπτά

– Κοιλιακή χώρα => 6 λεπτά, σύνολο μέχρι τώρα: 40 λεπτά

– Πόδια-κάτω άκρα (μπρούμυτα) => 5 λεπτά ανά πόδι = 10 λεπτά, σύνολο μέχρι τώρα: 50 λεπτά

– Γλουτοί => 5 λεπτά, σύνολο μέχρι τώρα: 55 λεπτά,

Ωραία, μας έμειναν 5 λεπτά (!!) για την πλάτη… Και θυμηθείτε, μιλάμε για μονόωρο πρόγραμμα και όχι για 50-άλεπτο που συνηθίζεται σε κάποια κέντρα.

Φανταστείτε λοιπόν να είχαμε λιγότερο χρόνο στη διάθεση μας, προκειμένου να εκτελέσουμε δηλαδή ένα πρόγραμμα πολύ μικρότερο σε διάρκεια. Τι θα πρωτοκάναμε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα; Ενώ παραπάνω η κατανομή του χρόνου φαίνεται λογική, στο σύνολο μάλλον δεν μας βγαίνουν τα νούμερα. Οπότε, προκειμένου να προλάβουμε να δουλέψουμε σε όλα τα παραπάνω σημεία, ή θα πρέπει να αυξήσουμε ταχύτητα (μέσα σε λογικά πλαίσια), ή να μειώσουμε τις επαναλήψεις για κάθε τεχνική, ή ακόμα και να παραβλέψουμε κάποια σημεία. Κάποιος “έξυπνος” ίσως σκεφτεί να μας πει, “και γιατί δεν ξεκινάμε από την πλάτη, προκειμένου να είμαστε 100% βέβαιοι πως δεν θα την αφήσουμε απέξω;” Έχει μια λογική αυτή η σκέψη, αλλά η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν μας δίνει τη λύση που ζητάμε και εγώ προσωπικά διαφωνώ με το να ξεκινάμε από την πλάτη. Ίσως αναφερθώ σε αυτό σε κάποιο μελλοντικό άρθρο.

4hand02-500x312

Ας ξαναδοκιμάσουμε άλλη μία φορά, αλλά τώρα ας προσπαθήσουμε να κατεβάσουμε το χρόνο μας στα 50 λεπτά!

– Πόδια (ανάσκελα) => 5 λεπτά ανά πόδι = σύνολο: 10 λεπτά

– Χέρια (ανάσκελα) => 4 λεπτά ανά χέρι =8 λεπτά, σύνολο μέχρι τώρα: 18 λεπτά

– Αυχένας (χωρίς στήθος) => 5 λεπτά, σύνολο μέχρι τώρα: 23 λεπτά

– Πόδια (μπρούμυτα) => 4 λεπτά ανά πόδι = 8 λεπτά, σύνολο μέχρι τώρα: 31 λεπτά

– Γλουτοί => 5 λεπτά, σύνολο μέχρι τώρα: 36 λεπτά,

– Πλάτη => 14 λεπτά, σύνολο μέχρι τώρα: 50 λεπτά

Τα καταφέραμε!! Αλλά ιδρώσαμε για να είμαστε ειλικρινής, αφήστε που αγχωθήκαμε και λιγάκι. Η δουλειά όμως έγινε με ελλείψεις και αυτό προκειμένου να μας μείνει αρκετός χρόνος για την πλάτη. Κακά τα ψέματα, αλλά το 99% των ανθρώπων που αναζητούν το μασάζ, θέλουν να δοθεί έμφαση στην πλάτη, έτσι έχουν τα πράγματα. Αφήσαμε λοιπόν εντελώς απέξω, το στήθος, την κοιλιακή χώρα και κάναμε πολύ περιορισμένη δουλειά στον αυχένα. Όχι και τόσο “ολόσωμο” μασάζ τελικά…

Στους χρόνους μας μέσα, μην ξεχνάμε πως θα πρέπει να υπολογίζουμε και τη διαδικασία κατά την οποία θα πρέπει να τακτοποιήσουμε τον πελάτη ή την πελάτισσα μας στο κρεβάτι του μασάζ. Πρέπει να υπολογίσουμε και το χρόνο που χρειαζόμαστε προκειμένου να περιγράψουμε και να επιβεβαιώσουμε το πρόγραμμα για άλλη μια φορά ή και το χρόνο που θα χρειασθεί ίσως, προκειμένου να μας εκφράσει μια απορία ή ένα πρόβλημα υγείας του (που ξέχασε να μας αναφέρει κατά τη συμβουλευτική διαδικασία). Έτσι ο διαθέσιμος χρόνος μας περιορίζεται ακόμα περισσότερο και ειδικά εάν έχουμε νευρικό ή και φλύαρο πελάτη, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν κι άλλο.

 

 

banner468x58b_massther

 


Ας δούμε τώρα και την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Β) Γιατί δεν είναι τόσο σωστό ή δεν συνηθίζεται να προσφέρουμε υπηρεσίες μασάζ που συμπεριλαμβάνουν ολόκληρο το σώμα, με διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ωρών;

Ήδη το δίωρο πρόγραμμα πιστεύω πως αγγίζει τα ανθρώπινα όρια και οποιαδήποτε απόπειρα να επεκταθεί ένα πρόγραμμα μάλαξης πέρα των δύο ωρών, θα έχει ως αποτέλεσμα να νιώσει ο δέκτης καταπόνηση παρά ευχαρίστηση. Η δυνατότητα να έχουμε μια μεγαλύτερη διάρκεια σε ένα πρόγραμμα, δίνει την άνεση στην επιχείρηση φυσικά να χρεώσει και κάτι παραπάνω. Ο θεραπευτής ή η θεραπεύτρια θα πρέπει να είναι έμπειροι, να έχουν πολλές γνώσεις (από τεχνικές τουλάχιστον) και κάποιες παραπάνω αντοχές, οι οποίες βέβαια “καλλιεργούνται” με τον καιρό.

Σε ότι αφορά τον πελάτη, δεν είναι και τόσο δύσκολο να αντιληφθούμε πως πρόκειται για ένα “Λουκούλλειο γεύμα”. Δεν θα επιβαρυνθεί και τόσο από τη καθήλωση του στη μία ή στην άλλη θέση. Φανταστείτε πως εάν τον μοιράσουμε το χρόνο και εκτελέσουμε τεχνικές σε δύο μόνο θέσεις (ανάσκελα και μπρούμυτα), ο δέκτης θα βρίσκεται σχεδόν ακίνητος στις δύο αυτές θέσεις, από μία ώρα κάθε φορά! Εδώ ίσως παραπονεθούν για τη μέση τους ή ακόμα και για τη βουλωμένη τους μύτη. Είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να συμφιλιωθούνε και οι δύο και να βρούμε κάποια προσωρινή λύση (μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ή στο ύψος της λεκάνης, υγρό ρινικής αποσυμφόρησης κλπ). Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

 

massageman-1024x681

Γίνεται σαφές (πιστεύω πια) πως προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια συνεδρία για (σχεδόν) ολόκληρο το σώμα, θα πρέπει να αφιερώσουμε τουλάχιστον 60 λεπτά της ώρας. Μέσα στο χρονικό διάστημα που διαρκεί η συνεδρία, δεν πρέπει να συνυπολογίζεται φυσικά ο χρόνος για την προετοιμασία του πελάτη, η συμβουλευτική διαδικασία, ή το φρεσκάρισμα (ντουζ) που θα χρειασθεί να κάνει για λόγους υγιεινής. Όσες επιχειρήσεις επιλέγουν να “αφαιρούν” χρόνο από το πρόγραμμα του πελάτη τους, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα που αναφέραμε πριν, θα το πληρώσουν αργά η γρήγορα. Για εμένα αυτή η πολιτική είναι ένα μεγάλο και βαρύγδουπο λάθος. Είναι σαν να υποτιμάς τη νοημοσύνη των πελατών σου ή ακόμα χειρότερα, είναι σαν να τους κλέβεις μπροστά στα μάτια τους.

Αυτός ο χρόνος (που είναι απαραίτητος για την προετοιμασία του πελάτη) θα πρέπει κατά τη γνώμη μου, να επιβαρύνει την επιχείρηση, η οποία θα πρέπει να βρει τον τρόπο να τον διαχειριστεί καλλίτερα και προπαντός όχι εις βάρος των πελατών της. Αυτό θα πρέπει να ισχύει πάντα, εκτός αν δεν πολυενδιαφέρει κάποιους επιχειρηματίες αν θα τους ξαναδούν ή όχι. Υπάρχουν τέτοιοι επιχειρηματίες θα αναρωτηθείτε; Εγώ υποθέτω πως “ναι” υπάρχουν. Κάποιοι ξενοδόχοι για παράδειγμα, που δουλεύουν εποχιακά με τουρισμό, βλέπουν κάποιες κατηγορίες επισκεπτών τους ως “τυχαία” στατιστικά νούμερα. Σίγουρα δεν τους υπολογίζουν και για του χρόνου, γεγονός που τους δίνει το “δικαίωμα” να τους εκμεταλλευτούν κατά βούληση. Είμαι βέβαιος, πως αυτή η πολιτική αποτελεί και την “κυρίαρχη αντίληψη” τους πάνω στο θέμα της “παροχής υπηρεσιών” γενικότερα, και για να είμαι ειλικρινής δεν με ξαφνιάζει καθόλου αυτή η νοοτροπία που υπάρχει στην τουριστική “βιομηχανία” μας.

 

 

 

 

 

banner468x58b_massther

 

Creative Commons License MASSAGE SEMINARS by George Khun. Χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Comments are closed.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.