Παρακάτω θα ήθελα κυρίως να διευκρινίσω κάτι που έχει σημασία για την ίδια την αξία του μασάζ, αλλά και για μερικούς όρους που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, που ωστόσο είναι κάπως γενικοί και αόριστοι.

Τυχαίνει φορές που με ρωτάνε μαθητές ή και πελάτες μας, για τα είδη του μασάζ που προσφέρουμε στην επιχείρηση μας. Και αφού τους αναλύω (μου αρέσει να αναλύω) σχεδόν τα πάντα για τα προγράμματα μας (Σουηδικό, Παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο, ρεφλεξολογία κλπ), με ρωτούν στο τέλος, “καλά, μασάζ χαλαρωτικό δεν έχετε;”!!

Είναι μια άποψη που επικρατεί (δεν γνωρίζω ακριβώς το λόγο), πως το “χαλαρωτικό” μασάζ είναι από μόνο του ένα ανεξάρτητο είδος μάλαξης. Ένα είδος μασάζ που ακολουθεί κάποια πρωτόκολλα και το χαρακτηρίζουν συγκεκριμένες τεχνικές. Σας λέω λοιπόν, πως ο όρος “χαλαρωτικό μασάζ” είναι από μόνος του λίγο “φάουλ” και άστοχος.

shirod-1024x808

Από την άλλη, είναι μερικοί που μου λένε “εγώ θέλω να κάνω μόνο θεραπευτικό μασάζ και όχι χαλαρωτικό”, το οποίο το θεωρούν και κάπως υποδεέστερο. Και πάλι (πάντα κατά τη γνώμη μου), δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος μασάζ που από μόνο του να μπορεί να σταθεί, με την εμπορική ονομασία “θεραπευτικό”.

Στους μαθητές μου, όταν κάνω μια μικρή αναφορά στο θέμα αυτό, τους λέω το εξής:

“Δεν είναι δυνατόν, να έχεις κάποιον και να του προσφέρεις μασάζ για 60 ή 90 λεπτά της ώρας και αυτός ο άνθρωπος να μην χαλαρώσει. Όπως δεν είναι και δυνατόν, για εμάς που γνωρίζουμε αρκετές τεχνικές και πως πρέπει να αγγίζουμε το ανθρώπινο σώμα, να μην έχει το “άγγιγμα” μας, μια Α θεραπευτική αξία.
Η θεραπευτική αξία του μασάζ που θα προσφέρουμε, εξαρτάται πέραν από τις δεξιότητες μας και από την εμπειρία μας, την ψυχοσωματική κατάσταση στην οποία θα βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι, αλλά σαφώς και από τις επιμέρους ανάγκες του ίδιου του δέκτη.”

Τι θέλω να πω με αυτό; Εννοώ, πως και το πιο απλοϊκό μασάζ να δεχθεί κάποιος, ακόμα και από ανέμπειρο θεραπευτή, σίγουρα το σώμα του θα ευεργετηθεί με τον Α ή Β τρόπο. Θα ξεπρηστούν τα πόδια του, θα του φύγει η κακή διάθεση, θα ηρεμήσει από το στρες κλπ. Όταν του τρίβεις την ωμοπλάτη και του λύνεις τους “κόμπους”, βοηθάς στη σωστή κυκλοφορία του αίματος και έτσι θρέφονται και οξυγονώνονται καλλίτερα οι συνδετικοί ιστοί του σώματος του (δέρμα, μύες), πως είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να μην ωφεληθεί από το μασάζ και να μην νιώσει τουλάχιστον μια ανακούφιση; Πως είναι δυνατόν λοιπόν, η μάλαξη που δέχθηκε από εμάς, να μην έχει και κάποια θεραπευτική αξία;

sdsdsd

Σκεφτείτε και την περίπτωση του Παραδοσιακού Ταϊλανδέζικου μασάζ (που θεωρείται δυνατό είδος μασάζ) που κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, βλέπουμε πως ο δέκτης μπορεί ακόμα και να αποκοιμηθεί και μάλιστα την ίδια στιγμή που κυριολεκτικά τον πατάμε! Συνεπώς, από ότι μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς, οι όροι θεραπευτικό και χαλαρωτικό τις πιο πολλές φορές συνυπάρχουν και δεν είναι σωστό να διαχωρίζουμε αυτές τις έννοιες μεταξύ τους και ειδικά όταν αναφερόμαστε στο μασάζ.

Συνεπώς, η βασική μου αρχή και πεποίθηση είναι η εξής:

“Κάθε μορφής μασάζ μας χαλαρώνει και επιπλέον έχει και την θεραπευτική του αξία. Αυτό που χρειάζεται ο θεραπευτής μάλαξης είναι, να αντιλαμβάνεται τις επιμέρους ανάγκες του κάθε δέκτη, να γνωρίζει τα σωστά σημεία πάνω στα οποία θα δώσει έμφαση, να γνωρίζει σαφώς και τις σωστές τεχνικές, να έχει την σωστή παιδεία και φυσικά να απολαμβάνει και ο ίδιος (στο μέτρο του δυνατού) αυτό που κάνει!”

 

 


– ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣΑΖ –

Ας μείνουμε λιγάκι στο “θεραπευτικό” κομμάτι της υπόθεσης. Δεν νομίζω να είναι σωστό (και ορθώς) να ισχυριστούμε πως το μασάζ που προσφέρουμε όλοι εμείς, αποτελεί μια ολοκληρωμένη “θεραπεία” ή “θεραπευτική αγωγή”. Θα ήταν λάθος να το ισχυρισθούμε αυτό και μάλιστα, ΕΜΕΙΣ είμαστε οι πρώτοι που θα στείλουμε κάποιους πελάτες μας (με σοβαρά προβλήματα υγείας) στους ειδικούς επιστήμονες. Το λέω αυτό γιατί καμιά φορά, έχω ακούσει σε συζητήσεις να “παραπονιούνται” κάποιοι επαγγελματίες, πως τους παίρνουμε τη δουλειά.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μασάζ είναι γνωστές και γίνονται συνεχώς νέες ανακαλύψεις, που φέρνουν στο φως ολοένα και πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει στο ανθρώπινο σώμα και όχι μόνο. Ωστόσο, δεν είναι από μόνο του, μια ολοκληρωμένη θεραπεία και δεν πρέπει ποτέ να το βλέπουμε έτσι. Αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση, ακίνδυνη (όμως με τις κατάλληλες προφυλάξεις), ευχάριστη, αλλά και αποτελεσματική. Αυτοί που μπορούν να ισχυρισθούν πως έχουν και το δικαίωμα να θεραπεύσουν (αν το δούμε και από νομικής πλευράς), είναι μόνο οι ιατροί οι οποίοι, με την επιστημονική τους κατάρτιση και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό, θα μπορούν να επιστρατεύουν και τεχνικές μάλαξης ως μια συμπληρωματική αγωγή. Όλοι οι υπόλοιποι, ας κάνουμε λόγο για θεραπεία ή για την “θεραπευτική αξία του μασάζ”, αλλά με την προϋπόθεση πως ο όρος αυτός θα χρησιμοποιείται με σύνεση και με τη γνώση των ορίων μας, τόσο των ηθικών, όσο και των επαγγελματικών.

Όπως έχω αναφέρει και σε άλλα μου κείμενα σε αυτό το blog, άλλη είναι η δουλειά του θεραπευτή μάλαξης, άλλη η δουλειά του φυσικοθεραπευτή, άλλη η δουλειά του αισθητικού, άλλη η δουλειά του νευρολόγου, του οστεοπαθητικού κλπ. Το γεγονός πως ο μασέρ και η μασούς (όπως λεγόμασταν παλαιότερα) έχει αλλάξει για να ονομασθούμε “θεραπευτές μάλαξης”, δεν αλλάζει τίποτα. Απλώς, επειδή η λέξη είναι Ελληνική και έχουμε την τάση να τα παίρνουμε όλα της μετρητοίς, ακούγεται λίγο υπερβολικό, για να λέμε και του στραβού το δίκιο. Σε ένα άλλο μου άρθρο, θα προσπαθήσω να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους άλλαξε η ορολογία αυτή και ποιά σκοπιμότητα βρίσκεται πίσω από την αλλαγή αυτή.

Lymphatic-Drainage-1024x679

Υπάρχουν κάποιοι επαγγελματικοί κλάδοι με σαφώς πιο επιστημονικό προσανατολισμό, όπως οι “Rolfers”, οι οστεοπαθητικοί, οι χειροπράκτες και οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι ίσως δικαιολογημένα, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τον όρο “θεραπεία” στο λεξιλόγιο τους. Άσχετα αν συμφωνούν ή διαφωνούν μερικοί από εμάς, έτσι έχουν τα πράγματα στον Δυτικό κόσμο και έτσι θα πρέπει και εμείς να “πλεύσουμε”. Στην Ταϊλάνδη όπου το Παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο μασάζ (ή Thai Yoga massage) αποτελεί τμήμα της “Ταϊλανδέζικης Παραδοσιακής Ιατρικής”, οι ισορροπίες μεταξύ των ορολογιών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, σίγουρα είναι διαφορετικές.

Ποιό είναι λοιπόν το “Απόλυτο θεραπευτικό μασάζ”; Ίσως είναι τελικά αυτό που προσφέρουν οι προαναφερόμενοι επαγγελματίες, που σαφώς και έχουν την κατάλληλη παιδεία, χειρίζονται τον κατάλληλο εξοπλισμό και έχουν άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, οι οποίες δεν βγήκαν μέσα σε μια μέρα. Και όλα αυτά, για να είμαστε και δίκαιοι απέναντι τους.

 


 

– ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΟ ΜΑΣΑΖ –

Αν μπορούμε να “βαφτίσουμε” ένα είδος μασάζ ως το “απόλυτο χαλαρωτικό” μασάζ, αν μπορούμε να δεχθούμε κάτι τέτοιο, σίγουρα το μασάζ εκείνο το οποίο ανταποκρίνεται πιο πολύ σε αυτόν τον χαρακτηρισμό, είναι το λεμφικό μασάζ και για την ακρίβεια το “Manual Lymphatic Drainage” κατά τον Emil Vodder.

Το “θεραπευτικό” αυτό μασάζ (φυσικά και θεραπευτικό διότι, αποτοξινώνει, ενισχύει την άμυνα μας, βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος κλπ.) έχει την ιδιότητα να είναι και το πιο “απαλό” ή “επιφανειακό” είδος μασάζ που υπάρχει. Έχει μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από όλα τα άλλα είδη μασάζ και το ίδιο το γεγονός πως οι τεχνικές του εστιάζουν την περιοχή κάτω από την επιδερμίδα, είναι και αυτό που του δίνει τον χαρακτήρα του “απόλυτου χαλαρωτικού”.

Η τεχνική αυτή στοχεύει κυρίως στην διευκόλυνση της κυκλοφορίας του λεμφικού υγρού, ωστόσο επιδρά άμεσα και στις νευρικές απολήξεις που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο μασάζ να επιδρά άμεσα και αποτελεσματικά στο ίδιο μας το νευρικό σύστημα. Για να είμαστε πιο ακριβής, ενεργοποιεί το “παρασυμπαθητικό” μας νευρικό σύστημα, το νευρικό σύστημα το οποίο μας επιφέρει βαθιά χαλάρωση και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει ο δέκτης να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά και να μην αποκοιμηθεί.

 

pregnant-massage

Το μασάζ αυτό, δύσκολα θα το συναντήσετε σε ένα SPA ή κέντρο μάλαξης και εναλλακτικών θεραπειών γενικότερα. Αυτό οφείλεται στην αποδεδειγμένο χαρακτηρισμό του ως αμιγώς “ιατρικό μασάζ” (medical massage). Απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό και έχει έναν αυξημένο βαθμό δυσκολίας κατά την εκτέλεση του. Τα αποτελέσματα του όμως είναι σχεδόν άμεσα ορατά και στον θεραπευτή και στον ίδιον τον δέκτη. Εφαρμόζεται σε νοσοκομειακές μονάδες του εξωτερικού και σε εξειδικευμένες κλινικές που δίνουν περισσότερο έμφαση σε θέματα υγείας παρά σε θέματα ευεξίας και ανακούφισης από το στρες. Οι εξειδικευμένοι χειριστές του, δουλεύουν πάνω σε οιδήματα και προσπαθούν να δώσουν διαφυγή σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών που οφείλονται για παράδειγμα από μαστεκτομές (αφαίρεση λεμφαδένων), ως αποτέλεσμα υψηλής αρτηριακής πίεσης (οιδήματα στα κάτω άκρα), από μεγάλης διάρκειας αεροπορικά ταξίδια κλπ.

 

Health-leg-massage

Είναι μια τεχνική την οποία έχω διδαχθεί (διαθέτω πιστοποίηση), αλλά σπάνια πια εφαρμόζω. Την ασκώ σε φιλικά μου πρόσωπα και όχι σε πελάτες, κυρίως λόγω προσωπικής μου επιλογής, αλλά και λόγω του γεγονότος πως ρέπει προς μια κατεύθυνση, την οποία συνειδητά επέλεξα να μην “αγγίζω και τόσο” στον επαγγελματικό μου προσανατολισμό. Ένας άλλος λόγος επίσης είναι πως το MLD δεν είναι και τόσο εμπορικό, όπως τα άλλα είδη μασάζ, μιας που δεν απευθύνεται κυρίως σε “υγιή πληθυσμό”, που όπως αναφέρω και αλλού αποτελεί το κύριο μας “target group”.

 

 

 

 

banner468x58b_massther

 

Creative Commons License MASSAGE SEMINARS by George Khun. Χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Comments are closed.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.