– ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣΑΖ ΣΕ ΜΙΚΡΑ & ΜΕΣΑΙΑ (ΜΜ) ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ –

 

ΤΟ ΜΑΣΑΖ ΩΣ ΜΙΑ «ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ» ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΜ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

 

Μπορεί το μασάζ να προσφερθεί με επιτυχία ως επιπρόσθετη υπηρεσία (πέρα από τη διαμονή και τη διατροφή) σε μια μικρή ή μεσαία (ΜΜ) ξενοδοχειακή επιχείρηση;

Αξίζει τον κόπο ο επιχειρηματίας να πάρει μια τέτοια απόφαση; Μια τέτοια επένδυση θα έχει ρίσκο;

Πόσα έτη θα χρειασθούν για να αποδώσει μια τέτοια επένδυση; Κέρδη θα υπάρξουν ποτέ;

Τι εξοπλισμό θα χρειασθεί να προμηθευτεί ο ξενοδόχος και πόσο χώρο από τον ήδη υπάρχοντα θα πρέπει να δεσμεύσει, προκειμένου να στήσει σωστά μια τέτοια υπηρεσία;

Που θα βρει ο ξενοδόχος το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για να προσφέρει υπηρεσίες μάλαξης υψηλού επιπέδου;

 

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που τα τελευταία χρόνια προβληματίζουν αρκετούς ξενοδόχους. «Ναι, το μασάζ είναι της μόδας, το ζητάνε και οι πελάτες μου, συνεπώς γιατί να τους χάνω και να πηγαίνουν στον ανταγωνιστή μου;» Η σκέψη αυτή υπάρχει στο μυαλό πολλών ξενοδόχων, είμαι βέβαιος. Οι ίδιοι βρίσκονται συχνά-πυκνά μπροστά στο δίλημμα για το αν θα πρέπει να βάλουν το χέρι στη τσέπη ή όχι, μην γνωρίζοντας το τι ακριβώς χρειάζεται να κάνουν.

Για αυτό το λόγο γράφω αυτές τις λίγες κουβέντες, για να «απομυθοποιήσω» μερικά κακώς κείμενα από τη μία και από την άλλη να δώσω μια νότα αισιοδοξίας στους φίλους ξενοδόχους-επιχειρηματίες. Κατά τη γνώμη μου πάντα, η λιγοστή πληροφόρηση που τους δίνεται είναι τουλάχιστον ανεπαρκής ή ακόμα και παραπλανητική και πολλές φορές τους οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις. Μπαίνουν δυστυχώς στη διαδικασία και πραγματοποιούν περιττές αγορές, οι οποίες είναι δυσανάλογες και εντελώς ασύμβατες με τις δυνατότητες και τους στόχους της επιχείρησης τους.

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες μάλαξης στα ΜΜ ξενοδοχεία (που είναι και το θέμα μας), θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι πολύ σημαντικό. Κατά τη γνώμη μου, το μασάζ είναι μια υπηρεσία η οποία μπορεί να προσφερθεί και από μόνη της, δηλαδή αυτόνομα και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη που έχει σχέση με την σωματική ευεξία. Εννοώ πως δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε εξοπλισμό που χρειάζεται για το στήσιμο ενός έστω και υποτυπώδους Spa. Ναι, σαφώς το μασάζ προσφέρεται και στα Spa, αλλά σε συνδυασμό με υπηρεσίες όπως: υδροθεραπεία, χαμάμ, λασποθεραπείες, σάουνες, υδρομασάζ, υπηρεσίες ομορφιάς & αντιγήρανσης, μανικούρ-πεντικιούρ κλπ. Κάτι τέτοιο όμως για μια ΜΜ ξενοδοχειακή επιχείρηση είναι περιττό.

Μια μικρή ξενοδοχειακή επιχείρηση δυναμικότητας μέχρι 50 δωμάτια για παράδειγμα (που παρεμπιπτόντως αντιπροσωπεύει το 80% του συνολικού δυναμικού όλων των ξενοδοχείων στην Ελλάδα), θα μπορούσε να ξεκινήσει να προσφέρει υπηρεσίες μάλαξης μέσα σε λιγοστό χρόνο από τη στιγμή που το πάρει απόφαση. Επίσης τα χρήματα που θα χρειασθούν, θα είναι σχετικά ελάχιστα και ο απαραίτητος χώρος θα βρεθεί δεσμεύοντας ένα, δύο, ίσως και τρία το πολύ από τα υπάρχοντα δωμάτια της.

Το μασάζ λοιπόν, αν προσφερθεί σαν αυτόνομη υπηρεσία μέσα σε μια ΜΜ ξενοδοχειακή επιχείρηση:

ΔΕΝ έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ και σε ΧΩΡΟΥΣ.

Το ΚΟΣΤΟΣ μιας τέτοιας επένδυσης είναι ΕΛΑΧΙΣΤΟ.

Το στήσιμο είναι θέμα μόνο μερικών ΗΜΕΡΩΝ.

Επιπλέον, τα ΕΣΟΔΑ είναι σχεδόν ΑΜΕΣΑ!

Για να καταλάβετε καλύτερα αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας, καλό θα ήταν να λέγαμε μερικά λόγια γύρω από το ίδιο το μασάζ.

 

thai-spa

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΣΑΖ;

Το μασάζ αποτελεί μια αρχαία θεραπευτική προσέγγιση η οποία μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει και τον επιδέξιο χειρισμό των επιφανειακών συνδετικών ιστών του σώματος (μύες, δέρμα, τένοντες κλπ.). Ο ειδικός θεραπευτής μάλαξης ο οποίος κάνει επιδέξια χρήση των διάφορων «εργαλείων» που του προσφέρει το ίδιο του το σώμα (τα χέρια του, δηλαδή τα δάχτυλα του, τις παλάμες, τους πήχεις, ακόμα και τους αγκώνες του, τα γόνατα και τα πόδια του), προσφέρει κυρίως στον δέκτη ανακούφιση από τον πόνο και το στρες, μια γενικότερη δηλαδή αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης.

Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετά είδη μασάζ και κάθε μορφή του ξεχωρίζει για τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό που το κάνει μοναδικό, ώστε να διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα. Το μασάζ το συναντάμε σχεδόν παντού, και προσφέρεται είτε ως ανεξάρτητη υπηρεσία, είτε ως τμήμα συνδυαστικών υπηρεσιών ομορφιάς και σωματικής ευεξίας. Το συναντάμε σε εξειδικευμένα κέντρα μάλαξης, σε κάποια φυσικοθεραπευτήρια, σε διαφόρων μορφών Spa ή κέντρων ευεξίας και ομορφιάς (Day Spas, Medical Spas, Resort Spas κλπ.).

Μερικά γνωστά είδη μάλαξης είναι τα παρακάτω:

Σουηδική μάλαξη,

Ταϊλανδέζικο μασάζ (με και χωρίς χρήση ελαίων)

Σιάτσου,

Ρεφλεξολογία,

Λόμι-λόμι,

Είδη μάλαξης από τις Ινδίες (βλέπε Ayurveda),

Tui-na (Κίνα) κλπ.

 

Το μασάζ ως μια «συμπληρωματική και εναλλακτική» υπηρεσία σωματικής ευεξίας που είναι, δεν ήταν δυνατόν να μείνει απαρατήρητο και να μην συμμετέχει ως μια value added υπηρεσία από τη βιομηχανία της φιλοξενίας και του τουρισμού γενικότερα. Συνεπώς το μασάζ φλερτάρει έντονα τα τελευταία χρόνια και με τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Όπως κατά την δεκαετία του ’80 μία ξενοδοχειακή μονάδα «έπρεπε» υποχρεωτικά να διαθέτει τη δική της πισίνα, έτσι και κατά τη δεκαετία του ’90 συναντάμε κάτι παρόμοιο με την εμφάνιση της ανάγκης η κάθε σχεδόν ξενοδοχειακή μονάδα, να διαθέτει και ένα (υποτυπώδες τουλάχιστον) γυμναστήριο. Κατά παρόμοιο τρόπο, τα τελευταία χρόνια, πολλά ξενοδοχεία ανεξαρτήτου κατηγορίας και μεγέθους, είτε αυτά είναι αστικά, είτε είναι παραθεριστικά (resorts), προσαρμόστηκαν στις νεότερες τάσεις. Αποφάσισαν δηλαδή να επενδύσουν και στο τομέα των υπηρεσιών σωματικής ευεξίας, αλλά κυρίως υπό τη πιο σύνθετη τους μορφή, δηλαδή αυτή των Spa.

 

htl-banner-post

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΛΗΘΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ-ΜΕΣΑΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;

Οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας έχουν τεράστια ζήτηση παγκοσμίως, και ας είναι λιγότερο δημοφιλές από τις υπηρεσίες ομορφιάς και αντιγήρανσης. Τα έσοδα που αποφέρουν οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας (Spa Industry) σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι της τάξης των μερικών δισεκατομμυρίων (94 δις. USD), ενώ ο τζίρος από τις υπηρεσίες ομορφιάς και αντιγήρανσης αγγίζει ήδη τo…τρισεκατομμύριο! (Πηγή: globalwellnessinstitute. org).

Παρατηρώντας τα παραπάνω νούμερα, εύκολα μπορεί κάποιος να πειστεί και να συμφωνήσει μαζί μου πως οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας και ειδικότερα της μάλαξης, θα πρέπει να προσφέρονται από ΚΑΘΕ ξενοδοχειακή μονάδα, ανεξαιρέτως αν είναι μικρή ή μεγάλη. Η όλη προσπάθεια (από τον σχεδιασμό μέχρι και την υλοποίηση) για να στηθεί κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να συγκριθεί με την πολυπλοκότητα και το κόστος της επένδυσης που απαιτείται για ένα σύγχρονο Spa. Για να προσφέρει μια ΜΜ ξενοδοχειακή επιχείρηση υπηρεσίες μάλαξης λοιπόν, προϋποθέτει απλά μια σχετικά μικρή επένδυση (σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό). Επίσης δεν θα χρειαστεί καμία νέα αδειοδότηση, μιας που οι υπηρεσίες μάλαξης δεν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το μασάζ σε σχέση με τις άλλες υπηρεσίες σωματικής ευεξίας έχει πλεονέκτημα που το κάνει να ξεχωρίζει. Το αποτέλεσμα ενός «καλού» μασάζ είναι άμεσα μετρήσιμο, έχοντας εμφανή επίδραση στη διάθεση (ψυχική και σωματική) του δέκτη. Η επιβράβευση από τον πελάτη-δέκτη μπορεί συνεπώς να είναι και αυτή άμεση (φιλοδώρημα, θετικό σχόλιο στο TripAdvisor κλπ.) και να μεταφραστεί σαν ικανοποίηση, η οποία μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει ακόμα και νέους πιστούς πελάτες.

Ας μην ξεχνάμε πως το πελατολόγιο για τις νέες σας υπηρεσίες, δεν θα περιορίζεται μόνο στους διαμένοντες επισκέπτες, αλλά θα αποτελείται και από επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής (ντόπιο πληθυσμό, φιλοξενούμενους άλλων ξενοδοχειακών μονάδων κλπ.).

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας.

Αν υποθέσουμε ότι η μέση τιμή ενός δωματίου, ενός τυχαίου ΜΜ ξενοδοχείου κυμαίνεται γύρω στα 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Σκεφτείτε πόσο εύκολα μπορεί να καλυφθεί αυτή η «ζημιά» αν στο ίδιο δωμάτιο πραγματοποιηθούν 5 μονόωρες συνεδρίες μάλαξης. Αν θεωρήσουμε πως θα χρεώνετε τους πελάτες σας 40 ευρώ τη συνεδρία (που θεωρείται μια αρκετά χαμηλή τιμή) και αν πολλαπλασιάσουμε το ποσό αυτό επί 5 (πέντε συνεδρίες σε μια ημέρα), ο τζίρος θα ανέβει στα 200 ευρώ! Αν τώρα φανταστούμε πως η τιμή που μπορεί να πετύχει (λόγω φήμης, τοποθεσίας, κατηγορίας κλπ.) ανέβει στα 50 ή και στα 60 ευρώ και παράλληλα αυξηθούν και οι συνεδρίες σε 10 από 5 (για τον απλό λόγο πως ίσως έχετε ζευγάρια εκείνη την ημέρα, άρα σχεδόν διπλάσια τιμή), εύκολα θα μπορούσε ένα δωμάτιο να συνεισφέρει κάτι μεταξύ 500-600 ευρώ την ημέρα!

 

Ας μην ξεχνάμε πως το πελατολόγιο για τις νέες σας υπηρεσίες, δεν θα περιορίζεται μόνο στους διαμένοντες επισκέπτες, αλλά θα αποτελείται και από επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής (ντόπιο πληθυσμό, φιλοξενούμενους άλλων ξενοδοχειακών μονάδων κλπ.).

 

– ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ –

Επενδύστε στο μασάζ γιατί είναι “Win-win”. Όλα τα νούμερα σε αυτό το συμπέρασμα θα σας οδηγήσουν.

Υπάρχει τεράστια ζήτηση (το ζητάνε ή ακόμα και το απαιτούν οι πελάτες σας).

Τα κέρδη είναι σχεδόν άμεσα.

Το κόστος για εξοπλισμό είναι ελάχιστο.

Οι απαιτούμενοι χώροι είναι σχετικά μικροί.

Τα λειτουργικά έξοδα είναι μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια.

Υπάρχει μεγάλη προσφορά εξειδικευμένου προσωπικού.

Μπορείτε να εκπαιδεύσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα το δικό σας προσωπικό.

Οι πιθανοί πελάτες σας δεν θα είναι μόνο οι διαμένοντες.

Ειδικά στα μικρά και απομονωμένα νησιά μας, η αγορά είναι ακόμα «παρθένα» και ο ανταγωνισμός ανύπαρκτος.

 

 

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΜΙΑ ΜΜ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΛΑΞΗΣ;

 

* Ο Κατάλληλος Χώρος

Όπως αναφέρω και παραπάνω, μια ΜΜ ξενοδοχειακή επιχείρηση με δυναμικότητα 50 δωματίων, θα μπορούσε να διαθέσει ένα ή δύο από τα διαθέσιμα δωμάτια της για να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια. Γνωρίζουμε πως σχεδόν όλα τα δωμάτια διαθέτουν ήδη τις απαραίτητες εγκαταστάσεις όπως WC και ντουζ ή μπανιέρα, συνεπώς δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον επένδυση σε αυτό το κομμάτι τουλάχιστον. Ίσως θα χρειαστεί να αγορασθούν νέα και ίσως να αντικατασταθούν μερικά έπιπλα. Η διακόσμηση μπορεί πολύ εύκολα να διαφοροποιηθεί και να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες του δωματίου. Ο χώρος στον οποία θα πραγματοποιούνται οι συνεδρίες μάλαξης, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα καθαρός, δηλαδή να επικρατούν άριστες συνθήκες υγιεινής, να υπάρχει καλή ηχομόνωση, να εξαερίζεται και να υπάρχει επαρκής κλιματισμός. Επίσης οι διαστάσεις του καλό θα ήταν να είναι κάτι μεταξύ 10-20 τετραγωνικά μέτρα (διαστάσεις χώρου εργασίας όπου θα στηθεί το κρεβάτι ή τα κρεβάτια και όχι ολόκληρου του δωματίου).

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, δεν είμαι της γνώμης να επισκέπτονται οι θεραπευτές μάλαξης τους διαμένοντες πελάτες μέσα στα δωμάτια τους. Τα δωμάτια ήδη είναι μικρά (φυσικά σε ένα ΜΜ ξενοδοχείο δεν θα υπάρχουν πάντα σουίτες), και θα πρέπει ίσως να μετακινηθούν κάποια έπιπλα, να στηθεί το κρεβάτι του μασάζ, να καλυφθεί με τα κατάλληλα υφάσματα κλπ., κλπ. Αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία και για εμένα προσωπικά, λάθος πολιτική της όποιας επιχείρησης το εφαρμόζει.

Σε δεύτερο χρόνο (την επόμενη σαιζόν), αν θεωρήσει ο επιχειρηματίας-ξενοδόχος πως αξίζει τον κόπο να επενδύσει σε αυτό το τομέα και έχει πεισθεί πια για την αποδοτικότητα του νέου αυτού εγχειρήματος, τότε μπορεί να προβεί σε κάποιες επιπρόσθετες ενέργειες. Κάποια ίσως στιγμή θεωρήσει απολύτως λογικό και απαραίτητο να καταργήσει κάποιους κοινόχρηστους χώρους που δεν αποφέρουν άμεσα έσοδα. Για παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε χώρους για indoor αθλητικές δραστηριότητες, ή χώρους άλλων κοινωνικών ή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που υπολειτουργούν. Αυτοί οι χώροι μπορούν είτε να μετατραπούν σε αποδυτήρια, χώρους υποδοχής (reception αποκλειστική για τους πελάτες που επιθυμούν τη νέα αυτή υπηρεσία), ή ακόμα και σε χώρους χαλάρωσης και ηρεμίας κατόπιν της συνεδρίας.

Όπως είναι εύκολο να υποθέσει κανείς, η πρόσβαση στους χώρους αυτούς θα πρέπει να είναι περιορισμένη και ελεγχόμενη, έτσι ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή οι πελάτες του χώρου που έχει αφιερωθεί για τις υπηρεσίες μάλαξης με τους υπόλοιπους πελάτες του ξενοδοχείου. Δεν θα πρέπει να συνυπάρχουν για παράδειγμα μικρά παιδιά στους ίδιους χώρους με τους πελάτες που επιθυμούν λίγη ησυχία και χαλάρωση. Επίσης οι χώροι αυτοί θα πρέπει να “αποκοπούν” από όλα τα επισιτιστικά τμήματα, ώστε να μην κυκλοφορούν οι διάφορες οσμές από τις τροφές.

massagebedwhite

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, δεν είμαι της γνώμης να επισκέπτονται οι θεραπευτές μάλαξης τους διαμένοντες πελάτες μέσα στα δωμάτια τους… Αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία και για εμένα προσωπικά, λάθος πολιτική της όποιας επιχείρησης το εφαρμόζει.

* Ο Κατάλληλος Εξοπλισμός

Πέρα από τη προμήθεια οικονομικών κρεβατιών μάλαξης, θα χρειασθούν κάποια λευκά είδη (σεντόνια, πετσέτες), τα οποία θα αφιερωθούν «αποκλειστικά» για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Επίσης θα χρειασθούν και κάποια αναλώσιμα είδη, που δεν είναι τίποτα άλλο από τα φυσικά «έλαια βάσης» (όπως το αμυγδαλέλαιο, το λάδι από κουκούτσι σταφυλιού, το σησαμέλαιο κλπ) και τα διάφορα «αιθέρια έλαια». Το κόστος για ένα λίτρο ελαίου βάσης για μασάζ κυμαίνεται από τα 5 μέχρι τα 20 ευρώ και αυτό εξαρτάται από το είδος, την ποιότητα των ελαίων, αλλά και από τον ίδιο τον προμηθευτή.

Τα κρεβάτια μάλαξης αν είναι δυνατόν να είναι σπαστά (πτυσσόμενα) για να διπλώνουν εύκολα και να αποθηκεύονται, έτσι ώστε ο χώρος του δωματίου να είναι πολυλειτουργικός (multifunctional). Επιπλέον, τα σπαστά κρεβάτια (είτε ξύλινα, είτε αλουμινένια) σε αντίθεση με τα “σταθερά”, είναι και τα πιο οικονομικά. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες κατασκευής και μεγέθη και το κόστος για ένα τέτοιο ειδικό κρεβάτι μάλαξης μπορεί να ξεκινάει από τα 150 ευρώ (τελική τιμή με τα έξοδα αποστολής) και να φθάνει μέχρι και τα 400 ευρώ. Βλέπετε πως δεν συζητάμε για «αστρονομικά» ποσά.

Για την εκτέλεση του μασάζ από έναν έμπειρο θεραπευτή ή θεραπεύτρια μάλαξης, τα μόνα εργαλεία που θα χρειασθούν είναι κυρίως τα χέρια τους. Κανένα άλλο εργαλείο, ξύλινο, ή πλαστικό, ή ακόμα και μεταλλικό δεν είναι απαραίτητο!

 

Digital Image by Sean Locke Digital Planet Design www.digitalplanetdesign.com

* Το Κατάλληλο Προσωπικό – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην παροχή υπηρεσιών και ειδικότερα στην παροχή υπηρεσιών σωματικής ευεξίας, είναι αυτονόητο πως ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο. Η εύρεση εκπαιδευμένου προσωπικού προκειμένου να δώσετε ζωή στο νέο σας project, δεν είναι τόσο δύσκολο, αλλά ούτε και τόσο εύκολο όσο νομίζει κανείς. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες τις οποίες θα πρέπει να δείτε πιο διεξοδικά (θα αναφερθώ σε αυτό λίγο παρακάτω).

Τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες υπάρχει μια πληθώρα από νέα παιδιά (από κάθε γωνιά της γης), που αναζητούν στα νησιά μας και ειδικότερα σε κάθε κατηγορίας και μεγέθους ξενοδοχειακές μονάδες, εργασία. Η προσφορά λοιπόν εξειδικευμένων ανθρώπων προς αναζήτηση εργασίας ως θεραπευτές μάλαξης συνεπώς είναι γεγονός, και ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της άνθησης των υπηρεσιών αυτών και στην Ελλάδα. Ωστόσο κατά τη γνώμη μου, η προσφορά αυτή δεν επαρκεί προκειμένου να καλύψει την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση. Το «κενό» αυτό θα μπορούσε εύκολα να αναπληρωθεί με την βοήθεια προγραμμάτων ταχύρρυθμης εκπαίδευσης.

Σίγουρα (σύμφωνα με αυτά που έχουμε αναφέρει ως τώρα), μια ΜΜ ξενοδοχειακή επιχείρηση που θα προσφέρει στους πελάτες της υπηρεσίες μασάζ, θα ωφεληθεί άμεσα. Σίγουρο είναι επίσης πως την εποχή του «TripAdvisor» και των λοιπόν «μέσων κοινωνικής δικτύωσης», θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών της (QoS). Είναι συνεπώς πάρα πολύ σημαντικό να επενδύσει η ΜΜ επιχείρηση και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά (ήθος, παιδεία κλπ.) του προσωπικού της, πέρα από το υψηλό επίπεδο των δεξιοτήτων τους.

Πως μπορείτε να βρείτε το πιο κατάλληλο προσωπικό για να πλαισιώσει τις υπηρεσίες σωματικής ευεξίας που θα προσφέρετε; Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε θα βρείτε προσωπικό μέσα από τα αμέτρητα βιογραφικά που θα σας αποστέλλονται, είτε θα αποφασίσετε να «επενδύσετε» εσείς στο προσωπικό που θα σας πλαισιώσει στη νέα σας προσπάθεια. Αν ατενίζετε το μέλλον με αισιοδοξία και αποφασίσετε να επενδύσετε εσείς οι ίδιοι και με τα δικά σας αυστηρά κριτήρια, θα πρότεινα τότε να επιλέξετε την δεύτερη λύση.

Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό πως ο σκοπός του «θεραπευτή μάλαξης» (όσο και ας μας παραπέμπει ο όρος), ΔΕΝ είναι η θεραπεία ούτε και η αποθεραπεία. Συνεπώς δεν θα απευθύνουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας, με σοβαρές μυοσκελετικές, δερματολογικές, ψυχοσωματικές και άλλες ασθένειες. Κάτι ίσως που δεν γνωρίζατε είναι πως ούτε ο φυσικοθεραπευτής, ούτε και η αισθητικός (που δεν έχουν διδαχθεί το μασάζ διεξοδικά και ολοκληρωμένα) είναι οι πιο κατάλληλοι επαγγελματίες για την εργασία αυτή. Ίσα-ίσα (και πάντα κατά τη δική μου γνώμη) κρίνονται οι πλέον ακατάλληλοι, γιατί απλά το μασάζ δεν είναι το αντικείμενο τους. Συνεπώς για να προσφέρετε υπηρεσίες μάλαξης στα ξενοδοχεία σας, δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή των παραπάνω ειδικοτήτων, για αυτό και δεν χρειάζεται καμία νέα άδεια όπως ήδη αναφέρω παραπάνω. Αν τυχαίνει και απασχολείτε ήδη ή σκοπεύετε να προσλάβετε προσωπικό αυτών των ειδικοτήτων, καλό θα ήταν να φροντίσετε να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία πάνω στο “μασάζ”.

 

htl-banner-post

* Η δική μας πρόταση

Θα πρότεινα να αναζητήστε νέα παιδιά που τα γνωρίζετε ήδη γιατί προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες, παιδιά που είναι έμπιστα, αξιόπιστα, γνωστά για το ήθος τους και που έχουν όρεξη προπαντός για δουλειά. Αυτά τα νέα παιδιά θα τα εμπιστευτείτε σε εμάς για την εκπαίδευση τους, η οποία θα διαρκέσει κάτι μεταξύ μίας εβδομάδας με 10 το πολύ ημέρες. Εσείς φυσικά πέρα από την εκπαίδευση τους, θα τους προσφέρετε και τα κατάλληλα κίνητρα (και όχι μόνο τα οικονομικά), προκειμένου αυτά να μείνουν μαζί σας για πολλές τουριστικές σαιζόν.

Το κόστος και η τελική διάρκεια της εκπαίδευσης του προσωπικού σας θα εξαρτάται αναλόγως τις τεχνικές που θα κληθούμε να διδάξουμε, τον συνολικό χρόνο που θα διαθέσουμε με το προσωπικό σας και φυσικά το επίπεδο “ετοιμότητας” στο οποίο επιθυμείτε να βρίσκεται με το πέρας της εκπαίδευσης του. Θα αναρωτηθείτε ίσως, “Θα είναι τόσο αποτελεσματική η εκπαίδευση που θα προσφέρουμε εμείς, έτσι ώστε να αξίζει πραγματικά να αποφύγετε τις «έτοιμες» λύσεις”; Είμαι βέβαιος πως ΝΑΙ, γιατί οι λύσεις που έχουμε να σας προσφέρουμε είναι ολοκληρωμένες και μοναδικές! Το βλέπουμε άλλωστε καθημερινά από την επιτυχία που έχουν οι μαθητές και μαθήτριες μας.

Η τεχνική κατάρτιση που απαιτείται από έναν θεραπευτή μάλαξης δεν είναι αποτέλεσμα πολυετή σπουδών, αντιθέτως είναι το αποτέλεσμα συνδυασμού «σύντομων αλλά και ποιοτικών» σπουδών και προπαντός πάρα, μα πάρα πολλής εξάσκησης. Δεν θα προσλάβετε έναν «επιστήμονα», θα προσλάβετε όμως έναν «θεραπευτή μάλαξης» (έτσι είναι ο επίσημος όρος), ο οποίος θα προσφέρει μασάζ «χαλάρωσης και ευεξίας».

Αν σας φαίνεται υπερβολικό το παραπάνω, σας φέρνω το παράδειγμα των Ταϊλανδών που η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας τους και κατέχουν στις συνειδήσεις μας την υψηλότερη θέση. Οι κοπέλες και τα αγόρια από τη χώρα αυτή της Ν.Α. Ασίας, ολοκληρώνουν κάποιους σύντομους κύκλους ταχύρρυθμών σπουδών (μερικές εβδομάδες) και κατόπιν εισέρχονται στην αγορά εργασίας (φυσικά με την κατάλληλη εποπτεία στην αρχή), σχεδόν πανέτοιμοι για να ανταπεξέλθουν σε κάθε επαγγελματική πρόκληση.

 

 

photo for newsletter-seminar

* Ποιοί είμαστε;

Εγώ και η μικρή μου ομάδα, που αποτελείται από τη σύζυγο μου και μαθητές/μαθήτριες μας που μας πλαισιώνουν κατά καιρούς, έχουμε να σας προτείνουμε τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις. Η έδρα της επιχείρησης μας βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και εδώ και πολλά χρόνια προσφέρουμε ανελλιπώς ταχύρρυθμους κύκλους σεμιναρίων μάλαξης, που απευθύνονται τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Τα μαθήματα δύναται να πραγματοποιηθούν σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά) και όπως είναι φυσικό, δίνεται το κατάλληλα εκπαιδευτικό υλικό (εικονογραφημένες σημειώσεις) και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά παρακολούθησης κατά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.

Περισσότερες πληροφορίες για τα είδη μάλαξης που διδάσκουμε μπορείτε να αναζητήσετε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα μας εδώ:

www.massage-seminars.com

https://www.massage-seminars.com/seminars/business-solutions

 

Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε επίσης να μας γνωρίζετε κάπως καλύτερα, μιας που αναφερόμαστε με λεπτομέρειες σχετικά με τις σπουδές και την εργασιακή μας εμπειρία. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε και τα υπόλοιπα άρθρα του Γ. Κουν γύρω από το μασάζ.

Έχοντας τη βεβαιότητα ότι τουλάχιστον σας κέντρισα το ενδιαφέρον, θα ήθελα να σας απευθύνω μια φιλική πρόσκληση για να μας γνωρίσετε από κοντά και φυσικά για να συζητήσουμε τις πιθανότητες μελλοντικής συνεργασίας μας στο κομμάτι της εκπαίδευσης υπηρεσιών μάλαξης.

 

Γεώργιος Κουν (George Khun)

 

Υπεύθυνος Εκπαίδευσης – MASSAGE SEMINARS, ATHENS – GREECE

www.massage-seminars.com

Διευθυντής – MASSAGE THERAPISTS, ATHENS – GREECE

www.massage-therapists.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

2108835506, 6987178560

 

 

 

Creative Commons License MASSAGE SEMINARS by George Khun. Χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Comments are closed.

This website uses cookies to offer you the best experience online. By continuing to use our website, you agree to the use of cookies.