Ο ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΡΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΜΑΣ

Η αφορμή για το συγκεκριμένο κείμενο στο οποίο θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τις απόψεις μου για κάτι που τείνει να γίνει της μόδας τώρα τελευταία, δόθηκε από μια μαθήτρια μου που πρόσφατα ζήτησε τη γνώμη μου. Αναφέρομαι σε κάποιες προσπάθειες “προβολής” του μασάζ και των δεξιοτήτων κάποιων επαγγελματιών ή και ερασιτεχνών θεραπευτών μάλαξης (events-διαγωνισμοί με βράβευση).

Δεν ήθελα αρχικά να μπω σε αυτή τη διαδικασία ίσως γιατί δεν επιθυμώ να δημιουργήσω εντάσεις και να «στεναχωρήσω» κάποιους και κάποιες που ενδεχομένως να έχουν αντίθετη γνώμη. Γνωρίζοντας πόσο εύκολο είναι να φανατιστεί κανείς και ειδικά οι πιο νέοι συνάδελφοι, πήρα τελικά την απόφαση vα παρουσιάσω με μεγάλη προσοχή τις απόψεις μου και τίποτε άλλο πέρα από αυτό.

Η ανάλυση που ακολουθεί έχει σαν στόχο να σας εξηγήσω πως μια συνεδρία μάλαξης μπορεί να παρουσιασθεί και να προσφερθεί ως μια ολοκληρωμένη υπηρεσία και όχι απλώς σαν ένα σύνολο από κάποιες μεμονωμένες τεχνικές. Πέρα από τις τεχνικές λοιπόν, υπάρχουν πάρα πολλές άλλες παράμετροι που η κάθε μια παίζει το δικό της σημαντικό ρόλο, προκειμένου η υπηρεσία να είναι ολοκληρωμένη και φυσικά αποτελεσματική. Τι εννοώ ακριβώς; Διαβάστε παρακάτω προκειμένου να καταλάβετε το σκεπτικό μου.

Η ιδανική συνεδρία μάλαξης κατά τη γνώμη μου, είναι αυτή που θα επιτρέψει σε έναν σχεδόν άγνωστο συνάνθρωπο μας, πέρα από την ανακούφιση και τη χαλάρωση που θα νιώσει, ακόμα και να κοιμηθεί στα χέρια μας! Για να γίνει αυτό ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να του κερδίσουμε την εμπιστοσύνη, να του αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ακούσουμε τι έχει να μας πει και έτσι να του εμπνεύσουμε τον απαραίτητο σεβασμό. Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας να «διαβάσουμε» το σώμα του και να προσαρμόσουμε τις τεχνικές που γνωρίζουμε πάνω στις δικές του σωματικές ανάγκες.

Η ιδανική συνεδρία μάλαξης κατά τη γνώμη μου, είναι αυτή που θα επιτρέψει σε έναν σχεδόν άγνωστο συνάνθρωπο μας, πέρα από την ανακούφιση και τη χαλάρωση που θα νιώσει, ακόμα και να κοιμηθεί στα χέρια μας!

Δεν θα μας κατηγορήσει κανείς εάν το πρόγραμμα μας είναι κάπως φτωχό από άποψη τεχνικών που εφαρμόζουμε, αρκεί αυτές οι τεχνικές να εφαρμοστούν με τη σωστή σειρά, τη σωστή πίεση και (πολύ σημαντικό) τον σωστό ρυθμό. Για να βγει ωστόσο προς τα «έξω» ο σωστός ρυθμός και να αποδώσουμε στο μέγιστο, απαιτείται από εμάς να είμαστε ήρεμοι και χαλαροί, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, διαφορετικά όλο αυτό που μας ταλαιπωρεί και στοιχειώνει την καθημερινότητα μας, θα φανεί με απόλυτη βεβαιότητα πάνω στο αποτέλεσμα της δουλειά μας.

 

Η ιδανική διάρκεια για ένα ολόσωμο μασάζ

Το σωστό, το επαγγελματικό ΜΑΣΑΖ1 δηλαδή, ΔΕΝ θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι ευκαιρία επίδειξης πολλών τεχνικών, και ειδικά όταν οι συνεδρίες διαρκούν λιγότερο από μια ώρα. Είναι αδύνατον έτσι να καλυφθεί με σωστό τρόπο έστω και μερικώς, ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Δεν συζητάμε καν βέβαια την πιθανότητα να προσφέρουμε συνεδρία τμηματική, δηλαδή συνδυασμό μόνο για πόδια και την πλάτη για παράδειγμα, ή να αφήσουμε τις πατούσες εκτός προγράμματος, ή ακόμα να μην εντάξουμε καθόλου τον θώρακα, τον αυχένα, ή και τα χέρια στο πρόγραμμα μας.

Το σώμα μας αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο και συνεπώς δεν θα ήταν πρέπον, αλλά ούτε και αποτελεσματικό αν το χωρίζαμε σε τμήματα και αφήναμε πολλά από αυτά εκτός της συνεδρίας.

Αναφέρομαι στην “Ολιστική” προσέγγιση, δηλαδή σε αυτή κατά την οποία θα μοιράσουμε το διαθέσιμο χρόνο της συνεδρίας για να καλύψουμε σχεδόν ολόκληρο το σώμα. Αυτή η προσέγγιση (κρίνοντας και από το αποτέλεσμα) είναι αδιαμφισβήτητα και η πιο ορθή προσέγγιση στο μασάζ. Το σώμα μας αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο και συνεπώς προκειμένου να «δουλευτεί» στο σύνολο του, θα πρέπει μια συνεδρία να διαρκεί τουλάχιστον 60′ λεπτά και ιδανικά (κατά τη γνώμη μου) 90′ λεπτά της ώρας. Έτσι θα έχουμε την απαραίτητη άνεση χρόνου για να εργασθούμε πάνω στο δέκτη-πελάτη με ιδανικό τρόπο.

Έχοντας αναφέρει το θέμα της διάρκειας, ας αναφέρουμε κάποιους άλλους σημαντικούς παράγοντες που όλοι μαζί θα μας βοηθήσουν να προσφέρουμε αν όχι το «ιδανικό» μασάζ, τουλάχιστον αυτό που το πλησιάζει κατά πολύ.

 

Αποτελεσματικές τεχνικές, σωστή πίεση και ιδανικός ρυθμός

Δεν θα μας κατηγορήσει κανείς εάν το πρόγραμμα μας είναι κάπως φτωχό από άποψη τεχνικών που εφαρμόζουμε, αρκεί αυτές οι τεχνικές να είναι αποτελεσματικές, να εφαρμόζονται με τη σωστή σειρά, με τη σωστή πίεση και φυσικά (πολύ σημαντικό) και φυσικά με τον σωστό ρυθμό. Για να βγει ωστόσο προς τα «έξω» ο σωστός ρυθμός και να αποδώσουμε στο μέγιστο, απαιτείται από εμάς να είμαστε ήρεμοι, χαλαροί και συγκεντρωμένοι, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Θα πρέπει να συντονιστεί το σώμα μας κατά κάποιο μαγικό τρόπο με την καλύτερη μας ψυχική διάθεση, διαφορετικά όλο αυτό που μας ταλαιπωρεί και στοιχειώνει την καθημερινότητα μας, θα φανεί με απόλυτη βεβαιότητα πάνω στο αποτέλεσμα της δουλειά μας.

Με άλλα λόγια, για να μπορέσουμε εμείς να προσφέρουμε ηρεμία και γαλήνη σε τρίτους μέσα από τη τέχνη μας που είναι το μασάζ, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να έχουμε νικήσει τους «δαίμονες» μας, να τα έχουμε «βρει» δηλαδή με τον εαυτό μας. Αν φορέσουμε και ένα ειλικρινές-ζεστό χαμόγελο και ντύσουμε το προφορικό μας λόγο (όπως και τη γλώσσα του σώματος μας) με λίγη παραπάνω ευγένεια, τότε σίγουρα θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Για να βγει ωστόσο προς τα «έξω» ο σωστός ρυθμός και να αποδώσουμε στο μέγιστο, απαιτείται από εμάς να είμαστε ήρεμοι, χαλαροί και συγκεντρωμένοι, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

 

Ο κατάλληλος χώρος

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος προκειμένου να αυξήσουμε τις πιθανότητες η υπηρεσία μας να γίνει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, είναι το εάν η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στο δικό μας επαγγελματικό χώρο ή κάπου αλλού. Εννοώντας πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για παράδειγμα στον προσωπικό χώρο/κατοικία του πελάτη-δέκτη. Εδώ τίθεται το θέμα του εάν και πόσο εμείς θα είμαστε άνετοι να εργαστούμε σε ένα οποιοδήποτε ξένο χώρο ή όχι.

Ας φανταστούμε ένα σενάριο κατά το οποίο πηγαίνουμε στον χώρο του πελάτη μας και έχουμε φτάσει καταϊδρωμένοι και στρεσαρισμένοι, μετά από μια κουραστική και περιπετειώδης οδήγηση μιας ώρας. Φανταστείτε επίσης πως προερχόμαστε από ένα άλλο ραντεβού στο οποίο δεν τηρήθηκαν σωστά οι χρόνοι και συνεπώς καθυστερήσαμε. Με όλο αυτό το στρες και την κούραση, πιστεύω πως θα είναι αδύνατον να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας (στο επόμενο ραντεβού δηλαδή) να χαλαρώσει.

Συμβουλεύω τους μαθητές και τις μαθήτριες μου, είτε να εργασθούν σε ένα ασφαλές και μόνιμο περιβάλλον (Spa, ξενοδοχείο, κέντρο μάλαξης), είτε να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση…

Το μασάζ λοιπόν, για να γίνει με ιδανικό τρόπο, θα πρέπει να γίνεται στον δικό μας χώρο και όχι σε κάποιο μακρινό, άγνωστο (ίσως και επικίνδυνο) περιβάλλον. Είναι η συμβουλή που δίνω πάντα στους μαθητές και κυρίως στις μαθήτριες μου εδώ και μια δεκαετία που διδάσκω. Τους συμβουλεύω με άλλα λόγια, είτε να εργασθούν σε ένα ασφαλές και μόνιμο επαγγελματικό χώρο (Spa, ξενοδοχείο, κέντρο μάλαξης), είτε να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση στον δικό τους ασφαλή και οργανωμένο χώρο.

Ένα ξένο περιβάλλον πολλές φορές δεν θα είναι ιδανικό για να εργασθούμε με τον τρόπο που θέλουμε. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι ίσως αντιμετωπίσουμε εμπόδια όπως για παράδειγμα ο χώρος να είναι υπερβολικά μικρός σε επιφάνεια (συνήθως σε κάποια ξενοδοχεία), ίσως να υπάρξουν και πιθανές ενοχλήσεις από παρεβρισκόμενους (μέλη της οικογένειας) ή ακόμα και από κατοικίδια. Στο χώρο του ο πελάτης-δέκτης επίσης είναι πολύ πιθανόν να απαιτεί να έχει το κινητό δίπλα του και πάντα ανοιχτό, και ως επακόλουθο να απαντά και στις κλήσεις που θα δέχεται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Αυτές είναι δυσκολίες και εμπόδια που δεν θα μας βοηθήσουν σίγουρα στο έργο μας. Στο τέλος να ξέρετε πως ο αποδέκτης της υπηρεσίας μας, δεν θα μας κρίνει αντικειμενικά και θα θεωρήσει πως δεν έγινε σωστή δουλειά, επειδή εμείς δεν ήμασταν καλοί επαγγελματίες. Δεν θα ρίξει ευθύνες ποτέ στον εαυτό του επειδή μίλαγε επί 10 λεπτά στο τηλέφωνο, ή επειδή τα παιδιά του έπαιζαν λίγο πιο πέρα και έκαναν φασαρία και δεν φρόντισε από πριν να βρει ένα πιο κατάλληλο και ήσυχο χώρο.

Σημαντικά «εργαλεία δουλειάς» επίσης είναι και ο κατάλληλος φωτισμός, η σωστή θερμοκρασία (κλιματισμός), η ηχομόνωση κλπ.

Από την άλλη μεριά, προκειμένου να μπορέσουμε να αποδώσουμε στο μέγιστο, καλό θα ήταν αν όλα τα απαραίτητα εργαλεία και εφόδια μας βρίσκονται τοποθετημένα δίπλα μας, το κάθε ένα στη θέση του, σε απόσταση αναπνοής. Και όταν λέω εργαλεία εννοώ τα λινά μας (πετσέτες, σεντόνια), το φορητό μας κρεβάτι, τα έλαια μας κλπ. Ακόμα και η κατάλληλη μουσική υπόκρουση με το ανάλογο ηχοσύστημα είναι σημαντική. Σημαντικά «εργαλεία δουλειάς» επίσης είναι και ο κατάλληλος φωτισμός, η σωστή θερμοκρασία (κλιματισμός), η ηχομόνωση κλπ., πράγματα δηλαδή που μπορούμε να τα ελέγχουμε απόλυτα όταν βρισκόμαστε στον δικό μας γνώριμο χώρο. Βλέπετε λοιπόν τη διαφορά, πόσο καλύτερα και οργανωμένα δηλαδή μπορούμε να αποδώσουμε όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να εργαζόμαστε στον δικό μας χώρο;

 

Ποιος είναι αυτός που θα κρίνει αν είμαι καλός επαγγελματίας ή όχι;

Έχοντας παρουσιάσει κάποιες παραμέτρους από την καθημερινότητα ενός θεραπευτή μάλαξης, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως η επαγγελματική μάλαξη δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Χρειαζόμαστε τον κατάλληλο χώρο και φυσικά επαρκή χρόνο προκειμένου να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη υπηρεσία και να αναδείξουμε και τις υπόλοιπες δεξιότητες μας. Ένας επαγγελματίας θεραπευτής μάλαξης πέρα από τις τεχνικές μάλαξης που θα γνωρίζει καλό θα ήταν να έχει και κάποιες βασικές έστω σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Επίσης καλό θα ήταν να έχει μια άνεση στην επικοινωνία, ωριμότητα σαν προσωπικότητα, μια ικανοποιητική γενική εκπαίδευση (ανώτερη ή και ανώτατη ακόμα), γνώση ξένων γλωσσών (απαραίτητο όταν έχουμε πελάτες από το εξωτερικό), περιποιημένη εμφάνιση με έμφαση και στην προσωπική τους υγιεινή, ευγενική συμπεριφορά κλπ.

Χρειαζόμαστε τον κατάλληλο χώρο και φυσικά επαρκή χρόνο προκειμένου να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη υπηρεσία και να αναδείξουμε και τις υπόλοιπες δεξιότητες μας.

Αν συμφωνήσουμε λοιπόν πως η επαγγελματική μάλαξη δεν είναι μόνο ένα σύνολο από τεχνικές, τότε θα συμφωνήσουμε επίσης πως είναι αδύνατον ένας θεραπευτής να αξιολογηθεί με αντικειμενικό τρόπο κρινόμενος από απόσταση, προσφέροντας «θέαμα» σε ένα μικρό ή μεγάλο κοινό. Είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε τώρα πως η οποιαδήποτε προσπάθεια «αξιολόγησης» θα αποτύχει, διότι δεν θα είναι αντιπροσωπευτική του ταλέντου και των δυνατοτήτων του θεραπευτή μάλαξης. Το σημαντικότερο ρόλο παίζει το αποτέλεσμα που θα επιφέρει το μασάζ στον δέκτη. Συνεπώς, πριν βγάλει οριστικά συμπεράσματα κάποιος «εξεταστής» για την ποιότητα της δουλειάς μας, θα πρέπει να ξαπλώσει ο ίδιος στο κρεβάτι του μασάζ και να δεχθεί το εξειδικευμένο άγγιγμα μας, στο ιδανικό περιβάλλον, κάτω από τις ιδανικές συνθήκες και πάντα μέσα στο ιδανικό χρονικό πλαίσιο. Μετά από μια ολοκληρωμένη συνεδρία λοιπόν γίνεται σαφές, πως μόνο ο πελάτης-δέκτης θα είναι αυτός και μόνο αυτός που θα μπορέσει να μας αξιολογήσει, πάντα βάσει του επίπεδου της χαλάρωσης και ανακούφισης που θα νιώσει μετά τη συνεδρία.

Προσφέροντας την υπηρεσία μας ολοκληρωμένη και κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες (περιβάλλον, χώρο, ατμόσφαιρα κλπ.) μπορεί ένας πελάτης-δέκτης να μας αξιολογήσει με αντικειμενικό τρόπο. Το να τρέχουμε από εδώ και από εκεί σε επιδείξεις και σε διαγωνισμούς μασάζ ίσως είναι καλό για να προβάλλονται κάποιοι επαγγελματίες όπως σχολές, κατασκευαστές κρεβατιών μάλαξης κλπ., αλλά σίγουρα όχι εμείς. Για εμάς, το μόνο βραβείο που μας περιμένει μετά από κάθε συνεδρία είναι το γαλήνιο πρόσωπο που θα έχουν οι πελάτες μας, όταν φυσικά γίνεται πραγματικά καλή δουλειά!

 

1 (αυτό δηλαδή που στόχο έχει την χαλάρωση, την ευεξία και όχι την θεραπεία από σοβαρά προβλήματα υγείας, διότι απλά δεν είναι και ΔΕΝ θα έπρεπε να είναι το αντικείμενο μας)

 

 

 

banner468x58b_massther

 

Creative Commons License MASSAGE SEMINARS by George Khun. Χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

Comments are closed.

This website uses cookies to offer you the best experience online. By continuing to use our website, you agree to the use of cookies.