Το μασάζ αποτελεί μια από τις αρχαιότερες μορφές θεραπευτικής αγωγής και αναρίθμητες ιστορικές πηγές υπάρχουν για να το υποστηρίξουν. Με την μία ή την άλλη μορφή του, το μασάζ εφαρμόζονταν στην αρχαία Αίγυπτο, στην Κίνα, στην αρχαία Ελλάδα, στην αρχαία Ρώμη κλπ.

Στις μέρες μας το μασάζ γνωρίζει μια τεράστια άνθηση, μιας που τα πολλαπλά οφέλη του για τον άνθρωπο αποκτούν σιγά σιγά και την απαραίτητη επιστημονική αναγνώριση. Ο καθένας μας έχει πια συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για ένα σχεδόν “θεϊκό” δώρο, τόσο για το ανθρώπινο σώμα, όσο και για το ανθρώπινο πνεύμα.

Το όνομα προέρχεται από τη Γαλλική λέξη “massage” που στα Αγγλικά μεταφράζεται ως “friction ή kneading”, ή ίσως από την Αραβική λέξη “massa” που σημαίνει “ακουμπώ, αισθάνομαι, χειρίζομαι” ή ακόμα ίσως και από τη Λατινική λέξη “massa” που σημαίνει κάτι σαν “ζυμάρι”. Πολλοί πιστεύουν (ίσως και εγώ ανάμεσα τους) πως το μασάζ προέρχεται από την Ελληνική λέξη “μάσσω” που σημαίνει “χειρίζομαι, ακουμπώ, εκτελώ εργασία με τα χέρια, ζυμώνω”. Βέβαια στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ήδη μια λέξη που αναφερόταν σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε μασάζ και μάλαξη, η λεγόμενη “ανάτρηψις” (anatripsis), ενώ στα Λατινικά χρησιμοποιούταν ο όρος “frictio”, εξού και το Αγγλικό “friction”.

 

big_20179264_0_750-491

 

Στη σύγχρονη εποχή και ειδικά την τελευταία εικοσαετία, το μασάζ γνωρίζει μια αξιοσημείωτη άνθηση στις χώρες της Δύσης. Εφαρμόζεται είτε μεμονωμένα σε ιδιωτικά κέντρα εναλλακτικών θεραπειών και σε κέντρα υγείας και ομορφιάς, είτε ως τμήμα πακέτων πιο σύνθετων υπηρεσιών τόσο σε κλινικές & νοσοκομεία (στην αμιγώς θεραπευτική του μορφή), όσο και σε ξενοδοχειακές μονάδες και ολοκληρωμένα SPA. Το μασάζ προσφέρεται από ειδικούς επαγγελματίες με ποικίλη κατάρτιση, που στις μέρες μας ονομάζονται “θεραπευτές μάλαξης” και όχι μασέρ και μασούς (masseur and masseuse) όπως παλαιότερα.

Ειδικά για τον ξενοδοχειακό κλάδο θα ήθελα να σας αναφέρω το εξής χαρακτηριστικό, προκειμένου να καταλάβετε την σπουδαιότητα που έχει το μασάζ και οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας γενικότερα, στις μέρες μας:

 

Ότι ήταν οι πισίνες για τα ξενοδοχεία στην δεκαετία του ’80 (κάτι δηλαδή το επιβεβλημένο), έτσι ήταν και τα γυμναστήρια στην δεκαετία του ’90. Με την ίδια λογική και δυναμική, ανθίζει και η φιλοσοφία των SPA τα τελευταία χρόνια.

 

655159616_67f2e06f39_z-300x225

Όπως αναφέρω και παραπάνω, αναρίθμητα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν πως αρκετοί αρχαίοι πολιτισμοί εφάρμοζαν διάφορες τεχνικές μάλαξης, πολύ πριν αναπτυχθεί η σύγχρονη ιατρική επιστήμη. Ο Ιπποκράτης, έκανε συχνά αναφορές στην σπουδαιότητα της μάλαξης. Το μασάζ μέσα από το πέρασμα των αιώνων λοιπόν, εδραιώθηκε και απέκτησε μεγάλη αναγνώριση, πορευόμενο παράλληλα με την ανάπτυξη και την φήμη που απέκτησαν τα “ιαματικά λουτρά”, ή όπως μετονομάστηκαν αργότερα, τα γνωστά σε όλους μας SPA. Σε ένα άλλο μου άρθρο, αναφέρομαι πιο αναλυτικά, τόσο στην ιστορική διαδρομή του μασάζ, όσο και στους διάφορους τρόπους έκφρασης του μέσα στο πέρασμα του χρόνου (διαβάστε εδώ για περισσότερα).

 

1408266_f496-300x154

Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετά είδη μασάζ, και κάθε μορφή του ξεχωρίζει για τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό που την κάνει μοναδική και φυσικά την κάνει να διαφέρει από όλες τις υπόλοιπες. Δεν είναι τόσα πολλά πια τα είδη του, όπως πολλοί πιστεύουν. Από την άλλη μεριά όμως, δεν είναι δυνατόν ο καθένας που ασχολείτε με τη τέχνη αυτή, να βαφτίζει κάθε τόσο και λιγάκι ένα σύνολο από ήδη γνωστές τεχνικές ως ένα “νέο είδος” μασάζ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις μέρες μας να απαριθμούμε (φαινομενικά) πάρα πολλά είδη μασάζ. Ωστόσο η πραγματικότητα (πάντα κατά τη γνώμη μου) είναι εντελώς διαφορετική.

Ακολουθώντας τις διδαχές και τις παραδώσεις των παλαιότερων, και έχοντας τη σοφία και τις διδασκαλίες τους σαν οδηγό, εύκολα μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και να ξεχωρίσουμε κάποιες μορφές μάλαξης που πραγματικά είναι μοναδικές και αξιοθαύμαστες. Είναι μοναδικές τόσο για τις ξεχωριστές τους ιδιότητες και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν, όσο και για τη θεραπευτική τους επίδραση στο σώμα και στη ψυχή του ανθρώπου.

 

 

 

 

banner468x58b_massther

 

 

 

 

Creative Commons License MASSAGE SEMINARS by George Khun. Χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Comments are closed.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.