ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ομολογώ πως μέχρι πρόσφατα, όταν με ρωτούσαν μαθητές μου για την επαγγελματική τους κατοχύρωση και τη δυνατότητα σταδιοδρομίας τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα τι να τους απαντήσω. Κάποια στιγμή λοιπόν, έπεσαν στα χέρια μου μερικά έντυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε διαπίστωσα με έκπληξη πως όχι μόνο στην χώρα μου, αλλά και σε πάρα πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (βλέπετε τον παρακάτω χάρτη), δεν υπάρχει καν νομικό πλαίσιο ή κάποια ρυθμιστική αρχή που να βάζει σε μια τάξη τα επαγγελματικά μας δικαιώματα! Για την Ελλάδα γνώριζα φυσικά, αλλά δεν μπορούσα και εγώ να φανταστώ πως και στη πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών, επικρατεί τέτοια θολούρα και προχειρότητα.

Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ, πως το ίδιο ακριβώς που συμβαίνει στην Ελλάδα, συμβαίνει και στην Κύπρο, στο Ηνωμένο Βασίλειο (με κάποια επιφύλαξη), στην Γαλλία, στην Ισπανία, στην Σουηδία κλπ. Όταν αναφέρομαι στην επαγγελματική κατοχύρωση των σπουδών μασάζ, αναφέρομαι στη πιστοποίηση και στις δυνατότητες που δίνονται στους σπουδαστές, να αναζητήσουν νόμιμη εργασία πάνω στο αντικείμενο τους.

Τόσα και τόσα παιδιά με ρωτούν και τους εξηγώ πως στην Ελλάδα ΔΕΝ χρειάζεται κρατικό χαρτί (πτυχίο) για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα μας. Τους το λέω αμέτρητες φορές μήπως και το χωνέψουν τελικά. Τους φαίνεται εντελώς αδιανόητο, έτσι απλά να μπορεί ο καθένας μας, χωρίς σπουδές σε κρατική σχολή και χωρίς καν να δώσουν εξετάσεις πολλές φορές, να έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ασχοληθούν με το αντικείμενο. Έτσι έχουν όμως τα πράγματα και όπως αναφέρω και παραπάνω, το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Ίσως να προβληματίζεσθε και εσείς που το ακούτε για πρώτη φορά, ένα όμως θα σας πω, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τα πάντα έχουν τη λογική και την σκοπιμότητα τους και ίσως αναφερθώ και στα βαθύτερα αίτια κάποια άλλη στιγμή.

Massagen-500x330

Στην Ελλάδα (αλλά και σε πολλές άλλες χώρες), για να γίνει κανείς θεραπευτής μάλαξης, ούτε καν σπουδές χρειάζεται να έχει ολοκληρώσει, ούτε και θα τον ελέγξει κανείς για να διαπιστώσει αν έχει και την κατάλληλη εμπειρία. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το επάγγελμα μας ο νομοθέτης το έχει χωρίσει σε δύο κατηγορίες. Από τη μία υπάρχει (ως επαγγελματική κατηγορία) το “Μασάζ – μη Ιατρικό ή μη θεραπευτικό” και από την άλλη το “Μασάζ – Ιατρικό”. Εξού και οι δύο διαφορετικοί κωδικοί στον “κώδικα βιβλίων και στοιχείων” που μπορείτε να βρείτε στις εφορίες. Βέβαια, πιστεύω πως αυτός ο διαχωρισμός έχει να κάνει μόνο με το φορολογικό μας σύστημα και όχι με την ουσία.

 

banner468x58b_massther

 

Δεν ανταποκρίνεται αυτή η κατηγοριοποίηση στις πραγματικές ανάγκες ενός σχετικού νέου (για την χώρα μας) επαγγελματικού κλάδου. Έτσι με την πρώτη κατηγορία (μη ιατρικό), εννοούμε και συναντάμε σχεδόν όλα τα είδη και υπηρεσίες μασάζ που μπορούμε να συναντήσουμε σε κέντρα μάλαξης, ξενοδοχεία, SPA κλπ. Θα μου πείτε, το ιατρικό μασάζ ποιοί το προσφέρουν τότε; Ίσως οι γιατροί (?), οι φυσικοθεραπευτές και οι αισθητικοί.

Συνεπώς, στη κατηγορία του “Μη Ιατρικού” ή “μη θεραπευτικού”, μέσα στο ίδιο καζάνι βρίσκονται και οι πιο πολλοί και από εμάς. Ακόμα και αυτοί που μόνο σαν “πρόσχημα” έχουν το μασάζ. Η αδικία είναι εμφανής, γνωστή και διαχρονική. Εδώ λοιπόν θα ήθελα να διευκρινίσω πως όπως και να έχουν τα πράγματα, κάθε επαγγελματίας, πέρα από τις γνώσεις, την εμπειρία και το ήθος του, θα κριθεί τελικά εκ του αποτελέσματος. Η αγορά βρίσκει πάντα τον τρόπο της για να αυτορυθμίζεται. Έτσι και οι καλοί θα πάνε μπροστά και οι “κατεργαραίοι” θα πάνε κάποια στιγμή και αυτοί, στο πάγκο τους.

 


Εδώ θα ήθελα να αναφέρω για μια φιλόδοξη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σκοπό έχει να ξεκαθαρίσει και να μπει μια τάξη στο τοπίο των εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών. Η προσπάθεια που γίνεται από την Ε.Ε. είναι γνωστή με την ονομασία CAMbrella και τα αποτελέσματα της φαίνονται από τις μέχρι τώρα δημοσιεύσεις των ομάδων εργασίας που ασχολούνται με τις εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες (complementary and alternative medicine – CAM). Ελπίζω να βρείτε το χρόνο και να τα «κατεβάσετε» και κάποια στιγμή να τα μελετήσετε και εσείς.

massage-regulation

(Πηγή: CAMbrella.eu)

 

Με το κίτρινο χρώμα είναι μαρκαρισμένες οι χώρες της Ευρώπης στις οποίες το μασάζ (προς το παρόν) δεν υπόκειται σε κανέναν νομικό έλεγχο ή άλλον κρατικό κανονισμό ή αν θέλετε υπάρχει απλά “νομικό κενό”. Το σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή θα μπει μια τάξη, ήδη η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει δίνει ελπίδες προς αυτή τη κατεύθυνση. Εσείς λοιπόν (καλώς ή κακώς), το μόνο που πρέπει να πράξετε προκειμένου να είσαστε και νόμιμοι όταν αποφασίσετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το αντικείμενο, είναι να κάνετε έναρξη επιτηδεύματος και να καταθέσετε τους τίτλους σας στο “εμπορικό επιμελητήριο” που ανήκετε. Αυτό είναι όλο!

 

 

 

banner468x58b_massther

 

Creative Commons License MASSAGE SEMINARS by George Khun. Χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Comments are closed.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.