Η αίσθηση του αγγίγματος μέσα από την τέχνη του μασάζ είναι ότι πιο αγνό υπάρχει στον κόσμο και κατά τη γνώμη μου αποτελεί τον χαμένο “συνδετικό κρίκο” που συνδέει τον ενήλικα άνθρωπο με τα σχεδόν ξεχασμένα παιδικά του χρόνια. Το άγγιγμα από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, έτσι όπως είναι χαραγμένο στις μνήμες μας, ξαναέρχεται στην επιφάνεια της συνείδησης μας. Αναφερόμαστε στο άγγιγμα της φροντίδας, της θαλπωρής, της ασφάλειας, της συμπόνιας, της στοργής και γιατί όχι και της αγάπης.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΣΑΖ (ΟΡΙΣΜΟΣ)

Ουσιαστικά το μασάζ αποτελεί μια αρχαία θεραπευτική τεχνική προσέγγιση η οποία μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει και τον επιδέξιο χειρισμό των μαλακών ιστών του σώματος (μύες, δέρμα, τένοντες, περιτονίες κλπ). Ο χειρισμός αυτός πραγματοποιείται από τον ειδικό θεραπευτή μάλαξης, ο οποίος κάνει επιδέξια χρήση των διάφορων “εργαλείων” που του προσφέρει το ίδιο του το σώμα (τα χέρια του, τα δάχτυλα του, τις παλάμες, τους πήχεις, τους αγκώνες, τα γόνατα, ακόμα και τα πόδια του).

“Μασάζ είναι λοιπόν, ο συνδυασμός των ελεγχόμενων χειρισμών, των απαλών κτύπων και πιέσεων των διάφορων μυϊκών ομάδων του ανθρώπινου σώματος, ο οποίος επιφέρει στον δέκτη ανακούφιση από τον πόνο και το στρες, καθώς και μια γενικότερη αίσθησης ευεξίας και χαλάρωσης.”

Το μασάζ επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα πιο ολοκληρωμένα απ’ όσο ίσως νομίζουμε μέχρι πρόσφατα. Πέρα από την γενική ευχάριστη αίσθηση της χαλάρωσης και ανακούφισης που προσφέρει, έχει αποδειχθεί πως επιδρά ακόμα πιο βαθιά και επηρεάζει θετικά ακόμα και την ίδια την λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων (ακόμα και σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με νέες μελέτες).

 

Spa

Το μασάζ είναι κάτι περισσότερο από μια απλή εντριβή των μαλακών ιστών του σώματος μας, οι επιδράσεις του στην υγεία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Το μασάζ βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματός μας, ενισχύει τους αμυντικούς μας μηχανισμούς και επιπλέον βοηθά στην παραγωγή ενδορφινών που αποτελούν τη φυσική προστασία του σώματος μας ενάντια στον πόνο.

Αρχαιολογικά ευρήματα μας αποκαλύπτουν πως, αρκετοί αρχαίοι πολιτισμοί εφάρμοζαν τεχνικές μάλαξης σε διάφορες μορφές, πολύ πριν αναπτυχθεί η σύγχρονη ιατρική επιστήμη. Ο Ιπποκράτης, που θεωρείται ως ο “Πατέρας” της σύγχρονης ιατρικής, έκανε συχνά αναφορές στην σπουδαιότητα της.

Το μασάζ στις μέρες μας έχει καθιερωθεί ως μια αναγνωρισμένη θεραπευτική προσέγγιση, μιας που μόλις πρόσφατα άρχισε να γίνεται αποδεκτή από την παραδοσιακή ιατρική κοινότητα για την σπουδαιότητα του. Δεν έχουν γίνει ωστόσο όσες επιστημονικές έρευνες θα έπρεπε, ώστε να μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για τα οφέλη του μασάζ στο άνθρωπο, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Δεν εννοώ επιστημονικές μελέτες που επικεντρώνονται στο άγγιγμα γενικά (τέτοιες υπάρχουν αρκετές), αναφέρομαι για μελέτες αποκλειστικά και μόνο για το μασάζ. Εσκεμμένα δεν αναφέρω τον όρο χειρομάλαξη, διότι είναι τόσες οι τεχνικές πια, κατά τις οποίες δεν χρησιμοποιούμε καν τα χέρια μας.

 


ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΣΑΖ
– Μασάζ στη παραλία –

Έχουμε όλοι δει στις παραλίες μας τα τελευταία χρόνια, διάφορους (αλλοδαπούς κυρίως) να τις αλωνίζουν από άκρη σε άκρη, αναζητώντας πελατεία για να προσφέρουν υπηρεσίες “μασάζ” στους λουόμενους. Υπάρχει το νομικό κομμάτι από τη μία και υπάρχει ένα πιο ουσιαστικό κατά τη γνώμη μου, σοβαρό ζήτημα από την άλλη.

Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες είναι παράνομοι και δεν συνεισφέρουν στην οικονομία της χώρας, χωρίς τα επίσημα έγγραφα και τις σχετικές άδειες. Επιπλέον, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα σε όσους προσφέρουν υπηρεσίες μασάζ στην ίδια περιοχή, αλλά είναι νόμιμοι. Συνεπώς, όχι μόνο δεν συνεισφέρουν στη τοπική κοινωνία, στερούν επίσης έσοδα από τις νόμιμες επιχειρήσεις και εν συνεχεία από το Ελληνικό δημόσιο.

Το άλλο και σημαντικότερο για μένα θέμα που δημιουργείται δεν είναι το οικονομικό, αλλά η ίδια η υπηρεσία που προσφέρεται. Θα είμαι σύντομος και σαφής. Κατά τη γνώμη μου, δεν νοείται να προσφέρονται υπηρεσίες μάλαξης κάτω από τέτοιες συνθήκες, χωρίς δηλαδή τις υποτυπώδης συνθήκες υγιεινής! Δεν θα πρέπει να μας απασχολεί η “ποιότητα” ή το κόστος των συγκεκριμένων υπηρεσιών, θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει και να μας προβληματίσουν οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία (για να μην πω και αξιοπρέπεια).

 

beach-massage-500x375

Σε μια παραλία (οργανωμένη ή μη), δίπλα στην άμμο, με τις υψηλές θερμοκρασίες κάτω από τον καυτό και γιατί όχι επικίνδυνο ήλιο, με παντελή έλλειψη συνθηκών υγιεινής και τρεχούμενου νερού, έχετε υπόψη σας τι κίνδυνοι εγκυμονούν για την ανθρώπινη υγεία; Μπορείτε να φανταστείτε ποιές είναι οι ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν διάφοροι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί (μικρόβια, βακτήρια, ιοί); Μικροοργανισμοί που μεταφέρονται με την αφή, με τον ιδρώτα, με τα έντομα, με τον άνεμο, με την ίδια την αναπνοή;

Ίσως μερικοί και μερικές να θεωρούν πως το μασάζ της παραλίας είναι ικανοποιητικό και πραγματοποιείται την στιγμή που το θέλουν. Ίσως τους κάνει αυτό και νιώθουν σαν βασιλιάδες και το έχουν «ανάγκη» ίσως και για λόγους prestige ή για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους. Δεν αντιλέγω και ούτε μας αφορά αυτό το κομμάτι. Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε σε μια υπηρεσία που έχει ως αντικείμενο την ανθρώπινη υγεία, δεν πρέπει να επιτρέπουμε να πραγματοποιείται η υπηρεσία αυτή κάτω από συνθήκες που στερούνται ακόμα και των βασικών κανόνων υγιεινής. Φυσικά δεν αναφέρομαι στο μασάζ που προσφέρουν οργανωμένα τουριστικά καταλύματα, γύρω από την πισίνα τους ή ακόμα και στην “ιδιωτική” τους παραλία. Εκεί υπάρχουν όλες οι ανέσεις και τηρούνται αυστηρά(;) πρωτόκολλα σε ότι αφορά τις συνθήκες υγιεινής.

 

BeachMassage1-500x492

-Μασάζ και τεχνολογία-

Μασάζ είναι τελικά και αυτό που δεχόμαστε από ρομποτικές συσκευές, είτε είναι πολυθρόνες με κερματοδέκτη, είτε είναι συσκευές χειρός. Επειδή όμως στο Blog αυτό, αναφέρομαι στο μασάζ που προσφέρει ο άνθρωπος με το σώμα του (παλάμες, δάχτυλα, αγκώνες, πήχεις, γόνατα κλπ) και όχι με βοηθητικά εξαρτήματα (ηλεκτρικές συσκευές, ξύλινα ή πλαστικά εξαρτήματα κλπ), γι αυτό το λόγο και μόνο θα ήθελα να κάνω αυτό το διαχωρισμό και να κάνω αυτή την επισήμανση.

 

MC-500x500

-Μασάζ και αγοραίος έρωτας-

Αναφέρω παραπάνω (στην αρχή του άρθρου) πως το μασάζ είναι και πρέπει να παραμένει πάντα “αγνό”. Όπως το βλέπω εγώ και φυσικά το διδάσκω τόσα χρόνια, το επαγγελματικό μασάζ δεν πρέπει να συνδέεται ή και να συγχέεται με καμιά άλλη υπηρεσία που είτε έμμεσα, είτε άμεσα, έχει ως τελικό στόχο την ερωτική πράξη. Αυτό αγαπητοί μου, για εμένα και φυσικά για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με τον χώρο, αποτελεί και την προσωπική μου σφραγίδα. Θα το λέω και θα το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία, μέχρι να κλείσω τα μάτια μου! Διαβάστε αυτό το άρθρο μου αν θέλετε, για να δείτε τις απόψεις μου πάνω στο θέμα αυτό.

 

“Οποιαδήποτε «τεχνική» έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την ερωτική πράξη, κατά τη γνώμη μου, δεν θα πρέπει καν να θεωρείται ως μασάζ, αλλά αυτό που είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή ερωτική πράξη ή προθάλαμος που οδηγεί σε αυτή!”

 

Έχοντας αναφερθεί επανειλημμένως στο θέμα αυτό, θα ήθελα για άλλη μια φορά, να εκφράσω τον προβληματισμό μου για κάποια «δήθεν» είδη μασάζ. Οι τίτλοι που θα δείτε παρακάτω, ουδεμία σχέση έχουν λοιπόν με το επαγγελματικό μασάζ που οι πιο πολλοί μας γνωρίζουν. Αυτό αποτελεί την δική μου, προσωπική άποψη, την οποία έχω το θάρρος να εκφράσω μέσα από τις σελίδες αυτές, ελπίζοντας πως οι περισσότεροι από εσάς τουλάχιστον, θα συμφωνήσετε μαζί μου.

 

deeptm-500x312

Κάποια από τα είδη που αναφέρω παρακάτω (όπως το Ταντρικό) θεωρούνται θεραπευτικές τεχνικές “καταξιωμένες”, οι οποίες εφαρμόζονται για αιώνες, φυσικά με κάποια διστακτικότητα και περιορισμούς (και ορθώς). Εγώ όμως επιθυμώ κάποια στιγμή, να τραβήξουμε επιτέλους την διαχωριστική γραμμή και να πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο, τι είναι το μασάζ από τη μία, και τι είναι αυτό που  εστιάζει ξεκάθαρα (ακόμα και θεραπευτικά) σε ερωτογενείς περιοχές και λειτουργίες του αναπαραγωγικού μας συστήματος, από την άλλη. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αυτός ο διαχωρισμός και στις συνειδήσεις μας!

Tantric massage (ταντρικό) – Αν και στην αγνή του μορφή θεωρείται θεραπευτικό, αμφιβάλω αν εφαρμόζεται στη Δύση με τον ορθό τρόπο.

Body to body massage ή αλλιώς Nuru massage, (σώμα με σώμα, όχι δεν είναι πολεμική τέχνη!),

Sensual massage (Αισθησιακό)

Erotic massage (Ερωτικό)

και η λίστα δυστυχώς, τελειωμό δεν έχει…

 

 

banner468x58b_massther

 

 

Creative Commons License MASSAGE SEMINARS by George Khun. Χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Comments are closed.

This website uses cookies to offer you the best experience online. By continuing to use our website, you agree to the use of cookies.